China în 2015: 9.531 kilometri de cale ferată, 251.000 kilometri de drumuri

Sesiunile anuale 2016Cea de-a patra sesiune a celui de-al 12-lea Comitet Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC) – organismul consultativ politic al Chinei, a început joi, la Marea Sală a Poporului din Beijing, fiind demarată cea mai importantă reuniune naţională de analiză şi decizie din China, la care participă peste 2.000 de deputaţi din întreaga ţară. Înaintea lucrărilor, autorităţile centrale au emis raportul de activitate pe anul 2015, cifrele prezentate fiind unele uriaşe chiar şi pentru întregul continent european.

În documentul intitulat „Retrospectiva guvernării, 25 de ţinte şi realizări în 2015”, sunt evidenţiate principalele domenii în care autorităţile centrale chineze au acţionat cu predilecţie, în vederea dezvoltării economiei şi societăţii din ţara cu cea mai numeroasă populaţie.

Grafic China 2015Anul trecut, investiţiile în infrastructura feroviară din China s-au ridicat la 823,8 bilioane yuani (125,7 bilioane USD), fiind daţi în exploatare 9.531 kilometri noi de cale ferată, cu 1.531 kilometri peste ţinta stabilită. De asemenea, au fost reabilitate sau construite drumuri noi în mediul rural cu o lungime totală de 251.000 de kilometri, cu 51.000 peste ţinta stabilită. Tot în domeniul infrastructurii de transport, anul trecut, au fost demarate lucrările de reabilitare la 288 de poduri şi pasaje aflate în zonele montane din Vestul ţării.

În ceea ce priveşte asigurarea facilităţilor necesare ridicării nivelului de trai, în 2015, au fost conectate la reţelele electrice ultimele satele ale Chinei, cu 230.000 de beneficiari. De asemenea, au fost dezvoltate reţelele de apă potabilă, 64,33 de milioane de chinezi din mediul rural având asigurat accesul la apă curată.

În domeniul financiar, rezerva bugetară a ajuns, în 2015, la 237 bilioane yuani (36,2 bilioane USD), în timp ce investiţiile aprobate şi finalizate cu susţinere financiară de la bugetul de stat au fost în valoare de 521,1 bilioane yuani (79,7 bilioane USD).

În domeniul extrem de sensibil al protecţiei mediului, în 2015, China a redus cu 5,6% nivelul consumului de energie şi cu 6,6% cel al emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, evacuările rezidurilor chimice în atmosferă au fost scăzute 3,6% la azotul amoniacal, 5,8% la dioxidul de sulf şi cu 10,9% la oxidul de azot. De asemenea, pentru a îmbunătăţii calitatea aerului, 1,26 milioane de vehicule poluante au fost retrase din circulaţie.

Tot anul trecut, în China au fost împădurite 6,32 milioane de hectare, în timp ce pe o suprafaţă de 667.000 hectare au fost derulate activităţi de prevenire a eroziunii solului şi reconversie a terenurilor agricole în păduri.

La nivel economic-social, în 2015, în China au fost construite 7,83 milioane apartamente, au fost îmbunătăţite condiţiile de viaţă în 6,1 milioane cartiere sărace şi au fost consolidate şi renovate 4,67 milioane de imobile din mediul rural.
În mediul urban, anul trecut au fost create 13,2 milioane noi locuri de muncă (3,2 milioane peste ţinta propusă), în condiţiile în care rata şomajului în mediul urban este de 4,05%. Numărul angajaţilor cu studii superioare a fost de 7,49 milioane.
Tot anul trecut, ca urmare a politicilor sociale, numărul populaţiei aflate în sărăcie a fost diminuat cu 10 milioane.

Sesiunile anuale 2016 2Cea de a doua componentă a forurilor consultative naţionale de la Beijing va începe sâmbătă, când vor demara lucrările celei de-a patra sesiuni anuale a celei de-a 12-a Adunării Naţionale al Poporului – legiuitorul ţării. Adaptare după China Daily

REFERINŢE >>>
Economia internă şi politica externă, pe agenda forurilor consultative din China
China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor “Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping: China se va impune la nivel mondial în calitate de mare ţară
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Succesul comunist chinez şi soluţiile capitaliste

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2016, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.