Economia internă şi politica externă, pe agenda forurilor consultative din China

Sesiuni AForurile consultative supreme ale R.P. Chineze se vor întruni, începând de mâine, în cadrul celei de-a patra sesiune a celui de-al 12-lea Comitet Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC) – organismul consultativ politic al Chinei, urmând ca în ziua de sâmbătă să debuteze cea de-a patra sesiune anuală a celei de-a 12-a Adunării Naţionale al Poporului (ANP) – legiuitorul ţării. (Foto arhivă)

Analiştii politicii chinezi susţin că reuniunea forurilor din acest an va oferi o importantă şansă pentru observatorii internaţionali pentru a cunoaşte viitoarele politici ale Chinei, într-un moment în care lumea se confruntă cu perspectiva unei slabe recuperări economice. Sesiunea Congresului Naţional al Poporului va dezbate şi ratifica proiectul celui de-al 13-lea Plan cincinal al Chinei, discuţiile urmând să fie axate pe viitoarea restructurare economică a Chinei.
Lideri chinezi au anunţat la sfârşitul lunii februarie că vor fi intensificate reformele structurale şi economice, pentru a se atinge potenţialul maxim al cererii interne. Cea de a doua cea mai mare economie a lumii se află în procesul de transformare de la dependenţa de investiţii şi producţie, la creşterea cererii interne şi dezvoltarea industriei de servicii.

Tranziţia va ajuta China să asigure un „motor durabil pentru creşterea cererii”, susţine Stephen Roach, de la universitatea americană Yale, care apreciază că tranziţia va fi „favorabilă unei creşteri durabile la nivel mondial”.
Ajustarea structurală din China oferă deja primele rezultate. Datele oficiale arată că consumul a reprezentat două treimi din creşterea ţării în 2015, devenind un important centru de putere pentru economia chineză. „Aceasta este o tendinţă sănătoasă şi durabilă a schimbării”, a apreciat ministrul chinez Externe, Wang Yi, în cadrul unei reuniuni dsfăşurate recent în SUA.

Una dintre puţinele pieţe cu o creştere robustă, China este sortită să aducă o serie de oportunităţi pentru restul lumii, susţine Shlomo Maital, cercetător principal la Institutul pentru Tehnologie din Israel. Forţa de cumpărare în creştere a Chinei a trecut dincolo de graniţe. Anul trecut, numărul turiştilor chinezi peste hotare a ajuns la 120 de milioane, aceştia cheltuind un trilion de yuani (aproximativ 153 miliarde USD). Creşterea puterii de consum a poporului chinez va da un puternic impuls procesului lent de redresare economică globală.

Sesiuni BO altă temă a sesiunilor anuale ale legislativului Chinei va viza transparenţa guvernanţei şi lupta anti-corupţie, cu scopul de a încuraja investiţiile străine.

De-a lungul ultimilor ani, guvernul chinez sa angajat să asigure o guvernare mai curată şi mai transparentă, pentru a crea un mediu favorabil şi previzibil pentru investiţiile străine. În timpul celor două sesiuni, este de aşteptat să fie prezentate şi dezbătute eforturile depuse în această direcţie, inclusiv campania anti-corupţie susţinută de autorităţile de la Beijing. Eforturile în curs de desfăşurare au dat rezultate concrete, stimulând încrederea investitorilor străini în una dintre cele mai dinamice pieţe din lume.
„Lupta anti-corupţie Chinei, parte normelor statului de drept, are rolul de a opri pierderile din cadrul activelor de stat, de a consolida guvernanţa curată şi încrederea investitorilor străini, de a câştiga recunoaşterea şi sprijinul societăţii internaţionale”, a declarat Wang Yukai, profesor la Academia Chineză de Guvernare.

În raportul pe anul 2015, Camera de Comerţ Americană din Shanghai arată că problema corupţiei a devenit o provocare minoră pentru companiile din SUA care fac afaceri în China. Pe de altă parte, campania anti-corupţie a promovat un mediu echitabil de concurenţă pentru comunitatea de afaceri, eliminând cele mai multe dificultăţi, susţine Jeorg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China.

Transparenţa va fi un alt cuvânt cheie în timpul celor două sesiuni, dorindu-se facilitarea investiţiilor străine în China, în anii următori.

Ministerul chinez al Comerţului a prezentat în dezbatere o nouă lege a investiţiilor străine, care va limita restricţiile impuse investitorilor străini, acordând acces mai uşor pe piaţa chineză. Companiile străine vor fi tratate similar cu cele naţionale, urmând ca sistemul actual de avizare să fie înlocuit cu gestionarea „listei negative”, în cazul în care legea va fi adoptată. Un mediu legal mai stabil, transparent şi previzibil, alături de un mediu de piaţă care încurajează concurenţa loială, va face din China o permanentă atracţie pentru investitorii străini.

Sesiuni CPrezenţa Chinei la nivel mondial este un alt subiect care urmează să fie dezbătut de cei peste 2.000 de deputaţii participanţi la sesiunile anuale de primăvară. Recent, China a promis să acorde prioritate unui nivel mai mare de angajament internaţionale, ca parte a agendei sale diplomatice din următorii ani.

Este de aşteptat să fie dezbătut statul aplicării programului strategic „Centura şi Drumul” („Belt and Road” B&R), astfel încât să fie exploatate mai bine rezultatele dezvoltării economice din cadrul relaţiilor Chinei cu alte ţări, în special cu ţările în curs de dezvoltare.
Iniţiativa B&R, derivată din Drumul Mătăsii care odată conecta Asia, Europa şi Africa, are ca scop îmbunătăţirea conectivităţii între regiunile de uscat şi cele maritime, simultan cu îmbunătăţirea infrastructurii din Asia şi Africa rămase în urmă.
Prin promovarea schimburilor de capital, tehnologie şi capacităţi de producţie de înaltă calitate, în cadrul ţărilor aflate de-a lungul rutelor comerciale antice, va fi stimulată dezvoltarea economică şi socială pe continentul euroasiatic şi în Africa, susţine Fu Ying, vice-ministru chinez de Externe, preşedintele Comitetului Afacerilor Externe din cadrul Adunării Naţionale al Poporului.
Proiectul „Centura şi Drumul”, care acoperă până la două cincimi din zona continentală a lumii, a atras interesul unui număr de peste 60 de ţări, o parte dintre acestea conectând propriile strategii de dezvoltare la planul propus de China.
Adaptare după Xinhua

REFERINŢE >>>
China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor „Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping: China se va impune la nivel mondial în calitate de mare ţară
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Succesul comunist chinez şi soluţiile capitaliste

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2016, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.