Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe Emisarului Special al Președintelui Republicii Populare Chineze

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri pe Emisarul Special al Președintelui Republicii Populare Chineze, Guo Shengkun. Agenda de convorbiri a inclus un schimb extins de opinii asupra ansamblului relațiilor româno-chineze, cu accent pe valorificarea oportunităților de cooperare între România și Republica Populară Chineză. Sursa: presidency.ro

Președintele României a evocat întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Președintele Xi Jinping la New York, în septembrie 2015, în marja Adunării Generale a ONU şi a reamintit faptul că România și Republica Populară Chineză au dezvoltat neîntrerupt, în decursul ultimelor șapte decenii, relații de prietenie care au dobândit gradual un caracter tradițional și consistență în plan politic, economic și al legăturilor interumane.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, în cursul anului 2019, România și Republica Populară Chineză vor aniversa 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, România fiind al treilea stat care, în 1949, a recunoscut Republica Populară Chineză, precum și 15 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare. De asemenea, Președintele României a încurajat ca acest moment de referinţă să fie marcat corespunzător, reprezentând o oportunitate pentru a impulsiona parteneriatul bilateral, pe coordonate pragmatice și reciproc avantajoase.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a relevat că acest demers poate fi sprijinit de oportunitățile pe care le oferă o serie de platforme multilaterale de cooperare, evocând, pe linia Uniunii Europene, Agenda de cooperare strategică 2020 şi Platforma de conectivitate UE – China și, pe de altă parte, cadrul stabilit de Inițiativa Noului Drum al Mătăsii / Belt and Road Initiative, alături de formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale şi de Est (16+1).

Totodată, Președintele României a apreciat că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care țara noastră o va exercita în primul semestru al anului viitor, va reprezenta, în egală măsură, o bună oportunitate pentru a contribui la consolidarea relațiilor reciproc avantajoase dintre UE şi China.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat speranţa că, prin demersuri comune, cele două țări vor reuși să valorifice, în mod concret, oportunitățile multiple oferite de extinderea prezenței economice chineze în plan global, cu respectarea principiilor transparenței, liberei concurențe și beneficiilor reciproce.

Emisarul Special al Președintelui Republicii Populare Chineze a transmis Preşedintelui României mesajul de salut al omologului chinez şi aprecierea părţii chineze pentru relaţiile tradiţionale de prietenie cu România, precum şi dorinţa de dezvoltare a acestora în continuare, astfel încât ele să devină şi mai bune, în beneficiul celor două popoare. Domnul Guo Shengkun a amintit proiectele bilaterale de cooperare în diverse domenii, mai ales în domeniul economic, cum ar fi proiecte de infrastructură, energetice, turism şi a salutat oportunităţile de consolidare a relațiilor UE-China, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Cei doi înalţi oficiali au mai discutat şi despre dialogul bilateral la nivel înalt şi sectorial, respectiv despre importanţa cooperării internaţionale pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, a terorismului şi a traficului de droguri, a migraţiei ilegale, precum şi a altor ameninţări şi riscuri neconvenţionale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.