Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este profund îngrijorată de acțiunile militare din Zona de Securitate

Componentele Comisiei Unificate de Control (CUC) au fost convocate joi, în orașul Bender, într-o ședință prezidată de delegația Republicii Moldova (RM). Comisa a aprobat numirea unui nou observator militar din partea RM, Lt.Col. Ianuș Mușet. Potrivit raportului săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit situația în Zona de Securitate a fost calificată ca fiind fără incidente excepționale. Sursa: Delegația RM în CUC

Concomitent, delegația Chișinăului și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Joi, 14 iunie, începând cu ora 08:30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM) (posibil ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de Control

Fiind solicitat răspunsul celorlalte componente asupra deplasării coloanelor militare, componenta transnistreană în CUC a specificat că toată tehnica militară a Tiraspolului se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin Zona de Securitate, iar reprezentanții Federației Ruse a informat că se va documenta pe cazul dat și va informa CUC la următoarea ședință care va avea loc la 21 iunie 2018.

Despre menţinerea poziţiei neconstructive a delegaţiei transnistrene

Ulterior, la insistența părții moldovenești din cadrul Comandamentului Militar Întrunit, grupul observatorilor militari din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și regiunea transnistreană au început deplasarea pe traseul sus-numit, pentru a fixa încălcarea regimului Zonei de Securitate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.