Un vaccin COVID-19 … probabil în acest an!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) apreciază că omenirea se află la o distanță de 12-18 luni până la apariția unui vaccin COVID-19, „viteză” considerată de specialiști una foarte mare pentru lansarea unui nou vaccin. Aceasta în condițiile în care, pentru dezvoltarea unui nou vaccin, este nevoie de opt până la 20 de ani!

Ca reper este prezentată epidemia SARS (sindromul acut respirator sever) care a fost eliminată înainte ca un vaccin să fie dezvoltat, motiv pentru care eforturile pentru vaccinurile SARS au fost suspendate. (Sursa: CGTN)

De această dată, având în vedere actuala pandemie și după ce cercetătorii chinezi au realizat secvența genomului coronavirus și l-au împărtășit lumii, la începutul lunii ianuarie 2020, s-a ajuns la o implicare record la nivel mondial. Astfel, OMS a evidențiat cel puțin 60 de propuneri pentru un vaccin COVID-19. În multe dintre cazuri, deja au fost începute testele pe animale.

Din lista celor 60 de propuneri, două se află în stadii avansate de cercetare, intrând deja în etapa studiilor clinice umane, la mijlocul lunii martie.

Unul dintre vaccinuri intrat în studiile clinice faza I este dezvoltat de China, un vaccin recombinant pe baza de adenovirus vector (Ad5-nCoV), celălalt fiind dezvoltat de SUA și fiind un vaccin ARNm (mRNA-1273).

Experții spun că vaccinurile cu acid nucleic au avantajul unui ciclu de dezvoltare și producție mai scurt, deoarece folosesc o copie a codului genetic al agentului patogen, fără a avea nevoie de probe de virus viu.

China anunță progrese în dezvoltarea vaccinului COVID-19

Un mesaj important lansat de cercetători este legat de revenirea noului coronavirus, chiar dacă pandemia va fi pusă sub control și eliminată. Aceasta pentru că noul coronavirus are datele ciclurilor sezoniere. Iată de ce, „un vaccin de încredere” este considerată cea mai bună soluție pentru lume.
Totuși, indiferent de medodele aplicate în producerea noului vaccin, specialiștii susțin că în niciun caz studiile clinice nu pot fi ignorate sau forțate, numai așa putând fi garantată siguranța și eficacitatea.

Cum acționează un vaccin?

O parte sau întregul patogen este administrat unui pacient, de cele mai multe ori prin injecție. Organismul produce anticorpi pentru a combate boala. Când pacientul se va mai confrunta cu aceeași boală, anticorpii vor acționa și vor distruge virușii.

COVID-19 | Metodele aplicate de China pentru tratarea noului coronavirus

Cum se dezvoltă un vaccin?

Procesul implică studierea bolii și epidemiologia acesteia, pentru identificarea antigenului adecvat. De asemenea, implică teste pe animale, pentru a selecta cea mai bună formulă de antigen.
Multe vaccinuri candidate nu depășesc niciodată această etapă, deoarece nu produc răspunsul imun dorit.

Urmează trei faze de testare, extrem de importante.
Faza I – Vaccinul este testat în cadrul unui grup de persoane, adesea sub 100.
Faza II – Vaccinul este testat pe un grup mai mare de oameni, de obicei de la câteva sute, la câteva mii. Este etapa în care sunt confirmate imunogenitatea, substanța finală și doza.
Faza III – Este evaluată protecția și siguranța vaccinului pe grupuri mari de oameni, de obicei mii de persoane.

Toate datele colectate în cele trei etape sunt transmise autorităților de sănătate pentru verificare și aprobare. Abia acum vaccinurile ajung în Faza IV, când sunt aprobate și autorizate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.