Beijing | Somonul, posibila cauză a noilor cazuri COVID-19

Capitala Beijing a înregistrat în ultimala 48 de ore câteva zeci de noi cazuri confirmate COVID-19, motiv pentru care au fost intensificate acțiunile de prevenire și control epidemic, în special în piețele agroalimentare și cele care distribuie produse marine. Aceasta după ce, astăzi, noul coronavirus a fost detectat pe scândurile de tranșat folosite la standurile de vânzare a somonului adus din import, din piața en-gros Xinfadi.

Trebuie subliniat faptul că autoritățile din Beijing raportează, astăzi, un total de 44 de cazuri COVID-19, din care 36 în ultimele 48 de ore. Mai mult, cele 36 de noi cazuri sunt înregistrate după o perioadă de 56 de zile consecutive cu ZERO noi infecții. (Vezi harta și tabelul alăturate)

În urma deciziilor, majoritatea magazinelor și restaurantelor din Beijing au retras de la vânzare somonul, chiar dacă specialiștii susțin că nu există dovezi concludente are să arate că somonul este o sursă a infecțiilor.

Noile 42 de noi infecții COVID-19 sunt înregistrate după 56 de zile în care în capitala Chinei nu au mai fost înregistrate cazuri.

Piața Xinfadi din Beijing, cea mai mare piață en-gros de legume din capitala Chinei, cu peste 1.900 de angajați, a fost închisă total, iar o serie de măsuri de protecție au fost impuse în 11 cartiere din apropiere.

Wu Zunyou, epidemiolog șef în cadrul Centrului chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing, a declarat că piața Xinfadi are doi factori care o fac sensibilă la noul coronavirus: temperaturile scăzute și fluxul de cumpărători. Pe de o parte, un număr mare de produse din carne au nevoie de depozitare la gheață, mediul cu temperaturi scăzute permițând noului coronavirus să supraviețuiască destul de mult timp, crescând șansele de infecție. Apoi, numprul mare de cumpărători, fluxul zecilor de mii de oameni care intră și ies zilnic din piață, poate duce la transmiterea virusului.

Legat de originea virusului, specialiștii chinez susțin că acesta a fost adus în piață fie prin intermediul fructelor de mare și produse din carne importate, fie prin intermediul unei persoane purtătoare de virus nedetectată.

Piața en-gros Xinfadi furnizează peste 80% din legumele și produsele agricole consumate zilnic în Beijing, fiind un punct în care sunt concentrați majoritatea furnizorilor din capitala Chinei și din împrejurimi. Iată de ce, autoritățile au în calcul și posibilitatea ca unul dintre operatori de transport din afara capitalei să fie sursa noului focar de infecție.

Ca prime măsuri adoptate de autoritățile din Beijing se regăsesc testările cu acid nucleic a tuturor pacienților, la care se pot adăuga teste tomograf și de sânge, a declarat Gao Xiaojun, purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing.

Mai mult, spitalele și clinicile au primit sarcina de a nu elibera sub nicio condiție, de sub observație, pacienții care prezintă temberatură ridicată. Aceștia trebuie să monitorizeze numărul pacienților și să raporteze autorităților dacă este detectată o creștere anormală.

Mai mult, spitalele sunt obligate să îmbunătățească protecția angajaților, să asigure dezinfectarea instalațiilor și să testeze permanent medicii care intră în contact cu pacienți COVID-19.

Măsuri speciale au fost luate în Districtul Fengtai din Beijing, unde a fost înființat un centru de comandă și coordonare a măsurilor.
În district, așa cum am arătat, 11 zone rezidențiale din apropierea pieței Xinfadi au fost izolate, iar nouă școli și grădinițe au fost închise.

De asemenea, în district au fost suspendate activitățile de grupă și evenimentele, iar persoanele care au intrat în contact cu cei deja depistați pozitiv au fost plasate în carantină.

Pentru prevenirea extinderii fenomenului de infectare, în subdistrictele Yuetan și Xiluoyuan, dar și Orașul Huaxiang din districtul Fengtai din sudul Beijingului, în orașul Changyang din sud-vestul districtului Fangshan, a fost crescut nivelul de risc la noul coronavirus.

Aceasta înseamnă că vor fi intensificate controalele medicale și va fi supravegheată suplimentar mișcarea în zonele vizate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Beijing | Somonul, posibila cauză a noilor cazuri COVID-19

  1. Pingback: Ipoteză INCENDIARĂ: Somonul, considerat cauza EXPLOZIEI cazurilor de infectări cu coronavirus în Beijing – Designway.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.