Tablou vândut la Beijing cu 23,3 milioane USD

Lucrarea intitulată „Mask Series 1996 NO.6” (foto), realizată de pictorul Zeng Fanzhi (n. 1964) a fost vândută la o licitație pentru opere de artă contemporane chineze, pentru suma de 161 de milioane yuani (23,3 milioane USD). Este vorba despre o lucrare ulei pe pânză, 199 cm x 179 cm.

Vânzarea, înregistrată în cadrul unui eveniment Yongle Auction, a marcat un nou record în arta contemporană chineză.

Până acum, cel mai mare preț pentru o lucrare de artă contemporană a unui artist chinez a fost oferit în 2003, pentru lucrarea „The Last Supper” (foto dreapta) semnată tot de Zeng Fanzhi. A fost vorba de 180 de milioane dolari honkonghezi (aprox. 20 milioane USD), în cadrul unei licitații Sotheby’s.

Lucrarea „Mask Series 1996 NO.6” este un portret de grup, parte a seriei de măști Zeng Fanzhi, în care sunt prezentați cinci bărbați și trei femei îmbrăcați în haine pentru adulți, dar fiecare purtând o eșarfă roșie, specifică eleviilor din zona continentală chineză. Ținându-se de umeri, cele opt personaje au măști albe asemănătoare, pe care sunt fixate zâmbete, în timp ce vascularizația mânilor este puternic accentuată.

Originar din Wuhan, Zeng s-a mutat la Beijing în anii ’90. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt seria „Meat”, „Tripticele spitalului”, „Masca și În spatele măștii”, dar și o serie peisaje și autoportrete.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.