REPUBLICA MOLDOVA | Diaspora … decide soarta țării părăsite!

Prezidențialele din Republica Moldova confirmă strategia aplicată cu succes în țările slabe, unde politica este decisă din exterior pentru interior. Vezi România.
Maia Sandu, pupila occidentului, a câștigat primul tur cu ajutorul voturilor din occident. Privind voturile date în interiorul țării, câștigătorul primului tur este Igor Dodon, votat în majoritate de cei care trăiesc realitățile moldovene. Prezența la urne a fost de 42,73% (1.213.737 voturi).

Pe scurt, victoria obținută de Maia Sandu, în primul tur organizat duminică, este o victorie externă. Din cele 487.635 (36,16% ) voturi, 103.110 au fost primite din partea moldovenilor care trăiesc în afara țării.

În cazul lui Igor Dodon, din cele 439.866 (32.61%) voturi, doar 3.370 au venit din afara țării.

Să facem un calcul simplu. Fără voturile venite din afara țării, ierarhia după primul tur este asta: Igor Dodon 436.496, Maia Sandu 384.525. Dar … occidentul și democrația ne învață că nu contează cine trăiește viața, contează cine o decide.

Putem anticipa că, în turul II programat peste două săptămâni (15 noiembrie), din cele peste 147.000 voturi date de diaspora moldoveană un procent infim se va îndrepta spre Igor Dodon, singura șansă pentru păstrarea mandatului fiind votul celor care trăiesc în interiorul Republicii Moldova.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, Din presa moldovenească, EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.