COVID-19 | Pacientul zero din Italia identificat în … Noiembrie 2019!

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Milano au stabilit că secvențele genetice ARN ale virusului SARS-CoV-2 (Covid-19) au fost prezente în Italia încă din luna noiembrie 2019, la o persoană de 25 de ani care s-a prezentat la medic reclamând o dermatită. În aceste condiții, cercetătorii susțin că este posibil să fie identificat „pacientul zero” din Italia, fiind cunoscut faptul că orașul Milano a fost una dintre primele zone metropolitane europene afectate de pandemia COVID-19.

În cercetare, publicată de British Journal of Dermatology, au fost analizate biopsiile cutanate ale pacienților din Milano cu dermatoze și tampoane PCR pozitive pentru SARS-CoV-2 în diferite stadii ale infecției, rezultatele fiind comparate cu biopsiile cutanate a 20 de pacienți nediagnosticați cu dermatoză COVID-19, care prezentau un risc crescut de infecție cu COVID-19.

Astfel, au fost considerați cu risc crescut, deoarece fie prezentau simptome ușoare de COVID-19, fie erau în contact strâns cu indivizi pozitivi pentru SARS-CoV-2.

În noiembrie 2019, o femeie de 25 de ani a prezentat pe brațe o dermatoză asemănătoare urticariei. Singurul simptom sistemic reclamat a fost o durere ușoară în gât, iar în urma biopsiei pielii s-a evidențiat prezența noului coronavirus.

Coordonatorul echipei de cercetare, Raffaele Gianotti, a declarat că „în această pandemie, există cazuri în care singurul semn al infecției cu COVID-19 este cel al unei patologii a pielii. M-am întrebat dacă am putea găsi dovezi ale SARS-CoV-2 în pielea pacienților cu boli de piele înainte de începerea fazei epidemice recunoscute oficial”. Acesta a adăugat că „am găsit amprente ale COVID-19 în țesut de piele”.

În aceste condiții, urmărind cronologia evenimentelor la nivel global, este posibil ca aceasta să fie „cea mai veche dovadă a prezenței virusului SARS-CoV-2 la o ființă umană”, se arată în raportul de cercetare.

Anterior, studiile realizat de cercetătorii italieni au demonstrat existența noului coronavirus COVID-19 la începutul lunii decembrie 2019, cu posibilitatea ca acesta să fii fost prezent în Italia încă din luna Septembrie 2019.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.