China impune sancțiuni unor persoane și entitățile din SUA și Canada, pentru interferențe în problemele interne!

Ministerul chinez de Externe a anunțat, sâmbătă, că impune sancțiuni împotriva unor persoane și entități juridice din SUA și Canada, ca răspuns la sancțiunile unilaterale ale celor două țări impuse unor persoane și entități juridice din regiunea chineză Xinjiang. Prin acținile lor, SUA și Canada au decis să se coordoneze cu acțiunile Uniunii Europene, care a impus sancțiuni unui număr de patru cetățeni și o entitate juridică chinezi. De asemenea, sancțiunile UE au fost susținute de Marea Britanie.

Susținând că sancțiunile se bazează pe zvonuri și dezinformări, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a prezentat lista supusă sancțiunilor:

Președintele Comisiei pentru libertatea religioasă internațională a Statelor Unite (USCIRF) – Gayle Manchin, vicepreședintele USCIRF – Tony Perkins, membru al Parlamentului Canadei – Michael Chong și Subcomitetul pentru drepturile omului internațional al Comitetului permanent pentru Afaceri Externe și Dezvoltare Internațională din Camera Comunelor a Canadei.

Persoanelor vizate li se interzice intrarea în zona continentală a Chinei, în Hong Kong și Macao, iar cetățenilor și instituțiilor chineze le este interzis să deruleze afaceri și cooperări cu acestea.

Potrivit MAE chinez, guvernul de la Beijing „este ferm hotărât să ]și protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, îndeamnând părțile implicate să înțeleagă în mod clar situația și să își remedieze greșelile”. De asemenea, China solicită oprirea „manipulării politice cu privire la problemele legate de Xinjiang, să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei sub nici o formă, să se abțină de la a merge mai departe pe o cale greșită”, în caz contrar „își vor arde degetele”.

După ce Consiliul European a decis, la 22 Martie 2021, să impună măsuri restrictive pentru unsprezece persoane și patru entități responsabile de grave încălcări ale drepturilor omului și abuzuri, în diferite țări din întreaga lume. (…) Încălcările vizate includ reținerile arbitrare la scară largă ale, în special, a uigurilor din Xinjiang în China (…)”, China a răspuns imediat cu sancționarea unor persoane și entități din cadrul Uniunii Europene.

Ulterior, la data de 23 Martie 2021, China a reacționat la măsurile adoptate de Marea Britanie, în linia deschisă de Uniunea Europeană.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.