Negocierile Rusia-Ucraina întârzie încetarea conflictului militar!

Cea de-a treia rundă de discuții ruso-ucrainene, desfășurată luni seara, în Belarus, a fost încheiată fără a se ajunge la rezultatele așteptate, susțin atât delegații de la Moscova, cât și cei de la Kiev, transmit Tass și Ukrinform.
După trei ore de discuții, negociatorul-șef al Rusiei, Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, a declarat că așteptările întemeiate nu au fost atinse, în timp ce Consilierul biroului prezidențial ucrainean, Mihail Podolyak, a confirmat că, deocamdată, nu există rezultate care ar putea îmbunătăți considerabil situația.

Singurele rezultate au fost înregistrate în privința coridoarelor umanitare, dar care ieri erau încă neoperaționale.

Potrivit părții ruse, Moscova dorește asigurarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele aflate în ostilități, coridoare care ar fi trebuit să fie deschise marți, 8 Martie a.c., potrivit celor stabilite în urma celei de-a doua runde de discuții.

Oficialul rus a acuzat comandanții militari ucraineni de la nivel local, pentru întârzierea deschiderii coridoarelor umanitare, comandanți care nu se supun ordinelor superiorilor și autorităților.

Deși, luni dimineața, armata rusă a deschis coridoare umanitare pentru civilii din Kiev, Harkov, Sumi și Mariupol, evacuarea a fost împiedicată, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk respingând operațiunea Moscovei drept “inacceptabilă”.

În fața propunerilor avansate de Rusia privind găsirea unei soluții politice, delegația ucraineană a anunțat că acestea sunt încă în studio la Kiev. Pachetul de soluționare politică are la bază încetarea focului și garanții de securitate de asemenea, include “aspecte politice, denazificare, limba rusă și tot ce ține de statutul neutru și de demilitarizare”, acestea fiind cerințe nenegociabile.

De partea cealaltă, reprezentanții Ucrainei declară că au fost înregistrate rezultate pozitive, privind coridoarelor umanitare.

Consilierul șeful al Președinției Ucrainei, Mykhailo Podoliak, a transmis după a treia rundă de discuții “au fost înregistrate rezultate pozitive în ceea ce privește logistica coridoarelor umanitare. Vor fi modificate și va fi acordată asistență mai eficientă persoanelor care suferă în prezent de agresiunea Federației Ruse”.

Părțile au convenit să asigure, în comun, coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, precum livrarea de medicamente și alimente în zonele cele mai afectate de lupte, cu posibilitatea unei încetări temporare a focului, pentru perioada de evacuare a civililor.

Totuși, Podoliak a transmis că nu s-au obținut rezultate semnificative care să ducă la încetarea focului, la un armistițiu și încetarea ostilităților.

În aceste condiții, o a pata rundă a negocierilor Rusia-Ucraina urmează să fie stabilită. De asemenea, se așteaptă ca procesul de negociere să fie unul de durată.

Primele două runde de discuții Rusia-Ucraina s-au desfășurat la 28 Februarie și 3 Martie,  în Belarus, de asemenea fără a se ajunge la un acord, pe niciuna dintre temele aflate în dispută.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Negocierile Rusia-Ucraina întârzie încetarea conflictului militar!

 1. Câtă vreme Israelul – în singura persoană din lume cu acces privilegiat la liderii tuturor părților implicate în conflict, atât direct, cât și indirect, Naftali Bennett – se află în centrul eforturilor diplomatice și câtă vreme SUA îl adăpostește pe Zelenski în cadrul ambasadei lor din Polonia, nimeni (nici măcar rușii) nu ar trebui să-și facă speranțe așteptând vreun rezultat tangibil în urma negocierilor dintre cele două state. Este limpede, care dintre delegații nu-i dispusă să treacă la compromisuri în interesul păcii!
  De altfel, premierul israelian a efectuat sâmbătă o vizită „surpriză” la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, după care l-a apelat pe omologul ucrainean al gazdei sale, Zelenski, înainte de a pleca în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Scholtz. Mie, personal, această diplomație de transfer (n-o pot numi într-alt mod) îmi ilustrează rolul de neînlocuit al Israelului în Ucraina, în special în contextul operațiunii speciale a Rusiei acolo. Evreimea este în relații excelente atât cu Federația Rusă cât și cu Ucraina, în timp ce are, în egală măsură, legături strânse atât cu hegemonul american în declin, cât și cu partenerul său junior german care controlează de facto UE. Practic, acest lucru plasează Israelul într-o poziție diplomatică unică și ne ajută pe noi să pricepem de ce NU se ajunge la un acord, de ce populației ucrainene nu i se permite de către neo-naziști să folosească acele coridoare umanitare puse la dispoziție, de ce au loc încetări ale focului doar dinspre partea militarilor ruși.
  Responsabilitatea pentru acest fiasco revine Occidentului, în special americanilor, care-i încurajează pe reprezentanții lor naziști să se comporte într-așa fel încât să creeze o „imagine” pe care mass-media occidentală să o folosească drept propagandă.
  Curățarea Mariupolului a început deja și atât forțele armate ale Novorusiei cât și forțele ruse vor face tot posibilul pentru a reduce pierderile civile la minimum, chiar dacă procesul de pace nu s-a concretizat încă.
  Dacă analizăm însă frontul economic, opinia mea este că Washingtonul își dorește răspândirea conflictului pe modelul celui de-Al Doilea Război Mondial (când i-au sprijinit, alături de britanici, ascensiunea lui Hitler la putere) pentru ca ulterior să-și aleagă momentul prielnic pentru participare. În fond, cred că administrația Biden face tot posibilul să evite declanșarea unui război civil la ei acasă, fiindcă situația nu este roză absolut deloc: https://finance.yahoo.com/news/average-california-gas-prices-now-204446085.html?fr=sycsrp_catchall
  Mai precis: prețul mediu al unui galon de benzină obișnuită în California este acum de 5.28 USD, în comparație cu 3.73 USD în aceeași perioadă cu un an în urmă, potrivit ultimelor date de la American Automobile. În Los Angeles prețul mediu al gazului este de 5.37 USD per galon – în creștere față de 4.67 USD cu o lună în urmă și 3.79 USD în urmă cu un an. Dezastru! Și încă Rusia nici nu a început să introducă propriile sale sancțiuni!
  În Europa, pura nesăbuință și prostia lacheilor SUA din conducerea UE au ridicat prețul gazelor și-al petrolului la cote astronomice, iar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că cea mai mare economie a Europei (adică a nemților care au pornit 2 războaie mondiale și-au jefuit resursele altora, motiv pentru care, desigur, e cea mai puternică economie a bătrânului continent) nu are altă opțiune decât să cumpere în continuare petrol și gaze rusești. Dacă lipsa de minte ar durea… ar fi jale peste tot!
  Slabe șanse ca toată tevatura să nu se transforme într-un război mondial, pentru că occidentalii continuă să-ncalce liniile roșii trasate de Moscova prin susținerea Ucrainei cu mercenari și armament! În România continuă să vină trupe (deși populația nu le-a solicitat) americane, bineînțeles susținute pe cheltuiala statului român, deși America este singura țară din lume care-și ține combatanții pe străzi homeless, așa că aici probabil că vor considera că-i Raiul pe pământ, numai că nouă, românilor, prezența lor (și-ai altora, străini de nația noastră) ne dă fiorii unei ocupații militare. Cu guvernanții pe care-i avem, slabi pregătiți, slab „mobilați” intelectual, dezinteresați de soarta României, nu ne mai rămâne alături decât Dumnezeu și n-avem de ales decât să privim în zare a Moromete și să ridicăm din umeri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.