FOTO | Taikonauții misiunii Shenzhou 14 au revenit pe Pământ

Cei trei taikonauți ai misiunii spațiale chineze Shenzhou 14 au revenit, în urmă cu puțin timp, pe Pământ, finalizând cu succes misiunea spațială începută în urmă cu șase luni. Taikonauții Chen Dong – comandant, Liu Yang și Cai Xuzhe au reintrat în atmosfera terestră puțin după ora 20 (ora Beijing), capsula spațială de reîntoarcere aterizând în Deșertul Gobi, regiunea Mongolia Interioară, unde temperaturile sunt de -25 de grade Celsius. Cei trei au încheiat cu succes misiunea începută la data de 5 Iunie a.c.
Revenirea pe Pământ a echipajului spațial chinez a fost transmisă în direct de televiziunile din China, fiind considerată un nou eveniment de mândrie națională. 

Timp de șase luni, taikonauții și centrul de control spațial din China au contibuit decisiv la contrucția Stației Spațiale Tiangong (天宫/ Palatul ceresc), în ultimele șase luni fiind adăugate două laboratoare spațiale și trei andocări de nave spațiale cargo. De asemenea, cei trei au susținut trei lecții de fizică din spațiu pentru elevii din China și Africa.

Cei trei eroi ai Chinei au adus pe Pământ o parte dintre rezultatele experimentelor realizate în laboratoarele spațiale ale stației Tiangong, între acestea regăsindu-se peste 80 de probe, în principal fluide corporale și probe citologice folosite pentru înțelegerea schimbărilor înregistrate de corpul uman în mediul extraterestru, dar și semințe și răsaduri de cereale, care vor fi cercetate și introduse în producția industrială agricolă chineză.

Nu în cele din urmă, Chen Dong (43 ani), Liu Yang (43 ani) – prima femeie astronaut a Chinei și pe Cai Xuzhe (46 ani), au marcat o premieră nu doar pentru China ci pentru întreaga lume, fiind simultan pe o stație spațială alături de alți trei taikonauți: Fei Junlong – comandant, Deng Qingming și Zhang Lu, care au ajuns pe Tiangong la data de 29 Noiembrie a.c., care vor avea ca misiune principală sarcină să finalizeze construcția stației spațiale, până la finalul acestui an.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Fotografii de poveste, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.