Ministrul chinez al Apărării, revocat pentru că a devenit o problemă pentru schimburile militare China-SUA

Ministru chinez al Apărării, Li Shangfu, și ministrul chinez de Externe, Qin Gang, au fost revocați din funcție prin decret prezidențial semnat, marți de președintele Xi Jinping. Totodată, Li Shangfu (foto) a fost înlăturat și din funcția de membru al Comisiei Militare Centrale. Revocarea celor doi miniștri a fost anunțată în ziua în care ministrul de Externe în funcție, Wang Yi, a început o vizită oficială în SUA, la invitația Secretarului de stat, Antony Blinken.

Potrivit deciziilor adoptate în cadrul celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului (NPC), cel mai înalt for legislativ a Chinei, alături de miniștrii Apărării și de Externe, au mai fost revocați din funcție ministrul Științei și Tehnologiei – Wang Zhigang și ministru Finanțelor – Liu Kun.

Potrivit mass media de la Beijing, motivul oficial pentru care ministrul Apărării, Li Shangfu, a fost revocat din funcție vizează faptul că a ajuns pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii, pentru achiziția de de arme rusești, inclusiv avioane de luptă Su-35 și sisteme de rachete sol-aer S-400.

„Sancțiunea a devenit ulterior o problemă pentru schimburile militare China-SUA, când Li a devenit ministrul chinez al apărării”, arată Global Times. Li Shangfu a fost văzut public la o activitate în luna August a.c., la Beijing.

Cu privire la revocarea ministrului de Externe, Qin Gang, informarea oficială prezintă doar faptul că acesta a fost înlăturat din funcție, în luna Iulie a.c., la doar jumătate de an de la numirea în funcție, fără ca acesta să piardă calitatea de Consilier de stat. Odată cu revocarea din funcțe, în fruntea diplomației chineze a revenit Wang Yi, schimbat din funcție la finalul lunii Decembrie 2022.

Qin Gang (56 ani), fost Ambasador al Chinei în Statele Unite ale Americii, a fost numit, la data de 30 Decembrie 2022, în funcția de ministru de Externe, înlocuindu-l pe Wang Yi. Înainte de a fi ambasador, a fost viceministru de externe chinez. De asemenea, a fost purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei și director general adjunct al Departamentului de Informații, petrecând opt ani în Marea Britanie ca diplomat, iar în ultimii trei ani fiind viceministru al Afacerilor Externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ministrul chinez al Apărării, revocat pentru că a devenit o problemă pentru schimburile militare China-SUA

 1. Vlad Tepes spune:

  Sa nu ne pripim …..
  Masurile ce se iau la Pekin sint, toate, adinci si cu sckepsis.
  Numai ca voi continua sa fiu de acord cu ”recogn18” pina cind voi auzi ca senilul de bideu il va ”revoca” pe evreul de blinken, fiindca a afectat relatiile sua cu China !
  Pina atunci voi considera ca RPC nu are forta sa se opuna imperiului hidos al Lumii si incepe sa joace dominata de teama !

 2. recogn18 spune:

  Deci oficialii chinezi trebuie să corespundă „înaltelor” standarde americane? Oh, my God!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.