Ministerul chinez de Externe a anuțat că va include în lista de sancțiuni o companie americană și două persoane fizice, ca măsuri de răspuns la sancțiunile impuse de SUA unor oficiali și companii chineze în legătură cu aspect legate de drepturile omului în regiunea autonomă Xinjiang-Uigură.
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a declarat că în lista de sancțiuni a fost inclusă compania de informații Kharon (Los Angeles), directorul său de cercetare, Edmund Xu, și fostul cercetător al Centrului pentru Studii Avansate de Apărare, Nicole Morgret, în prezent angajată în cadrul unei comisii a Congresului SUA.
Potrivit oficialului chinez, compania Kharon este acuzată că a colectat informații sensibile despre Xinjiang și a furnizat probe false care au condus la adoptarea sancțiunilor ilegale ale SUA.
Ca răspuns, China va îngheța activele mobile, imobile și alte tipuri de active deținute în China de companie și de cele două personae fizice Xu și Morgret. De asemenea, vor fi interzise tranzacțiile și cooperările în planul organizațiilor, instituțiilor și persoanelor fizice, cu acestea.
Pe de altă parte, Edmund Xu și Nicole Morgret vor avea interzis accesul în zona continental a Chinei și în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao.
Întâlnire Biden-Xi: China cere SUA să își vadă de propriile probleme. SUA insistă să își aroge dreptul de a interveni în problemele Chinei
La data de 8 Decembrie a.c., autoritățile americane au emis un raport privind situația drepturilor omului din Xinjiang, raport în care a fost anunțată sancționarea a doi oficiali și trei companii chineze.
În numele guvernului de la Beijing, Mao Ning a solicitat SUA să oprească intervenția în afacerile interne ale Chinei, să sisteze denigrarea Chinei și acțiunile care prejudiciază drepturile și interesele legale ale oficialilor și companiilor chineze, prin răspândirea de afirmații false despre Xinjiang și prin impunerea de sancțiuni ilegale.
„Dacă SUA refuză să schimbe cursul, China nu va avea nicio tresărire și va răspunde în aceeași manieră”, a mai declarat Mao care a subliniat că adoptarea de către SUA a Legii privind autorizarea Apărării Naționale pentru anul Fiscal 2024, lege care prevede continuarea sprijinului militar pentru regiunea chineză Taiwan, nu face decât să încalce angajamentele asumate de liderii americani.
După 17 luni de blocaj, China și SUA au reluat comunicarea militară strategică
“Legea intervine în afacerile interne ale Chinei, promovează sprijinul militar pentru Taiwan și încalcă principiul unei singure China și cele trei Comunicate comune China-SUA”, a declarat Mao, care a reiterat că “SUA trebuie să își onoreze angajamentul de a nu sprijini independența Taiwanului, de a nu manipula problema Taiwanului și de a nu mai pune în pericol pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.
Potrivit oficialului chinez, SUA trebuie să abandoneze mentalitatea Războiului Rece și prejudecățile ideologice, în alte condiții, “China va lua măsuri ferme pentru a-și proteja suveranitatea, securitatea, drepturile și interesele de dezvoltare”.
Decizia sancțiunilor impuse de SUA și răspunsul Chinei este al doilea gest de tensionare a relației bilaterale, care se alătură continuării procesului de vânzare de arme americane către Taiwan, după întâlnirea președinților Joe Biden și Xi Jinping, în luna Noiembrie, la San Francisco.
In seara zilei de 28 dec. a.c. fostul ambasador Adrian Zuckerman a afirmat, pe postul Romania TV ca, in Romania, opereaza, ca urmare a tradarii unor fatori romani responsabili, firme cu capital chinezesc si rusesc.
Partenerul de discutie al lui Adrian Zuckerman era Bogdan Chireac, cel mai ”slinos” filoamerican din viata publica romaneasca !
Deci, TRADARE !
Acest afacerist american cu rădăcini românești nu este nimic mai mult decât un tâlhar!
Am scris despre misiunea primită în România. Găsiți textele în linkul de mai jos:
https://dantomozei.ro/?s=Zuckerman+