FOTO – Vis de mireasă … în Oraşul Interzis

????????????????????????????????????????????????Pete de culoare, alb, negru, roşu, vişiniu, mişună la primele ore ale dimineţii când Soarele încă nu a ridicat umbrele grele ale Templului Ancestral Imperial aflat în zona de est a Oraşului Interzis din Beijing. Sunt viitoare mirese şi viitori miri care parcurg ritualul şedinţelor foto pentru albumul cu amintiri. În spaţiile ample dominate de linişte şi roşul imperal al construcţiilor proiectate în urmă cu aproape 700 de ani, rochiile cu trenă lungă foşnesc dominator protejate de succesiunea de ziduri cu o grosime de opt metri, dincolo de care se află uriaşa Piaţă Tian Anmen.

Permanent îndrumaţi de echipe antamate uneori pentru mai multe zile şi nu pentru puţini bani, viitori miri devin actori într-o regie interesantă, din care nu pot lipsi plutirile voalurilor lungi, unele de zeci de metri. Totul face parte dintr-un ritual obligatoriu, imposibil de evitat în familiile cu dare de mână, iar drumul până la nuntă nu este decât la început.

În China, nunţile sunt organizate dimineaţa. Începând cu ora 8.30, nuntaşii ajung la sală, totul începând cu un foc de artificii şi pocnitori, pentru a se alunga orice rău augur. La intrarea în sală vezi cum cele câteva mii de nuntaşi sunt bifate pe o listă de prezenţă. Odată cu aceasta se oferă şi darul de nuntă, un plic roşu hóngbāo/红包, în care se află o sumă de bani. Nunta propriuzisă durează câteva ore, timp în care nuntaşii serviţi cu un pahar de băutură şi puţine produse culinare, asistă la un ceremonial în care mirii îşi exprimă respectul în faţa părinţilor şi naşilor. În majoritatea cazurilor, cel târziu la orele 11, nunta a luat sfârşit.

În zonele urbane, în marile metropole ale Chinei, nunţile au dezvoltat adevărate industrii care rulează anual miliarde de dolari prin organizarea de conferinţe de cunoaştere, programarea întâlnirilor, stabilirea detaliilor pentru nuntă, organizarea nunţii, lunii de miere, şedinţa foto în costumul de mire şi mireasă realizate în cele mai exotice locuri din China, Asia sau chiar Europa sau America.

Fiind profund ataşaţi tradiţiilor şi multiplelor superstiţii, ziua în care urmează să fie organizată nunta este aleasă la o dată considerată norocoasă. Pentru aceasta există „Calendarul galben” tradiţional, încărcat de superstiţii, în care sunt evidenţiate zilele bune pentru petreceri, căsătorii, deplasări, mari încercări etc. Pe lângă acesta există şi superstiţii legate de numere. Spre exemplu, în limba chineză numărul 518 are o pronunţie similară cu „mă voi îmbogăţi”/我要发, motiv pentru care ziua de 18 mai este considerată norocoasă. Un alt număr norocos este 6, iar 66 aducător de mare noroc şi automat data de 6 iunie este o altă zi sub bune auspicii pentru căsătorie. În tradiţia chineză liù liù dà shùn/六六大顺, pronunţia cifrelor 66 (liù liù) fiind asemănătoare cu noroc. / Pasaje din volumul „Statul în Secolul XXI – MODELUL CHINEZ”/Dan Tomozei, Editura Corint 2016

Azi, Templului Ancestral Imperial este cunoscut drept Palatul Culturii Oamenilor Muncii, impresionantul complex arhitectural fiind deschis publicului în anul 1950 în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent şi Mao Zedong. Ulterior, aici au fost amenajate spaţii de expoziţii, biblioteci şi săli de spectacole.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Fotografii de poveste, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.