Risc un pronostic în războiul comercial declanşat azi, oficial, de Statele Unite ale Americii: din disputa directă cu China, americanii vor ieşi grav afectaţi; din disputa directă cu Uniunea Europeană (UE) vor ajunge la compromis. Şi mai este ceva ce nu trebuie scăpat din vedere. Jocul ambiguu și laș al europenilor, care se folosesc de acțiunile imprevizibile promovate de Donald Trump pentru a negocia la nivel de șantaj cu China. Iată cum, avem o a treia dispută: UE-China, pentru care prevăd un rezultat dificil pentru europeni, în cazul în care nu vor înţelege că politica „Moulin Rouge” nu este doar depăşită, ci extrem de periculoasă. Pentru că, Europa riscă să ajungă în situaţia celui … şi bătut şi cu banii luaţi!
De la „Make America Great Again”, la „Make America a great one Dust Again” nu pare să fie decât un pas, în condiţiile în care preşedintele Donald Trump nu înţelege că Statele Unite ale Americii nu sunt un platou de filmare, iar ţările şi economiile partenere nu sunt figuranţi în spectacolul pe care îl regizează din ce în ce mai prost.
Ziua de 6 iulie 2018 va intra în istorie drept Ziua Primului Război Mondial Comercial de tip nou. Câtă vreme nu își mai pot permite să zdrobească militar orice colț al planetei, SUA acționează izolaționist, prin decizii unilaterale, în plan economic, principale ținte fiind China și UE.
Nu trebuie să fii expert în economia globală pentru a înțelege că administrația de la Washington se adâncește într-o criză care va afecta în cele din urmă, și cel mai grav, tocmai economia americană.
Și dacă Trump va scoate SUA din ONU?
La ora locală 00:01 a zilei de 6 iulie, SUA au impus taxe vamale suplimentare pentru produse din China în valoare de 34 de miliarde USD. La ora locală 12:01, China a anunțat că va percepe taxe suplimentare pentru 545 de produse americane, în valoare de aproximativ 34 miliarde USD. Sunt vizate produse agricole, auto și acvatice. Este doar începutul …
Cum s-a ajuns aici? Deşi este cea mai importantă economie a lumii, prin vocea preşedintelui Trump, SUA consideră că nu sunt tratate corect de China şi UE în cadrul relaţiilor comerciale. Potrivit datelor oficiale americane, deficitul comercial s-a înrăutățit în 2017 față de UE (-14,6 miliarde USD, de la -12,15 miliarde) şi China (-27,9 miliarde USD, de la -25,9 miliarde). În relaţia cu China, Trump a evidențiat un deficit record de 249,22 miliarde USD (mai 2018).
Reacția Chinei este una pe cât de rapidă, pe atât de fermă, la ficare anunț făcut de SUA în direcția războiului comercial, autoritățile de la Beijing ripostând, fiind gata să suporte și să aplice sancțiuni până la nivelul celor 200 de miliarde USD, anunțat de Robert Lighthizer, reprezentantul Oficiului Reprezentantului Comercial al Statelor Unite ale Americii (USTR), la data de 19 iunie a.c.
SUA ridică miza războiului economic cu China la 200 miliarde USD!
China nu va declanșa niciodată prima un război comercial, însă, dacă o altă parte va iniţia acțiuni unilaterale privind impunerea de taxe suplimentare, va adopta în mod cert măsuri de contracarare, a declarat vineri premierul Li Keqiang, aflat în vizită în Bulgaria. Potrivit oficialului chinez, măsurile vor avea ca scop protejarea intereselor proprii de dezvoltare, dar și a autorității și eficienţei Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Nimeni nu va ieși învingător dintr-un război comercial, a declarat vineri premierul chinez Li Keqiang, aflat în vizită oficială în Bulgaria, care a subliniat că nu doar companiile din cele două ţări vor fi afectate, ci şi procesul de relansare a economiei globale. Dacă SUA vor insista în această direcţie, vor fi generate pagube nu doar altora, ci chiar economiei americane, a subliniat Li Keqiang. Asta câtă vreme aproximativ 59% dintre produsele chineze supra-taxate sunt realizate de companii cu capital mixt, inclusiv cu capital american.
Potrivit economistului şef al biroului de cercetare al Băncii Poporului din China (banca națională), Ma Jun, SUA au declanşat cel mai mare război comercial din istoria lumii. Impactul celor 34 miliarde USD prevăzute în prima etapă va încetini creșterea PIB-ului Chinei cu 0,2%, fiind avute în vedere şi etapele doi şi trei ale reduceri exporturilor. Iată de ce, Ma Jun susţine că economia chineză este capabilă să digere acest atac al SUA, în ultimele două luni fiind derulate simulări la nivelul economiei, industriei și companiilor chineze.
China răspunde SUA și va suprataxa 659 de produse americane, în valoare de 50 mld. USD
Revenind la poziția adoptată de UE în fața atacului lansat de SUA, deocamdată avem o abordare ambiguă, speculativă, apropiată de varianta „fiecare pentru el”. Este posibil să asistăm la o clarificare în urma Summitului UE-China, programat la Beijing în 16-17 iulie, când vom înţelege dacă Uniunea Europeană va face front comun cu China (respins deocamndată pe surse neoficiale), sau va alege să contribuie la ceea ce se întrevede tot mai evident: prăbuşirea sistemului economic global actual şi al modelului promovat de Organizaţia Mondială a Comerţului! Asta, la schimb cu noile de forme agresive de unilateralism şi protecţionism.
SUA au declanșat războiul comercial cu China!
Lumea se află sub imperiul tulburărilor generate de SUA, pe fondul expansiunii Chinei şi incapacităţii tradiţionale a Europei de a reacţiona în afara unei logici perfide. Similar hegemoniei economice-militare SUA la nivel planetar, Germania caută să își păstreze hegemonia la nivel european, iar prin aceasta să controleze discreționar relaţia cu Asia şi SUA. Naivii vor continua să creadă în visul american, visul european sau visul chinez, fără să poată accepta că trăim într-o lume gata oricând să se sfâşie din orgolii şi lipsă acută de umanitate. Sub preşedinţia lui Donald Trump, puţine instituţii, regulamente şi înţelegeri internaţionale au rămas în afara semnului întrebării, iar până la privatizarea de facto a Terrei nu mai este decât un pas. Deși pare o împietate, indivizii planetei Pământ au rămas o permanentă cantitate neglijabilă dar utilă pe masa falselor negocieri ale unor instituții precum ONU, NATO, FMI, OMC, UE, tot mai puțin credibile prin lipsa de reală influență și capacitate de reacție, adică exact miza pe care joacă și plusează atât de riscant președintele Trump.
2 răspunsuri la Trump confundă lumea cu propria afacere privată