Consilierul de stat-ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto dreapta), se va întâlni, vineri, cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken (foto stânga), în marja Reuniunii miniștrilor de externe G20 Bali (Indonezia), a anunțat Zhao Lijian, purtătorul de cuvând al MAE chinez, arătând că cei doi diplomați vor aborda relațiile economice actuale China-SUA, problemele internaționale și regionale majore, criza economică globală, dar și situația din Ucraina, sancțiunile aplicate Rusiei și țărilor vizate indirect.
În cadrul întâlnirii Wang-Blinken, prima după dialogul avut de cei doi în Octombrie 2021, va aborda cu prioritate ridicarea tarifelor la importurile din China, impuse în mandatului președintelui Donald Trump, decizie catalogată extrem de dur de către actualul Secretar de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care a declarat că “administrația anterioară a impus aceste tarife într-un mod atât de întâmplător, într-un mod nestrategic”, subliniind că “vrem să ne asigurăm că avem abordarea corectă”. (vezi AICI)
DIALOG SUA-CHINA: Între ipocrizie și escaladarea iritării!
Deși nu se află pe agenda oficială, în mod cert, criza din Ucraina și operațiunea militară specială declanșată de Rusia, vor fi abordate de liderii diplomației chineze și americane, câtă vreme ambele părți au lansat puncte de vedere, înaintea întâlnirii programate vineri.
Prin intermediul Secretarului de stat-adjunct pentru Afacerile din Asia de Est și Pacific, Daniel Kritenbrink, SUA au transmis că întâlnirea va fi o altă oportunitate de a avea un schimb sincer în acest sens și de “a transmite așteptările noastre cu privire la ceea ce ne-am aștepta ca China să facă, și să nu facă, în contextul Ucrainei”.
Dialogul Biden – Xi, în căutarea bunăvoinței pierdute!
“Cred că aceasta va fi o altă oportunitate, cred, de a avea un schimb sincer în acest sens și de a transmite așteptările noastre cu privire la ceea ce ne-am aștepta să facă și să nu facă China, în contextul Ucrainei.” – Daniel Kritenbrink
Potrivit acestuia, în discuția cu partea chineză, Blinken vizează “gestionarea responsabilă a concurenței intense” dintre cele două țări și “prevenirea oricăror calcule greșite care ar putea duce din neatenție la conflict și confruntare”. (vezi AICI)
Imprudentele declarații și acțiuni ale SUA în relația cu China
De partea cealaltă, China subliniază că respinge termenul “concurență” pentru a defini relația cu SUA, solicitând “respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare câștig-câștig” pentru cele două țări, ca modalități de reconectare. Mai mult, este reiterat mesajul transmis în urmă cu o lună, la întâlnirea dintre reprezentantul PCC, Yang Jiechi, și Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, unde China a exprimat speranța ca “SUA să își corecteze percepțiile strategice despre China și să facă alegerile corecte”. (vezi AICI)
China-Rusia, în oglinda relației UE-SUA, parteneriat vs. hegemonie!
Legat de situația din Ucraina, presa chineză reia, astăzi, un mesaj al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în care este reiterat apelul pentru pace în Europa, la dialog și discuții între Rusia și Ucraina, așa încât să fie oferit un răspuns care să acopere preocupările legitime ale tuturor părților. În acest sens, China critică sancțiunile unilaterale impuse de Occident, ca un instrument care exprimă dorința de menținere a poziției hegemonice.
SUA, o palmă din partea Chinei, în „stația de benzină”!
“De la izbucnirea crizei din Ucraina, SUA au făcut presiuni frecvente asupra țărilor să sancționeze Rusia, iar cei care refuză să facă acest lucru vor plăti un preț (…) escaladarea sancțiunilor nu va ajuta la atenuarea situației, dar va crea noi probleme în lumea care se luptă cu pandemia, prețul energiei în Europa a crescut la un nivel record, iar rezidenții din multe țări au început să plătească prețuri mai mari pentru electricitate, încălzire, transport, alimente și unele lucruri de necesitate zilnice. Cei care suferă chiar mai mult decât alții sunt țări în curs de dezvoltare cu baze economice slabe. Dezvoltarea lor economică și stabilitatea socială au fost amenințate grav, riscând turbulențe politice”, a arătat Zhao Lijian. (vezi AICI)