720.000 USD pentru rezidența ambasadorului din Beijing!

În timp ce Ambasada României din Beijing se îneacă în refularea propriului sistem de canalizare, în timp ce locuințele din ambasadă se prăbușesc, iar cei trimiși în misiune și familiile acestora, între care se regăsesc și minori, îngheață de frig în apartamente și birouri, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) continuă să plătească lunar 12.000 USD pentru rezidența separată a Ambasadorului Vasilică Constantinescu (foto).
Valoarea totală plătită de MAE până acum este de aproximativ 720.000 USD, în condițiile în care actuala rezidență a fost închiriată din anul 2018.

Sunt 720.000 USD aruncați din bugetul țării pentru un diplomat care a contribuit masiv la punerea pe butuci a relațiilor diplomatice și economice România-China, în mandatul căruia Ambasada României a devenit o ruină, iar echipa diplomatică o umbră chiar și a perioadei în care a preluat mandatul.

Am cerut în mod oficial, atât MAE cât și ORNISS, să transmită dacă Ambasadorului Vasilică Constantinescu i-a fost retras Certificatul ORNISS, ca urmare a deselor abateri de conduită, culminate cu incidentul rutier din primăvara anului 2020, soldat cu distrugere de bunuri, fugă de la locul accidentul și refugierea în zona protejată a rezidenței diplomatice, fapte urmate de repararea în clandestinitate a mașinii diplomatice. Au trecut doi ani și jumătate de atunci, iar MAE pare că a concluzionat că un ambasador mai competent, decent și moral, nu există la București.

Concret, la data de 17 Octombrie 2022, celor două instituții am solicitat următoarele:

ORNISS
1. Dacă numitul CONSTANTINESCU VASILICĂ, la data prezentei cereri Ambasador al României în Republica Populară Chineză, deține certificat ORNISS.
2. În cazul în care certificatul ORNISS a fost retras, vă solicit să îmi comunicați data la care a fost luată decizia.
3. De asemenea, în cazul în care certificatul ORNISS a fost retras, dacă decizia a fost comunicată Ministerului Afacerilor Externe de la București.

MAE
1. Dacă numitul CONSTANTINESCU VASILICĂ, la data prezentei cereri Ambasador al României în Republica Populară Chineză, deține certificat ORNISS.
2. În cazul în care certificatul ORNISS a fost retras, vă solicit să îmi comunicați data la care a fost luată decizia.
3. De asemenea, în cazul în care certificatul ORNISS a fost retras, vă solicit să îmi comunicați data la care a fost transmisă decizia către Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a răspuns la scurt timp (21.10.2022) că datele solicitate „se execeptează de la accesul liber al cetățenilor prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 11^1”, motivând că informația solicitată face parte „din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii”. (…) „Având în vedere aceste dispoziții legale statutul de securitate al unei persoane fizice nu intră în categoria informațiilor de interes public”, se mai arată în răspunsul ORNISS.

Prin urmare, este ținut la secret dacă Vasilică Constantinescu ocupă legal sau nu funcția de ambasador al României în China.

Luând în serios acest răspuns, dar mai ales absența unui răspuns în termenul legal din partea MAE, sunt îndreptățit să presupun că, sub președintele Iohannis și ministrul Bogdan Aurescu, MAE protejează și menține în funcții persoane cu grave abateri de conduita și reprezentare la nivel de șef de misiune diplomatică. Din acest punct de vedere, Vasilică Constantinescu a devenit o neagră legendă, însă una bine protejată și răsfățată financiar, în comparație cu beneficiile aduse României.

După ce, în luna Mai 2020, am sesizat public faptele în recidivă în care a fost implicat Ambasadorul Vasilică Constantinescu, presa de la București a preluat subiectul, solicitând explicații. Într-un comunicat emis la acel moment, MAE arăta:

„Cu privire la informațiile apărute în mass-media referitoare la implicarea ambasadorului României la Beijing într-un accident de circulație, fără victime, MAE precizează că situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate. În acest moment al cercetărilor, nu pot fi oferite informații suplimentare” – MAE (vezi EVZ.RO, LIBERTATEA, HOTNEWS).

Cu câtă „maximă seriozitate” au tratat reprezentanții MAE cercetările o demonstrează faptul că Ambasadorul Vasilică Constantinescu se află încă la post, deși a demonstrat că este incompatibil tocmai cu profilul moral și comportamental al reprezentanților diplomatici români, care trebuie să demonstreze: „discernământ, prudenţă, carismă, spirit de echipă”.

Mai mult, potrivit Secțiunii 2: Obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, din cadrul Legii nr. 269/17 Iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, membrii corpului diplomatic şi consular al României au datoria să acţioneze cu loialitate, demnitate şi răspundere în scopul înfăptuirii politicii externe a României, la punctul C. fiind menționat expres: „să aibă în toate împrejurările o conduită profesională şi morală ireproşabilă şi să dea dovadă de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor”.

Despre ce conduită profesională și morală ireproșabilă poate fi vorba în cazul abuzivului Vasilică Constantinescu?

Cererii lansate la data de 17 Octombrie a.c., Biroul de Relații Publice din cadrul MAE a răspuns că solicitarea a fost înregistrată cu nr. M3/L544/294 din 17 Octombrie 2022. Apoi, ca o curiozitate, la data de 31 Octombrie a.c. am primit un nou mesaj, de această dată semnat Direcției Pregătire Ședințe de Guvern, Politici și Informații Publice, dar de pe aceeași adresă de e-mail a Biroul de Relații Publice. În cel de-al doilea mesaj se arată:

„Vă comunicăm că informațiile solicitate prin adresa înregistrată cu nr. M3/L544/294 vă vor fi transmise în termen de 30 de zile în conformitate cu prevederile art. 7[1], alin (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații publice.”

Având în vedere că termenul de 30 de zile, potrivit legii, tocmai a expirat, absența unui răspuns este în mod evident … un răspuns. Voi aștepta să văd modul în care MAE acționează, conform propriilor criterii  de „discernământ”.

Până atunci, în Ambasada României în China, Vasilică Constatinescu rămâne același …

… ambasador, ca un proprietar de vite!

Am arătat și cu alte ocazii că, la Beijing, Președinția României și Ministerul român al Afacerilor Externe tolerează și mențin în funcție un Ambasador lipsit de minimă diplomație, un individ care excelează prin brutalitatea și modul abuziv cu care a tratat și continuă să își tratează colegii aflați în misiune diplomatică, culturală sau administrativă.

Nu mă feresc de cuvinte, motiv pentru care repet că este inacceptabil pentru o țară pretins democrată ca un ambasador, un diplomat, să se exprime și comporte permanent cu atitudinea unui proprietar de vite. Asta se cunoaște la București, pentru că majoritatea celor care au plecat de la post, nu doar din Beijing, au reclamat comportamentul abuziv al lui Vasilică Constantinescu.

Sub mandatul acestui ambasador, România a marcat un record mondial de viteză cu care a fost încheiată o misiune diplomatică. O parte dintre cei trimiși la post în Decembrie 2021, au revenit în România în Martie 2022. Sunt doi dintre cei care nu au acceptat mizeriile, ilegalitățile și presiunile nejustificate, dincolo de cadrul legal și profesional. Efectele terorii psihice și morale s-au concretizat în efecte care au necesitat ajutor medical. Dar, și asta se cunoaște la București!

MAE prelungește mandatul lui Vasilică Constantinescu. De ce?

O explicație ar fi că, sub ministrul Bogdan Aurescu, diplomația română a încăput pe mâna unor imbecili, pe mâna unor trădători ale intereselor României, iar Vasilică Constantinescu își îndeplinește cu succes misiunea de a demola relația cu China.
O altă explicație ar fi că, în ministerul condus de Bogdan Aurescu, toate informările și informațiile publice sunt blocate, iar indivizi de nivelul lui Vasilică Constantinescu sunt protejați, sunt menajați, din considerente de servicii … multiple.

A fost întrebat Vasilică Constantinescu despre extragerea din Ambasada României din Beijing a bunurilor de patrimoniu, fără procedurile legale și aprobările prealabile, obligatorii? A interesat pe cineva din centrala MAE că Ambasada din Beijing și bunurile de aici au devenit proprietatea personală a celui trimis șef de misiune? Evident, nu. Altfel, după concediul din luna August a.c., Constantinescu nu ar mai fi revenit la post beneficiind de o nouă prelungire, iar MAE nu ar mai fi plătit aproape 15.000 USD pentru biletele de avion România-China, ale întregii familii.

Relația cu China nu contează!

Când un ambasador aflat la post în China vorbește public și impune o atitudine corespunzătoare unui proiect în care „relația cu China nu contează” – am citat din desele declarații făcute de Vasilică Constantinescu în discuțiile cu subalternii foști sau aflați la post – despre ce relații normale de diplomație poate fi vorba?

Prin urmare, Vasilică Constantinescu are misiune clară, primită de la București, să își bată joc de zecile de ani de construcție în relația și prietenia bilaterală, să distrugă tot, până la prăbușirea inclusiv a clădirilor din cadrul Ambasadei României în China. Această misiune o îndeplinește, repet, în condițiile în care în timp ce în Ambasadă se muncește și trăiește în condiții degradante, Vasilică Constantinescu se lăfăie într-o rezidență pentru care România plătește lunar 12.000 USD, suma totală ajungând până astăzi la aproximativ 720.000 USD.

Acest individ a ajuns în asemenea hal de decădere a moralei și principiilor încât transmite celor aflați la post la Beijing să o lase mai încet cu Credința, pentru că este desuet. Mai mult, face presiuni pentru a-i determina să nu mai meargă la Biserica Ortodoxă aflată în Ambasada Federației Ruse, pentru că România este cu Ucraina, adică împotriva Rusiei. Acest om este pur și simplu lipsit de orice minimă rațiune!

Cât mai continuăm așa?

Sunt întrebări la care președintele Iohannis și ministrul Aurescu sigur nu au răspuns, pentru că în mod cert nu le pasă de relația cu China.

Totuși, tot ce se demolează de ani de zile, va trebui reconstruit și va fi extrem de dificil să reclădești încrederea și prietenia călcate în picioare, duse la pragul sfidării! România, în mandatul Ambasadorului Vasilică Constantinescu, nu doar că a ajuns să fie reprezentată execrabil, dar este și singura țară din lume care a celebrat căderea comunismului, în cadrul unei recepții oficial organizate în 2019. (vezi AICI)

Cât mai continuăm cu interdicția impusă reprezentanților diplomatici, consulari și economici de a participa la evenimentele cu caracter național sau internațional organizate în China, interdicție aplicată abuziv de Vasilică Constantinescu? Cum își pot îndeplini misiunea trimișii României în China dacă sunt consemnați în birouri și obligați să suporte permanente și interminabile solicitări și atitudini fără legătură cu misiunea pentru care au fost trimiși la post?

Nu în cele din urmă, cât mai continuă bătaia de joc la adresa simbolurilor naționale, imaginii României și Zilei Naționale a României? Dacă gardul Ambasadei din Beijing a devenit spațiu pentru promovarea intereselor Ucrainei, Ziua Națională 1 Decembrie a ajuns o afacere programată după bunul plac. Anul acesta, la Beijing va fi celebrată la … 15 Decembrie! Pentru un eveniment marcat tâmpit cu două săptămâni întârziere, MAE a trimis buget, în timp ce pentru minima decență administrativă a Ambasadei nu există resurse.

De dincolo de Marele Zid …

sunt în situația de a nu putea scrie public ce reacții primesc din parte prietenilor chinezi, din diferite medii de importanță în cadrul relațiilor bilaterale România-China. Nu este onest și corect să fac asta, pentru că oricum imaginea noastră aici este conturată deja în tușe extrem de dure, răbdarea chinezilor fiind pusă la grea încercare.

Totuși, la Beijing și în întreaga R.P. Chineză memoria prieteniei și bunelor relații este încă păstrată, cultivată, este încă vie, poate fi promovată și fructificată în beneficiul reciproc. Însă, pentru asta, este nevoie minimă decență, de reținere, de punerea sub control a gesturilor de sfidare și nejustificată superioritate.

Nu este târziu ca România, în relația cu China, să se trezească, să facă ordine, să revină la decență. Pentru că, în lumea ancorată la realitate, respect și interesele oneste, România are o sumedenie de parteneri strategici, dar tot mai puțini prieteni.

NOTĂ:
La data de 28 Noiembrie a.c., am primit din partea Direcției Pregătire Ședințe de Guvern, Politici și Informații Publice, un mesaj cu antentul Ministerului Afacerilor Externe (M3/L544/294 A2/2234-P) cu data 22 Noiembrie 2022 în care se arată că „datele referitoare la procedurile specifice de verificare în vederea accesului la informații clasificate secrete de stat sunt supuse regimului juridic al Legii 182/2002 privind Protecția informațiilor clasificate și al H.H. nr. 585/2002 pentru aproabarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. În context, informațiile cu privire la statutul de securitate al unei persoane fizice nu intră în categoria informațiile de interes public”.

În răspunsul MAE, se transmite în clar că un diplomat român implicat în acțiuni și fapte cu iz penal, cu un comportament, limbaj și atitudine incompatibile cu statutul de diplomat, este protejat și menținut în funcție.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Români în China, România, România - China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la 720.000 USD pentru rezidența ambasadorului din Beijing!

 1. Excelent spus: „România are o sumedenie de parteneri strategici, dar tot mai puțini prieteni”! Din nefericire, nu are nici parteneri strategici, ci stăpâni cu preocupări și râvnă de-a se poziționa împotriva Rusiei exact de pe teritoriul acestei țări, transformând-o într-o trambulină, nicidecum într-un aliat.
  Cazul manelistului din imagine nu este singular, domnule Tomozei! Priviți cu arată sediul Consulatului General al României și al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul:
  https://www.national.ro/dezvaluiri/astia-sunt-ambasadorii-lui-aurescu-777891.html

  Pentru a nu mai avea așteptări de la Aurescu, vă rog să citiți (dacă nu cumva ați făcut-o deja, dacă da, atunci eu doar vă reamintesc) cine „l-a plantat” pe actualul ministru de externe la conducerea MAE, dar mai ales ce preocupări a avut prin servicii:
  https://www.national.ro/dezvaluiri/avem-dosarul-sie-gul-numele-de-centrala-al-lui-aurescu-744341.html

  Cândva, într-un alt comentariu, v-am precizat „cosmetizându-mi” mult cuvintele, pentru că evit a scrie public foarte multe lucruri spre a nu crea probleme, că românii NU mai au posibilitatea de-a schimba prin intermediul votului ceva în bine, că aici, în această ecuație, nu-i vorba de a accepta situația cu mâinile încrucișate ca pe ceva prestabilit și implacabil, ci de faptul că ramificațiile „caracatiței” sunt prea profunde și prea puternice spre a mai putea îndrepta răul, că doar ieșirea din UE și NATO ar mai reprezenta o salvare (dar și aceea cu mari sacrificii economice și sociale, în primul rând, abia apoi politice) în fața disoluției, a descompunerii acestei națiuni. Care politician sau om neînregimentat în vreun partid politic sau ofițer de informații ar deține curajul extraordinar de-a rupe pârghiile șantajelor, afacerilor mai mult sau mai puțin știute și corecte, intereselor serviciilor de intelligence, ale tuturor tenebrelor care sufocă România? Nimeni! Garantez! Și pentru că sunt româncă și am grijă și de capra vecinului, atunci privesc la case ceva mai mari și „protejate” de papistașul-șef (iezuiții întotdeauna au fost pregătiți POLITIC să ocupe scaunul papal): în Italia nici la ora aceasta nu a fost soluționată vasta operațiune „Mani Pulite”. Iar Giorgia Meloni nu-i nici pe departe vreo sfântă!

  Prin urmare, dacă în primii ani după lovitura de stat din ’89 sistemul politic românesc era bolnav de cancer, începând cu „domnia” lui Băsescu s-a ajuns la metastază. Sunt convinsă că partea chineză cunoaște foarte bine aceste lucruri. În fond, rapoartele de la Ambasada Chinei din România n-ajung pe biroul meu, ci în cadrul administrației Xi. Toți cunosc mlaștina infectă în care înoată România, dar nici nu deținem supremația în acest sens, nici unici nu suntem, iar jocul de glezne trebuie făcut. Sunt sigură, că pricepeți clar și limpede ceea ce doresc să transmit! În fond, asta-i politica, dar mai ales din asta e alcătuită diplomația, „acel polițist îmbrăcat în haine de gală”. N-am zis-o eu, ci Napoleon Bonaparte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.