Doru-Romulus Costea: Trebuie să susţinem o mai bună cunoaştere reciprocă a realităților din România și China

Ambasadorul Doru-Romulus Costea la Radio China International, 27 noiembrie 2014„Ambasada României este cel mai bun prieten al secţiei române a Radio China Internaţional, iar dorinţa noastră este să dăm substanţă relaţiei dintre România şi China” a declarat joi, la Beijing, Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea (foto), în timpul întâlnirii avute cu Ma Bohui, redactor şef-adjunct al Radio China Internaţional.

„Activitatea redacţiei de limbă română este urmărită şi apreciată atât de noi, cei aflaţi la post în China, cât şi de oficialităţile de rang înalt din România. Acest lucru este dovedit de mesajele pe care le trimit premierul ţării şi ministrul Afacerilor Externe cu diverse ocazii”, a arătat Ambasadorul Costea. Acesta a declarat că autorităţile române încurajează şi susţin eforturile pentru ca un număr cât mai mare de tineri români să înveţe limba chineză, şi, simultan, un număr cât mai mare de tineri chinezi să înveţe limba română.Ambasadorul Doru-Romulus Costea intalnire cu Ma Bohui, redactor sef-adjunct al Radio China Internationall, 27 noiembrie 2014„În momentul de faţă, trebuie să fim conştienţi de un lucru. Cei de o anumită vârstă cunosc România din filmele anilor 70 – 80, din cooperările bilaterale din acea perioadă dintre cele două ţări. Pe de altă parte, cei mai tineri nu au văzut România şi nu cunosc foarte multe despre România. Acelaşi lucru putem să îl spunem şi despre tinerii din România, cu privire la China. Iată de ce, trebuie să susţinem o mai bună cunoaştere, un mai mare schimb de tineri, un schimb cultural şi educaţional mai profund, pentru întărirea relaţiilor dintre China şi România, a mai declarat Ambasadorul Doru-Romulus Costea.

Ambasadorul Doru-Romulus Costea intalnire cu Ma Bohui, redactor sef-adjunct al Radio China International 2l, 27 noiembrie 2014La rândul său, Ma Bohui (foto dreapta) a arătat că Radio China Internaţional este singurul post de radio din China care are o secţie de limbă română, iar de la înfiinţare, în anul 1968, secţia se află la a treia generaţie de specialişti. „Chinezii care lucrează în secţia română cunosc şi iubesc limba română şi România. În acest sens, sperăm să menţinem în continuare o bună cooperare şi să ne bucurăm de sprijinul dumneavoastră, domnule ambasador”, a declarat Ma Bohui.

Prezența Ambasadorului României la Radio China Internaţional (RCI) a fost prilejuită de lansarea DVD-ul Poveşti cu români în China, eveniment la care au mai participat oficiali ai RCI, chinezi-românologi şi studenţi români aflaţi la studii în China.Wang Zhi, regizorul proiectului Povesti cu romani in Chinal, 27 noiembrie 2014Realizat de colegii chinezi din cadrul RCI, sub îndrumarea regizorului Wang Zhi (foto stânga), proiectul video „Poveşti cu români în China” include şase filme despre viaţa şi destinul unui număr de şase români care trăiesc în China: Oana Alexandru – actriţă de scheci chinezesc, Mugur Petru Ciubăncan – cântăreţ de muzică pop, Lucian Goian – fotbalist, Iraida Florea – director de creaţie, Călin Ciprian Andrei – doctorand în caligrafie chineză şi Raluca Theron – voluntar.
La evenimentul de lansare a DVD-ului, organizat în sediul Radio China Internaţional, au fost prezenţi şi doi dintre protagoniştii filmelor, Oana Alexandru şi Mugur Petru Ciubăncan, interpretând în faţa participanţilor două piese de muzică uşoară, în limba chineză.
Cele şase filme, realizate pentru a marca împlinirea celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre R.P. Chineză şi România, au fost prezentate deja publicului român prin intermediul TVR Internaţional. De asemenea, acestea pot fi vizionate pe site-ul secţiei de limbă română, la secţiunea „Poveşti cu români în China„.Ambasadorul Doru-Romulus Costea intalnire cu studentii romani la Radio China Internationall, 27 noiembrie 2014

Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea (centru), directorul secției de limbă română a Radio China Internațional, Wu Min, (dreapta), alături de studenții români participanți la eveniment.Povesti cu romani in China

REFERINȚE >>>
Poveşti cu români în China
Limba ROMÂNĂ – 46 de ani la RADIO CHINA INTERNAŢIONAL
România – China, 65 de ani de relații bilaterale
Limba română împlineşte 45 de ani, la Radio China Internaţional
Cursanţi Confucius din România la Radio China Internaţional, 2014
Cursanţi Confucius din România în vizită la Radio China Internaţional, 2013
Cursanţi Confucius în vizită la Radio China Internaţional, 2012
Români în vizită la Radio China Internaţional, 2011
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Radio China Internaţional va avea un nou sediu, la Beijing
Pagină dedicată prezenţei României la Reuniunea liderilor locali China – Europa Centrală şi de Est, 2013
Jurnalişti români în vizită la Radio China Internaţional
Radio China Internaţional a dedicat o pagină web vizitei ministrului de externe Iurie Leancă în China
Radio China Internaţional a dedicat o pagină web vizitei premierului Emil Boc în China
Consulul General al României la Shanghai a vizitat Radio China Internațional
Ministrul Ion Dicu a vizitat Radio China Internaţional

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.