O prietenie filatelică de 40 de ani, la ICR Beijing

Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 1Prietenia este ca vinul. Cu cât este mai veche, cu atât mai mult își confirmă dedicația și profunzimea. Acest tip de mesaj poate fi o etichetă a domnului Alexandru Bartoc, un român care a făcut din pasiunea pentru filatelie și bunele relații româno-chineze o poveste care durează de aproape 40 de ani. Aflat pentru a zecea oară în China, alături de prietenul Luo Dongquan, la rândul său pasionat de filatelie, Alexandru Bartoc a inaugurat, luni, la Institutul Cultural Român (ICR) din Beijing, o expoziție filatelică și numismatică dedicată prieteniei dintre România și China.

De la prima emisiune filatelică dedicată de România culturii chineze au trecut 61 de ani, de la prima vizită a domnului Bartoc în China au trecut 39 de ani, iar de la prima expoziție filatelică România – China, organizată la București în 1980, au trecut 35 de ani. Iată doar câteva repere ale pasionaților de filatelie care pot însemna cam tot atât cât averea strânsă într-o viață de om. Pentru că domnul Alexandru Bartoc, președinte al Fundației Culturale „Bartoc”, fost vicepreședinte al Federației Filatelice Române, și domnul profesor Luo Dongquan, reputat chinez-românolog, vicepreședinte al Asociației de Prietenie China-România, la rândul său pasionat de filatelie, au prezentat la ICR Beijing o pagină din frumoasa și complicata poveste a prieteniei dintre două țări.

La Beijing, alături de timbrele, colițele și medaliile aniversare bătute cu ocazia diverselor evenimente bilaterale, domnul Alexandru Bartoc a adus și prima scrisoare care a făcut drumul dus-întors România – China cu ocazia inaugurării primei curse aviatice București – Beijing (foto).Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 Prima scrisoare 1974„Deja fusesem în China, pasiunea pentru filatelia dedicată culturii chineze exista deja, însă doream să am un plic pe care să fie marcat anul deschiderii liniei aviatice. Cum nu aveam cui să scriu, am pus la adresă << post restant >> și am trimis plicul par-avion. În mod evident, după o perioadă, plicul s-a întors la București cu mențiunea << adresă incompletă >> dar cu ștampila poștei din Beijing”, povestește marcat de emoție Alexandru Bartoc.

De atunci, era anul 1980, România și China au emis aproximativ 100 de timbre și plicuri reprezentând culturile și evenimente importante în relația celor două țări, fiind organizate 10 ediții ale Expoziției Filatelice Bilaterale, în nouă orașe din China și șapte din România.

„Domnul Bartoc este, se poate spune, mai mult decât un prieten. Pasiunea lui pentru China, pentru prietenia româno-chineză, pentru cultura mondială fiind un reper chiar și pentru noi, cei care am descoperit România prin intermediul burselor studențești, într-o perioadă în care țara dumneavoastră reprezenta un model pentru noi, un prieten”, spune domnul profesor Luo Dongquan. O mărturie în plus că așa este o dovedește medalia specială bătută de Fundația Culturală „Bartoc” pentru evenimentul de la Beijing (foto), în limbile română și chineză. Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 Medalia expozitiei

Prietenia filatelică româno-chineze a pus alături Ateneul Român, Opera din Cluj Napoca, Templul Cerului, Orașul Interzis, semn că valorile cultural-istorice au deschis și construit punți de comunicare.Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 2Una dintre punți a fost construită și la evenimentul de luni de la ICR Beijing, acolo unde alături de cei doi filateliști au fost prezenți domnul Wang Tieshan, fost Consul General al R.P. Chineze la Constanța și un grup de elevi chinezi care au dedicat domnului Bartoc câteva lucrări, pe măsura vârstei, reprezentând îndelungata relație de prietenie româno-chineză. Expoziția „Prietenia româno-chineză reflectată în domeniul filateliei și numismaticii” poate fi vizionată la ICR Beijing până pe data de 2 octombrie a.c.Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 6Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 3 Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 4 Filatelie si numismatica Romania-China, 2015 5

REFERINȚE >>>
Expoziţie filatelică românească, la Radio China Internaţional
INTERVIU – Prof. Luo Dongquan: “În România am auzit o limbă foarte frumoasă, muzicală, care sună foarte armonios”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.