China va contribui cu 315 miliarde euro la Planul de Investiţii al UE

China - UE, Beijing 28.09.2015China va contribui cu 315 miliarde de euro la Planul de Investiţii al Comisiei Europene, a anunţat luni, la Beijing, vice-premierul Ma Kai, în cadrul Dialogului economic şi comercial la nivel înalt, fiind prima ţară din afara UE care anunţă contribuţia la planul CE. Potrivit discuţiilor, Beijingul a anunţat dorinţa de a derula o cooperare mai strânsă cu UE pe probleme de investiţii, se arată într-un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene în China.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii UE şi ai Chinei au convenit să instituie un grup de lucru comun pentru a creşte cooperarea bilaterală, din care să facă parte reprezentanţi ai Fondului Chinei pentru Drumul Mătăsii, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI), aceasta din urmă fiind partenerul strategic al CE în planul de investiţii.

De asemenea, Comisia Europeană şi guvernul chinez au semnat un Memorandum de Înţelegere în cadrul Platformei privind Conectivitatea UE-China, pentru a creşte sinergiile între iniţiativa Chinei „O centură, un drum” şi iniţiativele de conectivitate UE, cum ar fi Politica Trans-europeană a Reţelei de Transporturi. Platforma va încuraja cooperarea în domenii cum ar fi infrastructura, echipamentele, tehnologiile şi standardele, creând mai multe oportunităţi de afaceri şi de ocupare a forţei de muncă, simultan cu o creştere şi dezvoltare de ambele părţi.

Totodată reprezentanţii Uniunii Europene au încurajat derularea unei colaborări mai aprofundate între China şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), avându-se în vedere inclusiv examinarea variantei în care China să devină membru al BERD.

Comisarul UE Jyrki Katainen - vicepremierul Ma Kai, Beijing 28.09.2015Vice-preşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen (foto stânga, alături de vice-premierul chinez Ma Kai), responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, a declarat în urma Dialogului economic şi comercial la nivel înalt că discuţiile bilaterale vor genera rezultate reale pentru viitorul cooperării UE-China. „Acesta este momentul potrivit pentru a investi în Europa şi sunt încântat că China a anunţat intenţia de a contribui la planul de investiţii. Sunt încrezător că şi alţi investitori instituţionali vor urma”.

Planul european de Investiţii vizează trei obiective şi anume eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor prin aprofundarea pieţei unice, oferind vizibilitate şi asistenţă tehnică pentru proiectele de investiţii, precum şi utilizarea inteligentă a noi resurse financiare. Conform estimărilor Comisiei Europene, planul de investiţii are potențialul de a adăuga cel puţin 330 – 410 miliarde euro la PIB-ul UE şi de a crea 1 – 1,3 milioane de noi locuri de muncă, în următorii ani. Planul are ca scop abordarea situaţiei actuale, în care UE are suficientă lichiditate, dar investitorii privaţi nu investesc la nivelul necesar.

Până în prezent, nouă state UE au anunţat contribuţii la planul de investiții: Germania, Franţa, Italia şi Polonia fiecare câte 8 miliarde euro, Marea Britanie 6 miliarde lire/aproximativ 8,5 miliarde euro, Spania 1,5 miliarde euro, Luxemburg 80 milioane euro, Slovacia 400 milioane euro, Bulgaria 100 milioane euro.
Mai multe despre Planul de Investiţii al UE AICIChina EU

REFERINŢE >>>
CHINA – Revizuirea “listei negative” şi deschiderea economiei pentru investitorii străini
China – Debutul unei încetiniri economice permanente
Companiile europene reclamă „reforma şi închiderea” aplicată de Beijing
Restricțiile pe Internet afectează afecerile companiilor europene din China
China – Peste 1.000 de companii supuse controalelor anti-monopol
Serviciile de Internet trebuie să se supună regulilor din China
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat
Europenii, încă reticenţi în a accepta investițiile chineze
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ
China arată spre SUA și UE în problema valurilor de imigranți din Europa

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.