Xi Jinping: China se alătură României în domeniul energiei şi infrastructurii

Xi - Iohannis, SUA 2015China este dispusă să se alăture României pentru consolidarea cooperărilor în domniul energiei şi construcției de infrastructură. De asemenea, ambele părţi ar trebui să continue aprofundarea schimburilor culturale și turistice, a declarat președinrtele Xi Jinping în cadrul întâlnirii avute zilele trecute cu președintele României, Klaus Iohannis.

Varianta de limbă chineză a agenției de presă Xinhua consemnează că președintele Xi a subliniat prietenia tradițională chino-română, arătând că România a fost una dintre primele ţări care au stabilit legături diplomatice cu noua Chină. În aceste condiții, China se bazează pe termen lung pe sprijinul ferm și poziţia României în problemele importante și care generează îngrijorare.

Potrivit liderului Chinez, relațiile chino-române au perspective largi, direcţia de dezvoltare a relaţiilor bilaterale trebuind să fie consolidată şi axată pe planificarea și îmbogăţirea relaţiilor. Ambele părţi ar trebui să accentueze rezultatele practice și extinderea cooperărilor pragmatice.
Xi a mai arătat că, în acest an, au fost marcați 40 de ani de la stabilirea relațiilor China – Uniunea Europeană, Romania fiind pentru China un bun prieten şi partener din cadrul UE. De asemenea, liderul chinez a exprimat speranța că România va sprijini activ parteneriatul China – Europa Centrală și de Est, în cadrul cooperărilor reciproc avantajoase.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia dintre România și China are o istorie lungă, fiind valabilă şi în prezent, cele două țări având interese comune extinse. În noua situaţie, România este angajată în mod activ în aprofundarea relaţiilor România – China, în derularea schimburilor la nivel înalt strânse cu China, în consolidarea schimburilor economice, comerciale şi culturale. România susţine ferm parteneriatul de dezvoltare China – Europa Centrală și de Est.

REFERINȚE >>>
Întâlnire Klaus Iohannis – Xi Jinping: Interesul României pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii
ROMÂNIA – CHINA | Când absenţa devine un eveniment!

Xu Feihong: “România se situează în poarta drumului mătăsii Asia-Europa”
Klaus Iohannis: „Dorim să dezvoltăm, în continuare, ansamblul relaţiilor cu Republica Populară Chineză”
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile
Noul Ambasador al R.P. Chineze în România a depus scrisorile de acreditare
Xu Feihong, noul Ambasador al R.P. Chineze în România
Ambasadorul Chinei: Invităm produsele românești să intre pe piața chineză
Chinese president appoints ambassadors to four countries

Noua carte a preşedintelui Iohannis, în presa chineză
ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? “Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.