SUA provoacă şi aplică standarde duble în Marea Chinei de Sud

Insula YongxingPresupusa desfăşurare a unui sistem de rachete pe Insula Yongxing (foto), de către China, în Marea Chinei de Sud s-a confruntat cu o reacţie exagerată din partea Statelor Unite ale Americii, care acuză China de „militarizarea” regiunii, se arată într-un comentariu apărut, sâmbătă în presa chineză. Potrivit Xinhua, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat că „nu vedem nici un indiciu că […] acest efort de militarizare, s-a oprit. Nu se face nimic […] pentru ca situaţia de acolo să fie mai stabilă şi mai sigură”, susţinând că imaginile de satelit indică plasarea „foarte recent” a unor rachete în Insula Yongxing. (Adaptare după Xinhua, Foto: china-defense-mashup.com)

Nu este un secret că pe insulă, teritoriu al oraşului sudic chinez Sansha, au fost adoptate, în ultimii zeci de ani, măsuri de apărare. De fapt, acestea sunt încadrate în drepturile de suveranitate ale Chinei, atribuite de dreptul internaţional, şi nu au nicio legătură cu niciun fel de „militarizare” regională. China a afirmat în mod clar şi repetat că nu are nicio intenţie de a militariza regiunea. Construcţia de pe insulă are în principal rolul de întreţinere şi de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă pentru personalul staţionat, precum şi facilitarea circulaţiei de bunuri publice în regiune.

În aceste condiţii, pentru ce SUA generează această discuţie? Anterior, acţiunile de auto-apărare de pe Insula Yongxing păreau să nu reprezinte un interes prea mare pentru americani, cu atât mai puţin să genereze un scandal, aşa cum poate fi observat în ultimele zile. Schimbarea în sine este una deliberată şi discutabilă. Să critice China, indiferent de circumstanţe, pare să fie instrumentul folosit de SUA pentru a muta tot mai mult din propria greutate militară în regiune. Prin urmare, SUA, mai degrabă decât China, este cea care prezintă riscul semnificativ de militarizare.

SUA trimite frecvent nave militare sau avioane în apele din Marea Chinei de Sud, pentru misiuni de recunoaştere împotriva Chinei. Un distrugător cu rachete al SUA şi un bombardier au pătruns în apele şi în spaţiul aerian adiacente Insulei chineze Nansha. Să nu mai vorbim de exerciţiile comune ale americanilor şi aliaţilor săi. Această „încordare de muşchi” a creat tensiuni sporite pe mare, ispitind aliaţii SUA să adopte măsuri şi mai provocatoare privind creşterea prezenţiilor teritoriale nelegitime.

Cu o reţea globală de baze militare, SUA au redeschis baze în Filipine, o mişcare pe scară largă interpretată ca generatoare de tensiune în regiune.
Pe de altă parte, SUA aplică standarde duble privind militarizarea în Marea Chinei de Sud. Acestea leagă în mod automat implementarea facilităţilor de apărare chineze cu militarizarea, în timp ce împreună cu partenerii din Filipine şi Vietnam, care au militarizat insulele chineze pe care le ocupă, derulează exerciţii şi patrule comune.
Când a fost întrebat dacă trimiterea de nave şi avioane militare în regiune fac parte dintr-un program de militarizare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a insistat că acţiunile s-au încadrat în „libertatea de navigaţie”.

Aşa-zisul tutore al libertăţii de navigaţie, SUA trimit forţe ale marinei şi patrule aeriene pentru astfel de scopuri, susţinând că vor continua să facă acest lucru. Cu toate acestea, „libertatea de navigaţie nu dă acces liber avioanelor şi navelor militare ale unei ţări în apele şi spaţiul aerian ale altor ţări”, susţine un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Iată de ce, în loc să pună la îndoială „militarizarea” chineză din regiune, SUA ar trebui să reflecteze asupra propriului comportament. Sistarea patrulelor, exerciţiilor şi misiunilor de recunoaştere ar fi modul corect de urmat, pentru ca acestea să servească propriilor interese.

Atât China, cât şi ceilaţi pretendenţi din Marea Chinei de Sud, au capacitatea de a administra disputele prin dialog şi negociere. În aceste condiţii, în calitate de parte neimplicată, SUA ar trebui să facă bine să respecte propriile angajamente potrivit cărora nu vor adopta o poziţie cu privire la pretenţiile teritoriale concurente, se mai arată în comentariu.

REFERINȚE >>>
China respinge represiunea politică dusă de SUA şi împărţirea lumii în blocuri militare exlusive
INTERVIU – Prof. Dr. Liviu Mureșan: China începe să înlocuiască Rusia în tradiționalul dialog cu SUA
China respinge pretenţiile lansate de Filipine, Japonia şi SUA privind Marea Chinei de Sud
CHINA: Autoerijate în judecător planetar, SUA se confruntă cu grave probleme privind drepturile omului
CHINA: “Nu vom ataca, dacă nu suntem atacați, dar cu siguranță vom contra-ataca dacă suntem atacați”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.