SUA ridică un gard de sârmă ghimpată între România și Republica Moldova!

SUA ridica un gard de sarma ghimpata intre Romania si R MoldovaPartenerul strategic al României, promotorul celei mai mizerabile hegemonii politico-economice planetare, a mai pus o placă turnantă la consolidarea urii românilor de pretutindeni la adresa celor care conduc la Washington. Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, un fin cunoscător și prieten al jocurilor de interese susținute de Moscova, a călcat cu bocancii în libertatea de decizie a Republicii Moldova și a României, afirmând că unirea celor două țări „nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”. Venită din partea unui ambasador SUA, declarația se constituie într-o poziție de nouă imixtiune în afacerile interne ale unor state, declarație perfect coordonată pe interesele Federației Ruse în regiune.

La câteva zeci de ore de la declarația oficialului american, președintele, premierul și ministrul de Externe al României TAC! Singurul lider român care a luat poziție este, din nou, președintele Senatului României care a anunțat convocarea Comisiei pentru politică externă, în vederea adoptării unei declarații politice.

Tăcerea complice a celor mai importanți lideri români ai momentului este una explicabilă prin aceea că niciunul dintre ei nu au ajuns în funcții ca urmare a voinței electorale, ci ca urmare a jocurilor de putere susținute și promovate în România de SUA și UE. Nici chiar Iohannis nu poate fi suspectat de un dram de patriotism în plus, câtă vreme singura preocupare personală rămâne îndârjirea de a se depărta de români, prin refuzul comunicării și asumării după lege a funcției prezidențiale.

O să urâm SUA, mai mult decât Rusia!

Absolut toți cei care fac parte din actuala conducere a României, Președinție și Guvern, lasă să se înțeleagă că sunt dependenți de voința SUA și UE, în fața cărora răspund cu funcțiile, nicidecum în fața poporului român pe care îl tratează cu sfidare și dispreț lansând sporadice mesaje pe grupurile de socializare.

Ambasadorul James Pettit se află la post, la Chișinău, din 2014. CV-ul profesional îl leagă de fosta URSS și actuala Federație Rusă, fiind unul dintre specialiștii americani în relațiile diplomatice și de intelligence pe spațiul de influență al Moscovei. Cu repetate mandate diplomatice în Rusia, Pettit a fost martorul destrămării URSS și coordonatorul programului american privind refugiații sovietici, pentru ca ulterior să fie numit la Ambasada SUA din Ucraina.

Iată un parcurs profesional care face din Pettit un bun cunoscător al intereselor ruse în spațiul Est-european, interese pe care SUA le-au jucat permanent la cacialma și cu Molotov, și cu liderii post sovietici de la Moscova. Deși cunoaștea foarte bine faptul că Republica Moldova este parte a istoriei și teritoriului României, ambasadorul Pettit alege să susțină o politică minoră, jignitoare și sfidătoare la adresa românilor și României.

Televiziunea Română în serviciul propagandei americane anti-românești!

James PettitPrin declarația lansată la Chişinău, James Pettit (foto) a torpilat relațiile strategice România-SUA, călcând în picioare, odată în plus, dreptul de decizie internă a fiecărui stat. Pettit a exprimat o poziţie a Statelor Unite.

„Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oameni pentru ca ei toţi să contribuie pentru a face din Republica Moldova o ţară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări. Printre aceste provocări se numără faptul că Republica Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potentialul aici este foarte mare, aveţi un popor calificat şi harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, şi asta include sectorul textil şi IT”. (Mediafax)

Mesajul ambasadorului SUA nu este doar un comentariu de o abruptă analiză locală, ci în primul rând un avertisment lansat după vizita premierului Dacian Cioloș la Chișinău, din 25 august. Au trecut câteva zeci de ore de la declarație, iar Guvernul de la București, aflat în fața diplomaților români în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, tace! O tăcere care confirmă trădarea națională a celor care conduc România.

Cehul “penibil”, sârbul “schizofrenic”, ungurul “dictator neo-fascist” şi diplomația americană

La fel ca și până acum, singurul lider român care a adoptat o poziție publică în fața abuzurilor de poziție susținute frecvent de trimișii SUA sau UE, a fost președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat că:

„Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziția oficială a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador că în decembrie 1989, Congresul Deputaților Poporului al URSS a acceptat și Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic”.
„Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă țară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG și RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că ‘nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune’. Dreptul de a-și hotărî soarta aparține cetățenilor și nu diplomaților, și nici măcar politicienilor, altfel obligați să pună în operă voința populară majoritară. Rămâne de văzut dacă declarația făcută la postul de radio Moldova 1 a fost o gafă a diplomatului american datorată unor grave deficiențe de cunoaștere privind statul diplomaților sau a unor lacune de cultură generală și politică”. (Agerpres)

Ambasadorul Pettit știe foarte bine istoria și evoluția geopolitică din Europa Centrală și de Est, așa încât îl putem suspecta de orice, numai de prostie nu! De aceea, apelul la adevărul istoric, la decență și măsură, este un efort justificat, însă inutil în fața unor trimiși americani care se comportă abuziv și în contradicție cu textul Convenției Relațiilor Diplomatice de la Viena din 1961, asupra căruia găsesc necesar să revin, pentru a cunoaște limitele în care trebuie să își susțină activitatea un diplomat aflat la post.

Atitudinea umilă în faţa occidentului, falimentul politicii est-europene

Convenția Relațiilor Diplomatice de la Viena, din anul 1961, arată că activitatea diplomaților trimiși la posturi se derulează:

„Without prejudice to their privileges and immunities, it is the duty of all persons enjoying such privileges and immunities to respect the laws and regulations of the receiving State. They also have a duty not to interfere in the internal affairs of that State.” – (Art. 41.1.)

„Fără a pricinui vreo daună privilegiilor şi imunităţilor lor, este datoria tuturor persoanelor care se bucură de astfel de privilegii şi imunităţi să respecte legile şi reglementările statului care i-au primit. Aceștia au, de asemenea, obligaţia de a nu se amesteca în afacerile interne ale statului” (respectiv).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.