(I) Huangshan – Printre realităţi şi legende

Huangshan-Printre-realitati-si-legende_DanTomozeiRO.jpgDespre Huangsan/黄山 (Muntele Galben) se spune că odată ajuns aici, dacă eşti dominat de curiozitate iar sufletul îţi este deschis, ai şansa de a cunoaşte profunzimile culturii, aspiraţiilor astrale, emoţiilor, ambiţiilor şi permanenţei chineze. Se mai spune că odată ce ai vizitat Lacul de Vest, Muntele Galben şi Marele Zid, ai văzut China. Cu certitudine, aşa este. Însă, dacă mai ai şi norocul de a avea alături un ghid exersat în pasiunea detaliului bine măsurat, atunci cu adevărat ajungi să cunoşti şi să descoperi incredibile şi spectaculoase realităţi şi legende chineze.

Cu puţin timp în urmă, graţie unui program derulat de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan, am călătorit în faimoasa provincie care a născut legenda nemuririi în rândul chinezilor. Este doar una dintre legendele care dă orașului Huizhou (denumirea iniţială a oraşului Huangshan) o aură ireală. Pentru a înţelege asta, este nevoie să faci un pas dincolo de cotidian, să îndrăzneşti să vezi dincolo de imaginile provinciei care se dezvoltă, care adaugă an de an noi autostrăzi, linii ferate de mare viteză, noi cartiere cu zgârie-nori. Numai aşa poţi pătrunde pe potecile profunde ale unui spaţiu în care a păşit însuşi liderul legendar al „Celor Cinci Shi” care au creat lumea, Împăratul Galben (2698-2598 î.Hr.).

Cei cinci Shi/五氏 sunt: Youchao Shi/有巢氏, Suiren Shi/燧人氏, Fuxi Shi/伏羲氏, Shennong Shi/神農氏, cărora le este alăturat Nüwa Shi/女媧氏.

Imparatul Galben - HuangdiLa rândul său, Împăratul Galben (foto), numit Xuanyuan Shi, este considerat, alături de Împăratul Yan, strămoş al naţiunii chineze.

După cuceriri succesive, Împăratul Galben a devenit stăpân peste o parte din teritoriile actualei Chine, impunând o perioadă de stabilitate în care au fost inventate şi au apărut multe dintre tradiţiile, ocupaţiile şi tehnicile folosite şi în zilele noastre: vehiculele pe roţi, creşterea viermilor de mătase, agricultura planificată, caracterele chinezeşti, leagănele, medicina tradiţională. De asemenea, istoria îi atribuie rolul de fondator al Taoismului.

Pentru a consolida relaţia ancestrală a rolului avut de Împăratul Galben, încă din perioada Statelor Combatante, acesta a fost integrat în schema Celor cinci faze, în care culoarea galbenă este reprezentarea Pământului, Dragonului Galben şi Centrului.

Despre moartea Împăratului Galben există diferite legende şi poveşti. Se spune că a trăit peste 100 de ani, până când o pasăre Phoenix şi un Qilin l-au ridicat la cer, simbol al relaţiei divine a împăraților Chinei.

Dorind să găsească nemurirea, împăratul a trimis slujitori în toate colţurile împărăţiei pentru a găsi o soluţie miraculoasă. Totul a fost în zadar până când, unul dintre învăţaţii curţii imperiale a descoperit frumuseţea şi bogăţia Yishan – Muntele Yi, actualul Huangshan (în imagine, intrarea de Sud).

Poarta de Sud a Muntelui Galben_DanTomozeiROOdată convins să vină să vadă muntele, împăratul a petrecut un timp îndelungat pe potecile şi crestele învăluite de nori, dominat de dorinţa nemuririi pe care avea să o întâlnească în cele din urmă, după ce unul dintre medicii imperiali a făcut un amestec de câteva zeci de plante culese de pe creste. Medicul i-a recomandat împăratului să se îmbăieze de 49 de ori în licoarea produsă de plantele binefăcătoare, iar rezultatul nu a întârziat să apară.

Cu cât se îmbăia mai mult, corpul împăratului ajuns la vârsta de 100 de ani devenea mai viguros şi frumos, nu însă şi chipul care rămânea neschimbat, fapt care îl făcea să fie mai pios. Dominat de gânduri, într-una din plimbările pe munte, în calea Împăratului Galben au apărut o pasăre Phoenix şi un Qilin care l-au ridicat în Palatul Celest, găsind însfârșit nemurirea.

Mausoleul Imparatului Galben din Huangling, provincia Shaanxi 1Unul dintre Mausoleele dedicate Împăratului Galben a fost ridicat în provincia Shaanxi (foto), unde se află două morminte, însă construcţii memoriale se găsesc şi în provinciile Henan, Hebei şi Gansu, cele mai multe referinţe făcând trimitere la descendenţii acestuia. Apoi, ţinând cont că toate grupurile etnice minoritare chineze îşi revendică descendenţa de la Împăraţii Galben şi Yan, numărul legendelor, miturilor şi locurilor sacre sunt numeroase pe întregul teritoriu al Chinei de azi.

Rasaritul pe Muntele GalbenRevenind la celebrul Huangshan, acesta s-a format cu peste 100 de milioane de ani în urmă, formaţiunile stâncoase şi vârfurile izolate care par că plutesc în „oceanul de nori” fiind născute în urma glaciaţiunilor din perioada Cuaternară.

În timpul Dinastiei Qin, muntele era cunoscut sub numele de Yishan (Muntele Yi), însă în anul 747 a fost redenumit prin decret imperial Huangshan (Muntele Galben), în onoarea Împăratului Galben, dar şi pentru că acesta este locul din care sa înălţat la cer.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

Crestele Muntelui Galben_DanTomozeiRODSC_0140DSC_0110

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.