EXPOZIŢIE EVENIMENT – Amintiri, Bucur Clejan și David Iancu în China

????????????????????????????????????????Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va găzdui la sfârșitul lunii iunie o expoziție-eveniment în care vor fi comemorate şi aduse în actualitate personalităţile şi sacrificiile medicilor Bucur Clejan și David Iancu, doi români care s-au dedicat poporului chinez în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial când China era măcinată de agresiunea japoneză. Expoziţia va fi inaugurată la 30 iunie, ora 11, la sediul MNIR din Bucureşti. 

Medicul Bucur Clejan (1904-1975/foto dreapta) este sigurul român căruia i-a fost ridicat un monument în China. După ce şi-a pierdut soţia în timpul misiunilor medicale desfăşurate în spitalele de campanie din Guiang, s-a căsătorit cu Zhao Jingpu (Nelly Clejan), soră medicală chinezoaică. În anul 2008, prin grija autorităţilor chineze, urna cu cenuşă a medicului Clejan a fost adusă la Shanghai şi depusă în monumentul ridicat în Parcul Mausoleului Song Qingling, fost preşedinte de onoare al R.P. Chineze.

Medicul David Iancu (1910-1990/foto stânga), autor al volumului „9 ANI MEDIC PE FRONT Spania-China 1937-1945”, a lăsat posterităţii o impresionantă arhivă de note memorialistice şi obiecte de o extremă valoare istorică şi sentimentală, o parte dintre acestea fiind donate în anii din urmă autorităților chineze.

Luptând pe frontul din China, medicii români și-au apărat țara!

Amintiri din China 2Intitulată „Amintiri, Bucur Clejan și David Iancu în China”, expoziţia va fi onorată cu prezenţa de o serie de personalităţi din România şi China, evenimentul fiind organizat de: Casa Româno-Chineză, Asociaţia de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Shanghai Song Qiling Cemetery, Muzeul Național de Istorie a României.

Urmaşii medicilor Bucur Clejan şi David Iancu, invitaţi în China pentru comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial

REFERINȚE >>>
Medicii-eroi români comemorați în presa din Hong Kong
Medicul român Bucur Clejan comemorat la Shanghai
David Iancu, medic român implicat în războiul chinez anti-japonez
O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre EternitateAfis_Amintiri din China 1

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.