China aduce un omagiu diplomatului Florea Dumitrescu (1927-2018)

Memoria diplomatulului român Florea Dumitrescu este omagiată în China, la trecerea din viaţă, la data de 16 aprilie, la vârsta de 91 de ani. Un apropiat al relaţiilor bilaterale China-România, Florea Dumitrescu a fost președinte al Asociația de prietenie România-China. Totodată, a primit din partea autorităților chineze titlul de „Ambasador de onoare al prieteniei“, cea mai mare onoare acordată de poporul chinez celor care au adus contribuții remarcabile la promovarea prieteniei și păci.

În mesajul care anunță decesul diplomatului român, transmis pe rețelele de socializare din China, reprezentanții Asociației de prietenie China-România au transmis: „Să ne amintim pentru totdeauna de acest prieten român și să-l amintim pentru contribuția lui remarcabilă la dezvoltarea prieteniei China-România.”

Născut la 4 aprilie 1927, Florea Dumitrescu a fost, succesiv, ministru de Finanțe (primul semnatar din partea României a unui acord cu FMI și Banca Mondială), Ambasador al României în R.P. Chineză, guvernator al Băncii Naționale a României.

* * *

Într-un articol semnat de prof. Luo Dongquan, vicepreședinte al Asociației de Prietenie China-România, publicat de Radio China Internațional, se arată că:

(…) Florea Dumitrescu a fost un emerit ambasador al prieteniei româno-chineze. El a acționat neobosit pentru dezvoltarea relațiilor tradiționale de prietenie și cooperare dintre China și România, dintre poporul chinez și poporul român. În perioada în care a fost Ambasador al României în China, prin eforturile ambelor părți, valorea schimburilor comerciale dintre cele două țări a atins cifra de un miliard USD, situând România pe primul loc între țările Europei răsăritene. El a acordat o importanță deosebită relațiilor româno-chineze, relevând că “de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, acestea au înregistrat, într-o perioadă istorică relativ scurtă, dar bogată în conţinut, o evoluţie deosebit de pozitivă. Aşa cum a fost caracterizată şi de conducători chinezi şi români, a fost o perioadă deosebită în conţinut, prin profunzimea în care s-au desfăşurat aceste relaţii. Uneori au fost caracterizate ca relaţii de o esenţă nobilă, pentru că ele sunt atât de importante şi atât de benefice pentru poporul român şi poporul chinez. (…)

Sub egida Asociaţiei de Prietenie România-China și prin grija sa personală, au fost editate, timp de un deceniu şi jumătate, cele patru volume ale proiectului „Evantaiul celor 10.000 de gânduri. România şi China: Tei veacuri de istorie”. În total, 191 de autori români şi chinezi au prezentat în articolele lor fapte, momente istorice, poveşti interesante sau experienţe proprii, consemnând cu o pasiune excepţională relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare chino-române. Redactarea și editarea acestor volume reprezintă o contribuție majoră adusă de asociaţia română, în frunte de Florea Dumitrescu, prieteniei chino-române. Această capodoperă, cu o mare valoare istorică şi o semnificaţie mereu actuală, va fi consemnată în analele de istorie a relațiilor dintre cele două țări. Trecerea domnului Florea Dumitrescu în lumea eternă reprezintă o mare pierdere pentru prietenia şi cooperarea dintre ţările şi popoarele noastre. Domnul Florea Dumitrecu va rămâne de-a pururi în inimile noastre.” (…) Textul integral AICI

     Prof. Luo Dongquan, în România, acasă la Ambasadorul Florea Dumitrescu, 2003

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.