Apocalipsa UE după Macron!

Cum se reinventează şi renaşte Europa după mintea lui Macron? „În jurul a trei mari ambiții: libertatea, protecția și progresul”, pe care dacă le analizezi descoperi … DICTATURA CARE VA SĂ VINĂ!

Dacă dreptul britanicilor la Brexit poate fi contestat, dacă un proces eminamente democratic este catalogat ca fiind mai periculos decât cea mai mare tragedie mondială a istoriei recente – Al II-lea Război Mondial -, şi nimeni nu îl desfiinţează pe micul nebun de la Paris, lumea întreagă este în pericol!

Cum se reinventează şi renaşte Europa după mintea lui Macron? „În jurul a trei mari ambiții: libertatea, protecția și progresul”, pe care dacă le analizezi descoperi … DICTATURA CARE VA SĂ VINĂ!

Două zile au trecut de la prezentarea mesajului „Pentru o Renaștere europeană” având ca autor pe micul și ridicolul locatar al Palatului Elysee, Emmanuel Macron. Parisul fierbe la propriu de câteva luni contagiind Europa, iar Macron lanseasă mesaje “pentru renașterea Europei”. După succesul “marilor dezbateri naționale”, liderul Franței și al Europei oferă un nou produs corporatist: vorbe meșteșugite, însă mult, foarte mult și înfricoșător BAU-BAU!

Deloc surprinzător, Macron amestecă planurile, vorbeşte frumos despre o Europă social, însă propune soluţii corporatiste: mai mult pentru cei puțini, mai puțin și mai la coadă pentru cei mulți, creșterea cheltuielilor pentru securitate simultan cu creşterea birocraţiei şi impunerea de limite şi restricţii, pornind de la exprimare, la mişcare.

Proiectul renaşterii Europei este o mizerie inacceptabilă în Europa mileniului III, însă el vine să să anunţe abrupt şi periculos segregarea pe care Vestul o pregăteşte Estului.

Deși vorbește despre Democrație, Macron propune o agenție (putem să-I spune procuratură) pentru protejarea acesteia. Cum să privești această gogoriță pusă în paralel cu contestarea deptului la Brexit al britanicilor, Brexit considerat nici mai mult nici mai puțin cel mai mare pericol al Europei, chiar mai mare decât a fost Al Doilea Război Mondial!?! Fie și numai această afirmație a lui Macron ar trebui să ridice semne de întrebare!

„Vitezele UE” sau despre aprofundarea izolării țărilor estice

Iată doar o parte dintre ele, care contrastează de o stridenţă generatoare de dureri de măsele: revizuirea spaţiului Schengen – care nu va mai fi pentru toate ţările UE; creşterea securităţii şi controlului la frontierele naţionale; creşterea cheltuielilor militare europene; înfiinţarea unei Agenţii europene de protecţie a democraţiilor – care va avea rol de cenzor social şi politic, inclusiv pe Internet; garantarea aceleiași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european – însă nu egal la nivelul UE ci adaptat la fiecare țară!; Europa merge înainte – însă în ritmuri diferite, altfel spus Europa cu mai multe viteze!

Lecturând documentul intitulat “Pentru o Renaștere europeană” constaţi că Macron levitează, este în altă lume, observă realitatea distorsionat, dacă nu cumva este incapabil să o facă altfel. În mod evident, mesajul este unul electoral, Uniunea Europeană fiind în proximitatea alegerilor pentru Parlamentul European, iar demagogii reprezentați de politica Merker-Macron riscă să fie trimiși la gunoiul istoriei!

Dar, după ce au făcut praf Uniunea Europeană, prin decizii arbitrare şi lipsite de orice urmă de reală democraţie, după ce au zgândărit pacea social până la declanşarea revoltelor violente, aceleaşi Franţa şi Germania vin să ne propună soluţii pentru a evita o criză a Europei având ca simbol Brexitul!

“Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi, și totuși niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum. Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a știut să răspundă nevoilor de protecție a popoarelor în fața marilor șocuri care au zdruncinat lumea contemporană. Totodată este un simbol al riscului european”, spune Macron.

Liderul de la Elysee atacă la baionetă naționalismul, desi Franța exprima una dintre cele mai acerbe furii de naționalism din Europa. Macron pare că nu înțelege nimic din protestele “Vestelor galbene” când afirmă că “această capcană (a naționalismului – n.m.) amenință întreaga Europă: cei care exploatează furia oamenilor răspândesc știri false și fac promisiuni deșarte. În fața acestor manipulări, noi trebuie să rămânem fermi. Mândri și lucizi.”

Macron susține că “Europa nu e doar o piață”, ci este “un proiect”! Dar, asta știm cu toții! Ce aflăm nou este că, de o vreme, UE, prin vocea Franței și Germaniei, doresc bariere, pentru că “nu trebuie (…) uităm necesitatea frontierelor care protejează și a valorilor care unesc”, dar mai ales că ne aflăm într-“un moment în care, colectiv, va trebui să reinventăm, politic și cultural, formele civilizației noastre într-o lume care se transformă. Este momentul Renașterii europene.

Modelul european are la bază libertatea omului, diversitatea opiniilor și a creației”, spune Macron, în timp ce “Libertatea dintâi este libertatea democratică” aflată astăzi în pericol pentru că “puteri străine caută să ne influențeze voturile”! Nu este ridicol ce afirmă acest om? Este şi mai ridicol câtă vreme nu identifică “puterile străine”, chiar dacă despre multinaţionalele care dictează guvernelor naţionale este vorba!

Soluţia lui Macron este simplistă. Dezvoltarea birocrației, prin apariţia unei “Agenții europene de protecție a democrațiilor” care să vegheze la “interzicerea finanțării partidelor politice europene de către puterile străine”, la “interzicerea (…) oricărui discurs de ură și de violență pe Internet”.

Protejarea Europei are ca soluţie “revizuirea din temelii a spațiului Schengen” şi din nou birocraţie: înfiinţarea unei Polițiii de frontieră comună și un Oficiu european de azil, sub autoritatea unui Consiliu european de securitate internă. Peste asta, Macron solicită “un tratat de apărare și de securitate” în acord cu NATO (?!?) și “creșterea cheltuielilor militare”.

În plan economic, Macron ataca SUA și China, respingând globalizarea, prin “sancționarea sau interzicerea în Europa a întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale”, asumând “o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi”.

Adevărul se ascunde în afirmațiile seci ale președintelui Macron. Spre exemplu, Europa are nevoie de “un scut social care să-i garanteze aceeași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european”, însă … “adaptat la fiecare țară”! Egalitatea parțială se regăsește perfect și în voința promovată de Macron legată de a continua proiectul European chiar și cu “dezacorduri”, “în ritmuri diferite uneori”, dar va râmâne un proiect deschis!

Prin urmare, Macron ne reafirmă teoria UE în mai multe viteze, reafirmă segregarea exploatați-exploatatori, reafirmă necesitatea UE de noi ‘victime’. Dacă în Europa nu se mai găsesc, atunci continentul African este o țintă anunțată, chiar dacă acolo se află deja consistent China și SUA.

Iohannis a semnat pentru UE cu mai multe viteze!

Pe acest scenariu al absurdului evident, Emmanuel Macron susține că “popoarele își vor recăpăta controlul asupra propriului destin” și o vor face atât de convingător încât Marea Britanie va dori să revină în Uniunea Europeană! Pentru că, încearcă să ne păcălească liderul de la Elysee, „impasul Brexit-ului este o lecție” care se va rezolva la alegerile europene care se apropie.

În fond, retorica în jurul Brexit ne arată cât de mult doare ieşirea Angliei din cacialmaua numită Uniunea Europeană!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.