Cooperarea China-Rusia în domeniul securității și respingerii hegemoniei nu are granițe!

Cooperarea dintre Rusia și China în sfera securității și măsurilor de rezistență la hegemonia globală nu are granițe, a declarat astăzi Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, după întâlnirea liderilor diplomației de la Beijing și Moscova, Wang Yi și Serghei Lavrov.
„Cooperarea dintre Rusia și China nu are granițe. Aceasta privește măsurile bilaterale de menținere a păcii și securității, precum și măsurile comune de rezistență la hegemonie, a declarat Wang Wenbin.

În aceste condiții, autorităţile chineze intenţionează să promoveze democratizarea relaţiilor internaţionale împreună cu Rusia, pentru care cele două țări „vor lucra împreună, pentru a promova relații multilaterale autentice la nivel global, pentru a facilita formarea mecanismelor multipolare și pentru democratizarea relațiilor internaționale.

Miniștrii chinez și rus de Externe, Wang Yi și Serghei Lavrov au subliniat, astăzi, că Beijingul și Moscova vor continua să își consolideze parteneriatul strategic, vorbind în problemele globale cu o singură voce.

În cadrul unei declarații comune, emise după întâlnirea bilaterală derulată la Tunxi (provincia Anhui), se arată că „în lumina situației internaționale dificile, Rusia și China continuă să își consolideze parteneriatul strategic și să vorbească cu o singură voce în afacerile globale. De asemenea, China și Rusia vor aborda în comun probleme importante de pe agenda globală și regională, inclusiv rituațiile din Afganistan și Asia Centrală, precum și dosarul nuclear iranian și problemele din Peninsula Coreeană.

Dacă ministrul Lavrov a declarat că Rusia este interesată să construiască relații într-o manieră stabilă și consecventă cu China, ministrul Wang Yi a reiterat că relațiile dintre China și Rusia au rezistat noilor teste și schimbări internaționale înregistrate de la începutul anului, arătând o tendință de dezvoltare solidă.

„Relațiile chino-ruse au menținut direcția corectă, dorința celor două părți fiind aceea de a dezvolta relația bilaterală, pentru a devenit și mai puternică, odată cu încrederea de a promova cooperarea în diverse direcții, a subliniat Wang Yi.

Arătând că susține Rusia și Ucraina în eforturile de a continua discuțiile de pace, ministrul Wang Yi a reiterat poziția Chinei care dorește reducerea tensiunilor din regiune cât mai curând posibil, pentru a se preveni o criză umanitară de amploare.

Ministrul Wang Yi a arătat că autoritățiile de la Beijing „nu pot permite ca mentalitatea Războiului Rece să revină în regiunea asiatică”, fiind imposibil să fie permisă repetarea confruntării între tabere, în Asia.

„Nu trebuie să permitem să transformăm statele mijlocii și mici din regiune în instrumente sau chiar victime ale jocurilor marilor puteri”, a subliniat Wang Yi.

Pe de altă parte, încrederea Chinei și Rusiei în dezvoltarea cooperării lor în toate domeniile a devenit mai puternică, odată ce au fost trecute noile teste și schimbări internaţionale, fiind menţinută direcţia corectă ceea ce arată o tendinţă solidă de dezvoltare.

La rândul său, Serghei Lavrov a declarat că, într-un moment atât de critic, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au menținut comunicarea strategică, jucând un rol important în promovarea dezvoltării constante a relațiilor bilaterale și intensificarea multipolarizării globale.

Subliniind că Rusia este pregătită să colaboreze cu China pentru a implementa consensul la care au ajuns cei doi lideri de stat, consolidând coordonarea strategică la nivel înalt și aprofundând beneficiile reciproce în diferite domenii, Lavrov a subliniat că Rusia va promova activ multipolarizarea, se va opune hegemoniei și politicii prin forță, susținând scopurile și principiile Cartei ONU.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Cooperarea China-Rusia în domeniul securității și respingerii hegemoniei nu are granițe!

  1. Probabil, Lavrov a mai discutat cu omologul său chinez și despre faptul că SUA furnizează tot felul de arme Ucrainei prin intermediul Poloniei, contrar a ceea ce declară public administrația Biden. Practic Rusia își avertizează partenerul, că va fi forțată să intervină militar (să sperăm că n-o va face nuclear) asupra unei țări NATO (oricum Articolul 5 reprezintă o amenințare mincinoasă, total neîntemeiată) pentru a opri o rută vitală de aprovizionare cu arme prin Polonia. Se pare, că Putin nu-și va putea încheia incursiunea în Ucraina în cele 10 săptămâni (cât s-a hotărât la Kremlin – după cum declară unele surse libaneze – să dureze operațiunea de denazificare, adică până pe data de 9 mai când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei), dacă va permite să treacă prin filiera poloneză marele val de arme provenit din buzunarele adânci ale NATO.
    E posibil să aflăm cât de curând și ceea ce au analizat și dezbătut inclusiv cu ușile închise, departe de ochii și urechile presei, cei doi miniștri de externe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.