Xi Jinping – Vladimir Putin: China și Rusia își vor apăra în comun interesele naționale și ale tuturor celor care susțin o ordine mondială cu adevărat democratică

În fața presiunilor și provocărilor fără precedent ale Occidentului, China și Rusia își vor apăra pozițiile de principiu, protejând în același timp interesele ambelor națiuni și ale tuturor celor care susțin o ordine mondială cu adevărat democratică, dar și dreptul țărilor de a-și determina în mod liber soarta, au afirmat astăzi președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, în cadrul unui dialog derulat prin intermediul unei videoconferințe. Cei doi lideri au trecut în revistă evenimentele majore din cadrul relațiilor bilaterale, dar și forța parteneriatului strategic Rusia-China, președintele Vladimir Putin lansând o invitație președintelui Xi Jinping să efectueze o vizită de stat la Moscova, în primăvara anului 2023. (Surse: TASS, Xinhua, CGTN)

„Nu am nicio îndoială că vom găsi o oportunitate de a ne întâlni personal. Stimate domnule președinte, dragul meu prieten, așteptăm cu nerăbdare să vă vedem într-o vizită de stat la Moscova, în primăvara anului viitor”, a declarat Putin. Potrivit acestuia, vizita „va demonstra lumii forța legăturilor ruso-chineze pe temele cheie, urmând să fie principalul eveniment politic al anului, în relațiile bilaterale”.

Xi și Putin au susținut că, în 2022, relațiile bilaterale au rezistat tuturor testelor, au demonstrat maturitate, stabilitate și au continuat să se extindă dinamic, semnificația parteneriatului China – Rusia fiind în ascensiune și un factor de stabilitate, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice.

Cei doi lideri au subliniat că și în 2023 schimburile bilaterale vor continua la intensitate mare, fiind evidențiate coordonarea internațională dintre Moscova și Beijing în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, BRICS și G7, fiind exprimată necesitatea contribuției la construirea unei ordini mondiale juste, bazate pe dreptul internațional. Totodată, în cadrul dialogului s-a arătat că liderii chinez și rus au opinii similare cu privire la cauzele care stau la baza transformării peisajului geopolitic global, cu privire la modul în care acesta evoluează.

În cadrul videoconferinței s-a arătat că nivelul schimburilor comerciale dintre China și Rusia a atins maxime record, „în ciuda sancțiunilor și șantajului occidental”, în perioada Ianuarie – Noiembrie 2022 fiind înregistrată o creștere de 36%. În aceste condiții, obiectivul de a se ajunge la un volum de 200 miliarde USD, urmând să fie atins înainte de termenul stabilit de comun acord, anul 2024.

„În ciuda mediului extern nefavorabil, a restricțiilor ilegitime și a șantajului direct al anumitor țări occidentale, Rusia și China au reușit să asigure niveluri record de creștere a cifrei de afaceri comerciale reciproce”, a declarat președintele Vladimir Putin.

Acesta a fost primul contact direct al celor doi lideri de la realegerea lui Xi Jinping în funcția de Secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (Octombrie 2022). Anterior, Xi și Putin s-au întâlnit la Samarkand, la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la mijlocul lunii Septembrie, și în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunțat astăzi că Rusia este pregătită să reia traficul de pasageri cu China, dacă va fi primită o solicitare din partea Beijingului și vor fi rezolvate detaliile necesare prin canalele diplomatice.
Declarația părții ruse vine după ce Consiliul de Stat al Chinei a anunțat ridicarea unor serii de restricții privind ieșirea și intrarea în China, începând cu data de 8 Ianuarie 2023. Turiștii nu vor mai trebui să primească coduri de sănătate înainte de a face călătoria în China și se va renunța la testele Covid-19 la sosirea în China. Turiștii vor vor trebui facă un test PCR cu 48 de ore înainte de a intra în China, iar dacă testul este negativ nu vor mai trebui să intre în carantină.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, JO Beijing 2022, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Xi Jinping – Vladimir Putin: China și Rusia își vor apăra în comun interesele naționale și ale tuturor celor care susțin o ordine mondială cu adevărat democratică

  1. jukov spune:

    La Multi Ani,dle Dan Tomozei ,felicitari pentru jurnalismul de calitate pe care il faceti .Slugile jurnalistice dambovitene au motive sa va invidieze.

  2. Malagamba spune:

    Asta e calea si pentru Romania, alaturi de Rusia si China / BRICS
    Canalele de propaganda romanesti ale Americii si lacheilor lor din UE se zbat de ceasul mortii sa ne convinga ce rai sint rusii si cjinezii si ce bine e sa fii cu „valorile Occidentului”. Dar romanii incet incet isi dau seama de adevar si de pericolul real care ii paste.
    La sfirsit de an mult bine popoarelor care lupta impotriva globalismului si satanismului .
    Iar tie iti doresc de pe acum :
    LA MULTI ANI , DAN TOMOZEI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.