Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut un dialog telefonic cu președintele ale al SUA, Donald Trump, pe care l-a felicitat pentru realegerea în funcție, anunță Ministerul chinez de Externe. În cadrul dialogului derulat vineri, la inițiativa președintelui Trump, președintele Xi a exprimat speranța unui nou început bun al relațiilor China-SUA în timpul noului mandat al lui Donald Trump, subliniind disponibilitatea de a asigura progresul relațiilor bilaterale. (foto arhivă)
Este al doilea dialog telefonic susținut de cei doi lider în ultimele mai bine de două luni, după cel din 7 Noiembrie 2024, la inițiativa părții chineze, când Xi și Trump au reluat dialogul, după încheierea alegerilor prezidențiale din SUA.
Trebuie subliniat că Donald Trump este ultimul președinte american care a efectuat o vizită oficială în China (2017), în mandatul administrației Joe Biden relațiile dintre cele două țări devenind tot mai tensionate la nivel diplomatic, economic și militar.
În cadrul dialogului telefonic, Xi a subliniat că este firesc ca pe fondul condițiilor naționale diferite să existe unele dezacorduri, important fiind să fie asigurat respectul reciproc, interesele de bază și preocupările majore ale fiecări părți, pentru care să fie găsite o soluție adecvată.
Pe acest fond, problema Taiwan vizează suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, problemă pe care SUA trebuie să o abordeze cu prudență.
Președintele Xi a transmis că cele două mari națiuni își urmăresc propriile visuri, fiind angajate în asigurarea unei vieți cât mai bune propriilor popoare, în contextul intereselor comune extinse și unui spațiu larg de cooperare. În aceste condiții, China și SUA pot deveni parteneri și prieteni, pot contribui la succesul reciproc și pot promova prosperitatea comună, pentru binele celor două țări și al întregii lumi.
Pe de altă parte, relațiile economice bilaterale sunt în esență reciproc avantajoase și câștigătoare, confruntarea și conflictul nefiind o opțiune, China și SUA trebuind să coopereze mai strâns și să mențină cele două mari țări pe calea dezvoltării constante, solide și durabile.
La rândul său, președintele ales Donald Trump a mulțumit pentru mesajul de felicitare, arătând că apreciază relația excelentă cu președintele Xi, exprimând speranța că împreună vor continua dialogul, dar și că vor avea ocazia să se reîntâlnească la o dată cât mai curând posibilă.
Trump a mai transmis că, fiind cele mai importante țări din lume, SUA și China ar trebui să se înțeleagă bine, să coopereze și să lucreze împreună pentru pacea mondială.
Președintele Xi Jinping îi cere lui Donald Trump o cooperare corectă
Pe acest fond, MAE chinez informeză că Xi și Trump au făcut un schimb de opinii inclusiv cu privire la criza din Ucraina și conflictul palestiniano-israelian.
De asemenea, cei doi lideri au convenit să deschidă un canal de comunicare strategică, pentru un dialog regulat, pe temele majore de interes comun.
Ministerului chinez de Externe a informat că vicepreședintele Han Zheng va participa, luni, la ceremonia de inaugurare a noului mandat al președintelui Trump, în calitate de reprezentant special al președintelui Xi.
Han va transmite la Washington cele trei principii pe care China le dorește promovate în relația cu noua administrație SUA, principii care vizează respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea câștig-câștig.
* * *
Președinții Xi Jinping și Donald Trump s-au întâlnit în cadrul unor vizite oficiale de stat în luna Aprilie 2017 (în Florida) și Noiembrie 2017 (la Beijing/foto sus). În ciuda acordurilor bilaterale semnate, în valoare de peste 250 de miliarde USD, în luna Iunie 2018, administrația Trump a decis să declanșeze războiul comercial cu China, pentru ca în luna August a aceluiaș an Beijingul să răspundă. (vezi AICI)
Ulterior, tensiunile economice și diplomatice s-au acutizat, atingând maximul în madantul președintelui Biden, odată cu vizita în Taiwan efectuată la începutul lunii August 2022 de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Tensiunile au escaladat până la sistarea dialogului militar și anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare. (vezi AICI)
Dialogul China – SUA a fost reluat treptat după întâlnirea Joe Biden – Xi Jinping din luna Noiembrie 2023, din San Francisco (vezi AICI), unde a fost reiterat că problema Taiwan reprezintă o linie roșie în cadrul relațiilor bilaterale, administrația americană fiind solicitată să sisteze înarmarea insulei chineze și stimularea acțiunilor separatiste.
[…] și China este înregistrată după ce, în cadrul discuțiilor avute în luna Noiembrie 2024 și Ianuarie 2025, președintele Xi Jinping i-a cerut președintelui Donald Trump să găsească modalitatea corectă […]