COMENTARIU – Alegerile din România puternic mediatizate în China

Alegerile parlamentare şi victoria Uniunii Social – Liberale la scrutinul de duminică au fost şi sunt amplu mediatizate de presa de la Beijing, generând un record de interes pentru România având în vedere numărul de ştiri transmise în numai câteva ore.
„Uniunea Social-Liberală din România va câştiga alegerile cu o largă majoritate – primele rezultate parţiale”, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA şi „Coaliţia de guvernământ din România gata pentru o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare – exit-poll” – Global Times Beijing, sunt doar două dintre titlurile presei chineze care atrag atenţia asupra rezultatelor alegerilor din ţară. Potrivit presei chineze, Coaliţia de guvernământ este urmată de departe de alianţa pro-prezidenţială de dreapta – PDL şi de partidul populist fondat de către magnatul mass-media Dan Diaconescu – PPDD. Uniunea Democrată Maghiară din România este ultima care, potrivit presei chineze, intră în Parlament, conform rezultatelor parţiale.
Putând fi considerată barometru al interesului chinez pentru România, ampla mediatizare a alegerilor şi a rezultatelor parţiale vin să confirme o re-apropiere româno-chineză la nivel politico-economic, proiect anunţat la Bucureşti de la preluarea puterii de către coaliţia USL. Rezultatul alegerilor parlamentare din România oferă posibilitatea de consolidare a negocierilor deschise în luna octombrie, la Beijing, de ministrul Titus Corlăţean cu privire la anunţata vizită a premierului Victor Ponta în China. Cel mai probabil, evenimentul va avea loc în al doilea trimestru al anului viitor, cunoscută fiind determinarea actualei majorităţi de la Bucureşti dar şi deschiderea decidenţilor politici de la Beijing.
În ceea ce priveşte prezenţa la vot a românilor aflaţi în marele stat asiatic, aceasta a fost de sub 100 de electori, cel mai mare număr de voturi exprimate fiind înregistrat la Ambasada României din Beijing (50 voturi). La Consulatele din Shanghai şi Hong Kong numărul total al voturilor exprimate a fost de sub 45. Comparativ cu numărul de voturi exprimat la referendumul din luna iulie, prezenţa la cele trei secţii de votare organizate în China a fost sensibil mai redusă.

REFERINŢE >>>
Alegerile din România de râs până în China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.