Autorităţile chineze au lansat, miercuri, în dimineaţa revenirii la Beijing a preşedintelui Xi Jinping din turneul oficial derulat în Europa, un document prin care sunt definite obiectivele politicii Chinei în relaţia cu Uniunea Europeană (UE), angajându-se să construiască un parteneriat pentru pace, creştere economică, reformă şi civilizaţie. Carta politică a Chinei privind UE: Aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător China – UE, de ajutor reciproc şi cooperare win-win – planuri de cooperare bilaterale cuprinzătoare pentru următorii cinci, până la zece ani, enumără între principalele solicitări: intensificarea combaterii terorismului şi respingerea acţiunilor care susţin „independenţa” Taiwan şi Tibet.
Prin „parteneriatul pentru pace„, China va colabora cu UE pentru a aduce cele două forţe mai aproape de urmărirea unei dezvoltări paşnice, într-o lume multipolară, de respect şi acceptarea intereselor reciproce de bază şi a preocupărilor majore, pentru a construi o ordine internaţională şi un sistem internaţional mai just şi echitabil. De asemenea va apăra democraţia în relaţiile internaţionale, pentru crearea unui mediu de dezvoltare paşnică, stabilă şi echitabilă pentru toate ţările.
Prin „parteneriatul pentru creştere„, China este gata să colaboreze cu UE pentru a aduce cele două pieţe importante mai aproape de construirea unei comunităţi de interese China – UE, pentru consolidarea legăturilor de interese dintre cele două părţi, la nivel strategic regional şi mondial, derulând o cooperare win-win la un nivel mai ridicat, pentru a contribui mai mult la construirea unei economii mondiale deschise.
În privinţa „parteneriatului pentru reformă„, China este dispusă să coopereze cu UE pentru a alinia reformele interne la reformele şi reajustările din cadrul UE, având la bază experienţa celeilalte părţi, pentru a îmbunătăţi, în comun, capacitatea de reformă şi guvernare.
China este gata să colaboreze cu UE în cadrul „parteneriatului pentru civilizaţie„, pentru a aduce cele două civilizaţii, din Est şi Vest, mai aproape şi pentru a stabilit un exemplu prin care diferite civilizaţii doresc promovarea armoniei şi diversităţii fără o uniformizare, pentru a învăţa una de la alta şi pentru a se bucură de prosperitatea comună.
Carta politică a Chinei privind UE are în vedere diferenţele istorice, de tradiţie şi cultură, de sistem politic şi stadiu de dezvoltare economică, precum şi creşterea concurenţei între China şi UE în anumite sectoare, între cele două părţi existând neînţelegeri şi fricţiuni în diferite domenii, cum ar fi drepturile omului, economic şi comercial.
În document se solicită intensificarea schimburilor de combatere a terorismului şi de cooperare bazate pe principiul respectului reciproc, respingând „standardele duble”. De asemenea, se solicită UE ridicarea embargoul de armament către China.
Arătând că problema Taiwanului vizează interesele de bază ale Chinei, documentul subliniază că partea chineză aşteaptă ca UE să se opună „independenţei Taiwanului”, sub orice formă, că va sprijini dezvoltarea paşnică a relaţiilor economice dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan şi va sprijini reunificarea paşnică a Chinei. De asemenea, schimburile şi relaţiile dintre UE şi statele sale şi Taiwan „trebuie să se limiteze strict la relaţii neoficiale şi inter-umane”.
În acest context, China solicită UE şi statelor membre să nu sprijine aderarea Taiwanului la organizaţiile internaţionale, să nu vândă arme sau orice echipament, materiale sau tehnologii care pot fi utilizate în scopuri militare către Taiwan.
Un capitol aparte în Carta politică a Chinei privind UE vizează solicitarea tratării „în mod corespunzător a problemelor legate de Tibet, pentru a nu permite liderilor grupului Dalai să viziteze UE sau statele sale membre”, în condiţiile în care se angajeată în activităţi separatiste, să nu iniţieze contacte cu oficialii UE sau cu cei ai statelor membre şi să nu ofere sprijin organizaţiilor anti-China sau activităţilor separatiste privind „independenţa Tibetului”.
Adaptare după XINHUA
REFERINŢE >>>
Președintele Chinei în prima vizită în centrul decizional al Uniunii Europene
Europenii, încă reticenţi în a accepta investițiile chineze
Preşedintele chinez va vizita Olanda, Franţa, Germania şi Belgia
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
Preşedintele Chinei va efectua o vizită în Europa
China invitată să participe la proiectul european de 80 de miliarde euro, „Orizont 2020”
China – UE 2020, un acord „fără precedent”
Xi Jinping solicită o cooperare mai strânsă China – UE
Summit China – UE 2013 | Creştere verde, într-o lume mai sigură
Planurile UE-China pentru următorul deceniu