Devenit unul dintre subiectele aprinse de dezbatere din presa chineză, consumul de carne de câine, o tradiţie la nivel de festival în provincia sudică Guangxi Zhuang, este contestat atât în China cât şi în străinătate. Contestatarii au obţinut o primă „victorie”, după ce experţi judiciari şi specialişti în animale au declarat ilegal apropiatul festival al cărnii de câine, eveniment programat să înceapă la 21 iunie, la Yulin.
Potrivit cotidianului China Daily, mai mult de 40 de specialişti, inclusiv profesori de drept, avocaţi şi activişti pentru drepturile animalelor, au semnat un acord care prevede închiderea festivalului, arătând că o astfel de „tradiţie” afectează imaginea Chinei în străinătate, motiv pentru care trebuie să fie interzisă.
Ce faci însă câtă vreme festivalul anual este unul cu adânci rădăcini, ziua Solstiţiului de Vară fiind de neimaginat fără carnea de câine la hotpot, litchi şi lichior? Festivalul cărnii de câine este învăluit în controverse, în urma campaniei în forţă derulate pe Internet, de la începutul acestei luni, o serie de oficiali, avocaţi şi asociaţii pentru apărarea drepturilor animalelor demarând investigaţii.
Avocat la o companie privată, Li Weimin a constatat că cea mai mare parte a cărnii de câine are ca sursă piaţa neagră. „Mi s-a spus că în oraş există patru zone importante de producţie a cărnii de câine. Le-am vizitat şi am găsit că nu au licenţe de afaceri sau certificate”.
Decizia de a mânca produse şi carne de câine ţine de fiecare individ, dar reglementări care să vizeze creşterea câinilor pentru carne nu există în legislaţia chineză.
An Xiang, avocat pentru drepturile animalelor din Beijing, a declarat că în China nu există ferme de câini sau abatoare legale. Câinii folosiţi la festival sunt crescuţi în gospodării, luaţi de pe stradă sau chiar otrăviţi. „Putem observa clar normele cu privire la creşterea animalelor, cum ar fi porcii şi producţia legală de carne, dar niciunde nu vedem reglementări privind câinii”, a spus An Xiang.
Ministerul Agriculturii a emis, în 2013, un regulament privind carantina câinilor şi pisicilor, care obligă deţinătorii să se prezinte la laboratoarele pentru animalele înainte ca acestea să fie transportate dintr-o provincie în alta sau în străinătate.
Un câine poate fi cumparat la preţul de 9 yuani (1,40 USD) şi vândut pentru cel puţin 25 de yuani. Cei care fac cele mai mari profituri sunt cei care fură câini. „Unii dintre hoţii de animale riscă pedepse penale, pentru că folosesc arme pentru a ameninţa oamenii să le predea câinii”, a adaugat Li Weimin.
Autorităţile din Yulin au anunţat că există un certificat privind carantina câinlor, fapt contestat de experţii în drepturile animalelor. Mai mult, autorităţile locale au demarat deja promovarea stradală pentru festivalul programat la sfârşitul săptămânii, fiind acuzate de lipsă de sensibilitate.
Cao Mingde, profesor de drept la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China, se declară pesimist cu privire la posibilitatea determinării rezidenţilor de a nu mai consuma carne de câine. Cât priveşte o lege care să vizeze protecţia animalelor, aceasta ar putea fi promovată în termen de trei ani.