Liderii Chinei și ai Uniunii Europene (UE) au susținut accelerarea negocierilor privind tratatul de investiții comune, document care să consolideze relațiile economice bilaterale, informează agenția de presă Xinhua. Anunțul a fost făcut după întâlnirea premierului chinez, Li Keqiang, cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în marja celui de-al 10-lea Summit Asia-Europa programat, pentru azi și mâine, la Milano (Italia).
Li Keqiang a declarat că China acordă o mare importanță relațiilor cu UE, China fiind cel mai mare partener comercial al spațiului european. În acest sens, cele două părți ar trebui să pună în aplicare parteneriatul China-UE pentru pace, creștere economică, reformă și civilizație. China și UE ar trebui să consolideze, de asemenea, cooperarea în domenii precum comerțul economic, energie, urbanizare, interconectivitate, finanțe, știință și tehnologie, și schimburile interumane, a arătat Li.
Totodată, liderul chinez a exprimat speranța respectului reciproc, tratamentului egal, rezolvării tensiunilor și diferențelor într-un mod adecvat, prin dialoguri și negocieri, astfel încât să fie asigurată o dezvoltare sănătoasă și stabilă a relațiilor bilaterale.
Accelerarea procesului de integrare europeană și stabilitatea euro, ca monedă internațională importantă, vor juca un rol pozitiv în promovarea unei lumi multi-polarizate și în diversificarea monedelor internaționale de rezervă, a mai subliniat premierul chinez.
În condițiile în care, în 2015, vor fi aniversați 40 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două părți, China este dispusă să colaboreze cu UE pentru a explora noi perspective în dezvoltarea relațiilor bilaterale, a arătat premierul Li Keqiang, solicitând, totodată, consolidarea comunicării și coordonării China – UE în problemele internaționale și regionale, pentru a promova în comun pacea și dezvoltarea la nivel mondial. La rândul lor, Herman Van Rompuy și Jose Manuel Barroso au exprimat aprecieri la adresa Chinei pentru sprijinul acordat Europei și monedei euro, afirmând că UE va continua să susțină o politică prietenoasă față de China. Cei doi lideri europeni au promis că blocul va menține un dialog și o cooperare strânsă cu China, pentru a pune în aplicare Agenda strategică de cooperare UE-China 2020, adoptată de cele două părți a anului trecut, în cadrul celui de-la 16-lea summit UE-China de la Beijing. De asemenea, a fost afirmată preocuparea corespunzătoare pentru soluționarea fricțiunilor comerciale și pentru semnarea tratatului de investiții cu China, pentru a crea un mediu mai bun pentru investitorii chinezi.
UE este pregătită să se alăture Chinei pentru a promova cooperarea între țările europene și cele asiatice, pentru a aborda în mod concertat provocările globale, au mai arătat cei doi lideri europeni.
REFERINȚE >>>
China și Italia au semnat acorduri economice de 10 miliarde USD
Beijing – Moscova în 13 ore și jumătate (5.822 km)
China și Rusia consolidează parteneriatul de cooperare
China şi Rusia semnează 50 de noi acorduri de cooperare
China și Germania au semnat înțelegeri de 18,1 miliarde USD
Carta politică a Chinei privind relaţiile cu Uniunea Europeană
Dezvoltarea cooperării win-win, China – UE
Președintele Chinei în prima vizită în centrul decizional al Uniunii Europene
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
China – UE 2020, un acord “fără precedent”
Summit China – UE 2013 | Creștere verde, într-o lume mai sigură