ROMÂNIA – CHINA | Când absenţa devine un eveniment!

Tricolorul Romaniei in Piata Tian Anmen, 01.09.2014România a absentat în aceste zile de la evenimentele programate la Beijing, aliniindu-se ţărilor care menifestă o atitudine superioară, declinând invitaţia Chinei la un eveniment cu rezonanţă mondială. Liderii unor ţări au respins invitaţia din postura incomodă generată de apariţia unui nou jucător de talie mondială, în timp ce liderii altor ţări (cum este şi cazul României) au facut-o din postura de executanţi ale unor interese care nu au contact cu nevoile reale ale ţării noastre. Este simplu să înţelegem că o astfel de absenţă, adăugată altora, nu este nicidecum un plus în relaţia cu China, o relaţie care sub nicio formă nu trebuie să fie intermediată sau obturată de calitatea de membru UE sau NATO! În aceste condiţii, prietenia tradiţională clamată pe canale diplomatice la Bucureşti este lipsită de suport real.

Aşa cum am arătat până acum, România s-a numărat între statele care au declinat invitaţia R.P. Chineze de a participa, la nivel înalt, la evenimentele dedicate celor 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi de la victoria Războiului poporului chinez împotriva agresiunii japoneze. Preşedinţia şi Guvernul de la Bucureşti nu au găsit de cuviinţă să trimită la manifestări nici măcar un ministru sau un Secretar de stat, în condiţiile în care ţări ca Franţa, Germania sau Marea Britanie au fost reprezentate fie prin miniştri, fie prin foşti cancelari sau premieri. La unison, ţările membre UE şi NATO au răspuns negativ invitaţiei creionând, intenţionat sau nu, o nouă cortină de fier Vest-EST. Din rândul ţărilor europene au făcut excepţie Cehia (membră UE şi NATO), Bosnia-Herţegovina (candidată la statutul de membru UE – NATO) şi Serbia (candidată la UE), ţări care au fost reprezentate la nivel de preşedinţi.

Alături de China, la evenimentul din Piaţa Tian Anment au fost, aşa cum am mai arătat, lideri din Rusia, Coreea de Sud, Franţa, Africa de Sud, Vietnam, Venezuela, Kazahstan, Uzbekistan, Belarus etc., dar şi Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, ţări care în mare parte au trimis la eveniment şi contingente care au participat la parada militară.

Să privim strict interesul României în relaţia cu China, continuând să respectăm calitatea de membru, subliniez, membru cu drepturi egale în cadrul UE şi NATO. Ce fel de argument pot aduce preşedintele Iohannis şi premierul Ponta pentru o absenţă care devine eveniment de referinţă în relaţiile bilaterale?

Asumarea „boicotului” marilor puteri vestice probează o eroare de calcul din partea României. În primul rând pentru că, din nou, Bucureştiul lasă în seama altora dialogul cu Rusia şi orientul îndepărtat. În al doilea rând, pentru că prin absenţă România lasă să se înţeleagă faptul că memoria comună nu foloseşte la nimic. În aceste condiţii, afirmaţia recentă a premierului Ponta cu privire la statele prietene, făcută la întâlnirea diplomaţilor români, rămâne doar o formulă de stil, fie că vorbim de Bulgaria, Serbia sau Ungaria, fie că vorbim de China sau Coreea de Sud.

Baloanele declarative în relaţia cu R.P. Chineză fac din România o ţară exotică nu doar din perspectiva aşteptărilor. Când nu îţi respecţi prietenii, nu ai cum să emiţi pretenţii. Aceasta în condiţiile în care China preferă relaţiile prieteneşti, nicidecum relaţiile de parteneriat în care unii sunt mai egali decât alţii, până acolo încât să îţi dicteze.

Victor Ponta, primit cu salve de tun la Beijing, 01.09.2014Atunci când un guvern cum este cel de la Bucureşti, condus de un premier declarat filo-chinez, primit la Beijing cu cele mai înalte onoruri, nu reuşeşte să se desprindă din corsetele politicianiste locale sau regionale, avem certitudinea unei guvernări captive, tributare nu intereselor propriului popor.

Căci ce altă ţară, dacă nu China, va fi în măsură să impună echilibrul de forţe economico-militare chiar şi în Europa, în cazul unor nedorite dar tot mai mult vânturate tensiuni?Avertizare dantomozeipunctro

REFERINŢE >>>
China va reduce cu 300.000 numărul trupelor militare
ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? “Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”
Victor Ponta: Obama, Merkel, Barroso, Juncker, greșesc atunci când au un parteneriat strategic cu China?
China poate fi o soluţie pentru schimbarea vitezei în România
INTERVIU – Victor Ponta: “Trebuie să progresăm pe acest proiect al parteneriatului strategic cu China”
Xi Jinping: “România joacă un rol important în dezvoltarea relaţiilor chino – europene”
Prim-ministrul Victor Ponta primit cu salve de tun, la Beijing

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Comemorare 1945-2015, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.