China urmăreşte stabilitatea economică, pe fondul relaţiilor bune cu SUA şi Rusia

Li Keqiang, conferinta ANRP 16.03.2016 bChina urmăreşte stabilitatea şi dezvoltarea economică internă şi internaţională, pe fondul relaţiilor bune de parteneriat cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă, a declarat miercuri prim-ministrul Chinei, Li Keqiang.  În cadrul conferinţei de presă tradiţionale, organizată la finalul sesiunii anuale a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (legiuitorul ţării), Li a prezentat o serie de puncte de vedere ale Guvernului de la Beijing, vizând economia, reformele financiare şi diplomaţia Chinei.

Piaţa financiara şi economia

China este într-o poziţie bună fiind capabilă să dezamorseze riscurile financiare, a declarat premierul Li Keqiang. Anul trecut, ratele creditelor neperformante ale unor instituţii financiare din China au crescut, ca urmare a dificultăţilor din unele întreprinderi şi unele sectoare. Cu toate acestea, rata de adecvare a capitalului băncilor comerciale din China a depăşit 13%, sub limita de avertizare internaţional, în timp ce rata de acoperire a reditelor bancare a fost de peste 180%, peste nivelul de 150% stabilit de guvern.

Li Keqiang, conferinta ANRP 16.03.2016 aPremierul a arătat, de asemenea că, anul trecut, din cauza mai multor factori, au existat unele fluctuaţii neobişnuite pe piaţa de capital. Chiar şi în aceste condiţii, economia Chinei nu va suferi o aterizare dură, existând mai multe speranţe decât dificultăţi pentru a doua cea mai mare economie a lumii.
China parcurge o perioadă de tranziţie şi schimbări profunde ale unor probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor şi au devenit acute. Reformele structurale a urmăresc inclusiv raţionalizarea administraţiei, delegarea puterilor guvernamentale şi reducerea taxelor corporative, a arătat Li.

În contextul transformării economice, China va echilibra reforma şi dezvoltarea, pentru a se evita concedierile masive pe fondul reducerii capacităţiilor de producţie excedentare. China a alocat 100 de miliarde yuani (15,4 miliarde USD) pentru subvenţionarea posibilelor disponibilizări, iar „dacă va fi necesar, fondul poate fi mărit”, a arătat premierul. Administraţiile locale trebuie să aloce fonduri pentru a susţine restructurarea industriilor care suferă de supracapacitate, cum ar fi industriile de oţel şi extracţiile miniere de cărbune.

Premierul chinez a arătat că ţara dispune în continuare de un spaţiu amplu pentru investiţii, pentru a stimula economia, dând ca exemplu regiunile subdezvoltate din zonele centrale şi vestice.

Pentru a stimula economia internă, după ce în 2015 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 6,9% comparativ cu 2014 (cel mai scăzut ritm de creştere din 1990), China a recurs la reducerea ratei dobânzilor şi a ratei rezervelor minime obligatorii ale băncilor, premierul subliniind că scopul acestor mişcări a fost acela de a stabiliza economia, nu de a produce o relaxare monetară. În aceste condiţii, China şi-a stabilit ca obiectiv o creştere a PIB de 6,5-7%, în 2016, şi o creştere a deficitului interne la 3%, comparativ cu 2,4% anul trecut.

Relaţiile China-SUA

Interesele comune existente între China şi Statele Unite sunt mai mari decât diferenţele care le separă, a susţinut premierul Li. China a devenit cel mai mare partener comercial al Statelor Unite în 2015, cu un volum de tranzacţionare care a ajuns la aproape 560 miliarde USD. Pentru dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-SUA, cele două ţări vor trebui să adere la principiul egalităţii şi avantajului reciproc. De asemenea, cele două ţări negociază un tratat bilateral de investiţii (BIT), China urmând să asigure investitorilor americani un acces mai mare pe piaţa chineză, fiind aşteptat ca Statele Unite să procedeze similar.
În condiţiile în care ambele ţări au urmărit întotdeauna o relaţie economică şi comercială win-win, cooperarea China-SUA va continua indiferent de cine va câştigă alegerile prezidenţiale din SUA din luna noiembrie, a susţinut premierul chinez.

Relaţiile China-Rusia

Relaţiile China-Rusia nu vor fi afectate de schimbările înregistrate la nivel internaţional, a subliniat premierul Li Keqiang arătând că „această relaţie este una multi-dimensională”, având suportul preşedinţilor Xi Jinping şi Vladimir Putin. În aceste condiţii, parteneriatul dintre China şi Rusia are la bază o relaţie politică bună şi o cooperarea economică consolidată. (Adaptare după China Daily, Xinhua)

REFERINŢE >>>
CHINA: Rusia – partener de securitate, SUA – partener economic
China va atinge o rată de creștere cuprinsă între 6,5 și 7% în 2016
China în 2015: 9.531 kilometri de cale ferată, 251.000 kilometri de drumuri

Economia internă şi politica externă, pe agenda forurilor consultative din China
China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor “Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2016, China, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.