Ambasadorul Constantinescu vine să facă inventarul tablourilor și argintăriei!

Pentru performanțe deosebite în subrezirea relațiilor România-China, Ambasadorul Vasilică Constantinescu (foto stânga), acreditat la Beijing, a plecat astăzi spre București. Conform procedurilor, domnia sa va ajunge și în centrala Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), unde va avea multe de raportat și prezentat. Unul dintre rapoarte ar trebui să vizeze tablourile, argintăria și obiectele de patrimoniu pe care le-a scos fără nicio procedură, din Ambasada României din Beijing!

Pe scurt, patrimoniul MAE a fost scos din Ambasadă pentru a fi dus în vila închiriată cu 12.000 USD/lună, care are rol de rezidență a ambasadorului. Lipsa de procedură este confirmată de absența bunurilor din Ambasadă, din inventarul Ambasadei, și documentelor aferente.

În urma publicării textului, primesc semnale și informații care transformă situația din Ambasada României din Beijing într-o adevărată acțiune de jaf.
Alături de tablouri, argintărie și obiectele de patrimoniu, Ambasadorul Constantinescu a ordonat muncitorilor necalificați Sorin Bombaru și Cosmin Ilinca (folosiți permanent în interes personal 24/24 – de la cumpărat pâine, țigări, plimbat noaptea după petreceri, schimbat valută etc.) să mute bunuri din Ambasadă, în rezidența personală. Așa au fost mutate covoare, sisteme de aerisire și aer condiționat, dar și mobilier!

Am mai scris că Ambasadorul Constantinescu se comportă și manifestă ca și cum este proprietarul Ambasadei României în China, ca și cum este proprietar peste angajații MAE trimiși în misiune în China. De aici infracțiunile în contactul cu legea chineză (vezi accidentul rutier cu fugă de la locul faptei, înregistrat în 2020) și comportamentul abuziv în relația cu subalternii și colaboratorii, tolerate și acoperite de conducerea și funcționarii MAE, de președintele Klaus Iohannis.

Secretar II … șef peste miniștri!

Înainte de a părăsi Ambasada din Beijing, Constantinescu a lăsat un șef de misiune interimar, potrivit procedurilor. Numai că, procedura s-a oprit aici. Pentru că, în deacord cu ierarhiile diplomatice, la conducerea ambasadei a fost lăsată secretara Ambasadei, nu unul dintre diplomații de carieră aflați la post, diplomați cu rang de ministru.

De ce a ales Ambasadorul Constantinescu să își lase secretara să conduc interimar misiunea României în China? Pentru ca nimeni să nu aibă acces la comunicarea cu Bucureștiul decât prin intermediul lui și al slugilor obediente, și astfel să fie menținută dezinformarea cu privire la realitățile chineze.

Una dintre gravele dezinformări transmise frecvent spre MAE este aceea că în China nu este permis accesul, că nimeni nu poate fi trimis la post, argumente pentru prelungirea mandatelor celor deja aflați la Beijing. FALS! Sunt zeci de ambasade acreditate la Beijing care au schimbat și ambasadorul, și membri echipelor. Un exemplu este cel al Ambasadei Republicii Moldova, care în plin an 2020 a schimbat și acreditat un nou Ambasador, dar și o parte din echipă.

Probabil, este pentru prima dată în istoria diplomației române când un Secretar II – Ruxandra Cioacă, venită din afara MAE și cu nici patru ani experiență, conduce și coordonează diplomați cu zeci de ani de carieră.

Zeci de amenzi și inundații!

Iar dacă tot va ajunge în centrala MAE, ar fi de mare interes ca Ambasadorul Constantinescu să explice cum reușește performanța de a determina angajați abia veniți la post să demisioneze, dar și performanța ca pe adresa Ambasadei să fie primite zeci de amenzi de circulație, emise pe numele mașinilor cu care circulă mai ales ambasadorul.

Nu în cele din urmă, dacă tot vine la București, ambasadorul cu atitudine de proprietar de vite, să ceară buget pentru reparația rețelelor de apă, care tot mai des inundă ambasada, fiind vechi de zeci de ani. Bani ar fi, dacă lunar nu s-ar plăti cele 12.000 USD pentru rezidența unui ambasador cu doar șase colaboratori și câtă vreme Ambasada României dispune de zeci de apartamente.

Se va întoarce să facă ordine … din nou?

Pe fondul acestei reprezentări diplomatice și în ciuda faptului că mandatul a fost încheiat în luna Octombrie 2021, nu ar mai surprinde pe nimeni ca MAE să îi prelungească lui Vasilică Constantinescu, a doua oară, mandatul în funcția de Ambasador în China. Nu ar surprinde pentru că, sub președintele Klaus Iohannis și ministrul Bogdan Aurescu, diplomația României a ajuns o bătaie de joc, situația confirmată de trimișii la post în principalele capitale ale lumii, vezi Washingron și Beijing!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.