Xi Jinping a fost ales noul preşedinte al Chinei

Xi JinpingXi Jinping a fost ales, joi, noul preşedinte al Republicii Populare Chineze, în cadrul celui de-al 12-lea Congres al Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (ANRP).
Născut la 1 iunie 1953, Xi Jinping este, de asemenea, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China şi îi succede preşedintelui Hu Jintao care a deţinut funcţia în perioada 2003 – 2013. De asemenea, Xi deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale a R.P. Chineze. Conform cutumei locale, Xi Jinping va conduce China pentru două mandate de câte cinci ani, pentru următoarea decadă. Noul prim-ministru al Chinei, care îl va înlocui pe Wen Jiabao şi va face echipă cu preşedintele Xi, va fi desemnat în mod oficial, vineri, cel mai probabil în persoana actualului vice-prim ministru, Li Keqiang.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, noul preşedinte al R.P. Chineze va efectua, în perioada imediat următoare, vizite în Rusia, Tanzania, Africii de Sud şi Congo. Noua conducere a Chinei a declarată dorinţa de intensificare a relaţiilor chino-ruse, dar şi consolidarea poziţie în cadrul BRICS, a 5-a întâlnire la nivel înalt a liderilor ţărilor BRICS fiind programată în Africa de Sud, în condiţiile în care ţările africane sunt considerate „buni fraţi, prieteni şi parteneri”.

Transfer de putere - Hu Jintao - Xi JinpingXi Jinping provine dintr-o familie de vechi revoluţionari chinezi. Tată acestuia, Xi Zhongxun, a fost lider de partid şi de stat, deţinând funcţia de preşedinte al regiunii de graniţă Shaan-Gan, una dintre importantele baze revoluţionare a P.C. Chinez în anii ’30. Potrivit unui amplu articol apărut în cotidianul “China Daily”, pentru dedicaţia sa Xi Zhongxun a fost numit de Mao Zedong drept „lider al poporului”. Cu toate acestea, începând cu anul 1962, Xi Zhongxun a suferit timp de 16 ani ca urmare a persecuţiilor politice. După Revoluţia Culturală, acesta a revenit în elita partidului ca lider în Guangdong, coordonând reforma de deschidere şi contribuind la crearea de zonei economice speciale din provincia care astăzi este una dintre cele mai puternice din lume, la nivelul industriei maritime.
La rândul ei, mama noului preşedinte al Chinei, Qi Xin, azi de aproape 90 de ani, este un veteran al P.C. Chinez.
Xi Jinping este căsătorit cu Peng Liyuan pe care a cunoscut-o în 1986 şi cu care s-a căsătorit în acelaşi an. Soprană extrem de cunoscută şi apreciată în China, Peng Liyuan este prima solistă chineză care a obţinut o diplomă naţională de master pentru interpretare vocală şi totodată este una dintre fondatoarele şcolii naţionale de canto. De asemenea, este membru al Armatei de Eliberare a Poporului. Ca urmare a concertelor susţinute în peste 50 de ţări, Peng Liyuan a devenit ambasador cultural al Chinei. Xi Jinping şi Peng Liyuan au o fiică, Xi Mingze.

Potrivit datelor oficiale, Xi Jinping este un bărbat de etnie Han din localitatea Fuping, provincia Shaanxi, care a intrat în rândurile Partidului Comunist Chinez în ianuarie 1974. A absolvit Şcoala de Ştiinţe Sociale şi Umaniste la Universitatea Tsinghua cu o lucrare în teoria marxistă şi educaţia ideologică şi politică. De asemenea are studii post-universitare şi este Doctor în drept.
În prezent este Secretar General al Comitetul Central P.C. Chinez, preşedinte al Comisiei Militare Centrale a P.C. Chinez, preşedintele al Republicii Populare Chineze şi preşedinte al Comisiei Militare Centrale a R.P. Chineze.
În perioada 1969 – 2002, Xi Jinping a deţinut diferite funcţii în cadrul P.C. Chinez în provinciile Fujian, Zhejiang şi Nanjing cum ar fi: guvernator, director adjunct al Comitetul Naţional de Apărare şi Mobilizare, al Comandamentului domeniului militar, director al Comitetului de Mobilizare a Apărării Naţionale. Între 2007 este numit secretar al Comitetului Municipal al P.C. Chinez din Shanghai, iar între 2007 – 2012 deţine funcţii în Comitetul Permanent, Biroul Politic şi Secretariatul Comitetului Central al P.C. Chinez. Totodată este preşedinte al Şcolii Centrale de Partid. În 2012 este ales Secretar general al Comitetului central al P.C. Chinez, preşedinte al Comisiei Militare Centrale a P.C. Chinez, vice-preşedinte al R.P. Chineze şi vice-preşedinte al Comisie Militare Centrale a Republicii Populare Chineze. În 2013 este ales Secretar General al Comitetului Central al P.C. Chinez, preşedinte al Comisiei Militare Centrale al P.C. Chinez, preşedinte al Republicii Populare Chineze şi preşedinte al Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare Chineze.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

REFERINŢE >>>
Transformarea şi restructurarea guvernului chinez
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Xi Jinping cere continuarea luptei împotriva corupţiei
COMENTARIU | Xi Jinping, noul secretar general al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Xi Jinping a fost ales noul preşedinte al Chinei

  1. Pingback: Xi Jinping este noul presedinte al Republicii Populare Chineze | Hai ca se poate!

  2. Pingback: Vocea Rusiei crede in noul Papa iezuit, Francisc I: “Ortodoxia moscovită este unicul aliat al Catolicismului adevărat”. Romanilor li se prevede o “apocalipsa” de toamna. UPDATE: Xi Jinping, noul presedinte al Chinei, merge la… Mosc

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.