Comunitatea ASEAN, proiect de maximă urgență pe agenda anului 2015

24th ASEAN Summit 2Liderii de stat și de guverne ai statelor membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est – ASEAN: Brunei Darussalam, Regatul Cambodgia, Republica Indonezia, Republica Populară Democrată Laos, Malaezia, Republica Uniunii Myanmar, Republica Filipine, Republica Singapore, Regatul Thailandei și Republica Socialistă Vietnam, au adoptat, cu ocazia celui de-al 24-a summit organizat la Nay Pyi Taw (Myanmar), în prima parte a lunii mai a.c., au stabilit accelerarea procedurilor în vederea înființări Comunității ASEAN până în anul 2015. Decizia face parte din lista celor 28 de puncte înscrise în Declarația de la Nay Pyi Taw. Ținta declarată a țărilor membre ASEAN este impunerea organizației la nivel global. Totodată, în timpul și după summit, a fost evidențiată dorința Vietnam și Filipine de a tranșa disputa cu China în privința Mării Chinei de Sud, dispută degenerată, în ultimele zile, în conflicte de stradă soldată cu victime în rândul cetățenilor și investițiilor chineze din Vietnam.

Reafirmând angajamentele privind obiectivele și scopurile ASEAN, în special pentru promovarea cooperării regionale în Asia de Sud-Est, în spiritul egalității și parteneriatului, aducând contribuții păcii, progresului și prosperității în regiune, reprezentanții ASEAN au reafirmat angajamentul de a colabora îndeaproape cu toți partenerii: ASEAN+1, ASEAN+3, Summit-ul Asiei de Est, Forumul regional ASEAN și Reuniunea ASEAN a miniștrilor Apărării+.
În acest context, este de subliniat atenția acordată de ASEAN promovării normelor, principiilor și valorilor consacrate în declarația privind conduita părților în Marea Chinei de Sud pentru pacea, stabilitatea și dezvoltarea din regiune. Totodată, țările ASEAN susțin consolidarea cooperării pentru punerea în aplicare deplină și efectivă a Declarației cu privire la conduita părților în Marea Chinei de Sud, în conformitate cu principiile universale recunoscute ale dreptului internațional, inclusiv Convenția din 1982 a Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS). Un apel special a fost lansat tuturor părților implicate în Marea Chinei de Sud pentru a „manifesta stăpânire de sine și pentru neutilizarea forței, abținându-se de la a lua măsuri care ar putea escalada, în continuare, tensiunile”.

ASEAN 2În contextul consolidării unității și solidarității ASEAN, precum și a rolului central de menținere și promovare a păcii, stabilității, armoniei și prosperității în regiune, țările membre se obligă să dezvolte cooperarea în promovarea democrației, a bunei guvernări și a statului de drept, precum și promovarea și protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu respectarea drepturilor și responsabilităților statelor membre, astfel încât să fie consolidată o comunitate bazată pe statul de valori și norme comune.
Țările ASEAN susțin explorarea posibilității unui cadru regional bazat pe principiile conținute în Tratatul de prietenie și cooperare în Asia de Sud-Est și în conformitate cu principiile de la Bali, privind relațiile reciproc avantajoase, salutând eforturile Indoneziei de a propune un cadru Indo-Pacific.

Realizarea unei piețe comerciale și a unor baze de producție unice ASEAN, a unui sistem unic de auto-certificare ASEAN, a unui sistem de tranzit vamal ASEAN, precum și alte măsuri care vizează libera circulație a bunurilor, serviciilor, investițiile și forța de muncă calificată și fluxul liber de capital, reprezintă alte ținte în vederea realizării Comunității Economice ASEAN, până în 2015. Alături de acestea sunt avute în vedere realizarea inițiativelor de conectivitate privind transportul regional, inclusiv punerea în aplicare a Acordului ASEAN privind piața unică a aviației și dezvoltarea cadrului ASEAN privind piața unică de transport.

Intensificarea eforturilor în domeniul științei, tehnologiei și inovării în cadrul ASEAN, precum și cu partenerii de dialog, vor urmări menținerea ritmului cu progresul tehnologic, pentru a încuraja o ASEAN competitivă, durabilă și favorabilă incluziunii, în paralel cu consolidarea capacității de protecție a mediului și de adaptare la schimbările climatice.

În textul Declarației de la Nay Pyi Taw se mai arată că este necesară promovarea sentimentului de apartenență la Comunitatea ASEAN a țărilor membre, pentru a articula beneficiile integrării regionale, pentru a impune ASEAN la nivel global, potrivit Planului de acțiune Bali Concord III (2013-2017).

Potrivit președintelui Myanmar, U Thein Sein, care a prezidat cel de-al 24-lea Summit ASEAN, în cadrul unei declarații în 84 de puncte, a arătat că organizația va continua eforturile de îmbunătățire și punere în aplicare a relațiilor și acordurilor de liber schimb: ASEAN – China, ASEAN – Coreea de Sud și ASEAN – Australia-Noua Zeealandă. De asemenea, au fost afirmate oportunitățile în dezvoltarea unui parteneriat economic cu Hong Kong, negocierile în cadrul ASEAN – Hong Kong fiind programate să înceapă în luna iulie a.c.

Dominația în Marea Chinei de Sud, temă ASEAN – China

Încă din timpul derulării summitului ASEAN, problema dominației economice în Marea Chinei de Sud a generat discuții susținute în principal de Vietnam și Filipine, pe fondul disputelor cu China, care durează de jumătate de secol.

Presa din Asia privește cu interes evenimentul cu precădere după ce, în ultimele zile, în Vietnam, companiile și cetățenii chinezi au devenit ținta localnicilor, urmare a revendicărilor care privesc Insulele Paracel. Totul a degenerat în urma unei recente confruntări între nave militare din China și Vietnam, mizele fiind cunoscute la nivel internațional: Marea Chinei de Sud este unul dintre cele mai importante coridoare maritime din lume, este bogată în pește și se crede că ar conține rezerve semnificative de petrol și gaze.

Investitie chineza din Vietnam incendiataPentru evacuarea cetățenilor chinezi prinși în valul de nemulțumiri din Vietnam, China a trimis, duminică, cinci nave și un elicopter, toate având misiuni de salvare. În urma violențelor, doi cetățeni chinezi și-au pierdut viața, iar alți peste 100 au fost  răniți. Un număr de 16 chinezi grav răniți au fost preluați din Vietnam cu un zbor medical organizat de guvernul chinez. În timpul protestelor din capitala Ha Noi și alte câteva orașe vietnameze, o serie de investiții și companii chineze au devenit ținta atacurilor declanșate de localnici. Potrivit Ministerului chinez de Externe, începând de sâmbătă, peste 3.000 de chinezi au fost evacuați din Vietnam. (Xinhua/Foto: BBC)

The Jakarta Post susține că „unii membri ai ASEAN se tem să deranjeze relațiile politice și economice cu gigantul vecin și centru regional de putere (China)”, miniștrii de externe ai organizației exprimând îngrijorarea și solicitând menținerea calmului.

Disputa Marii Chinei de SudPreședintele filipinez, Benigno Aquino III, a declarat că intenționează să continue disputa teritorială a țării sale cu Beijingul, așteptând sprijin pentru a rezolvarea conflictului prin arbitraj internațional. Trebuie menționat faptul că în Filipine, în ultimele zile, au fost organizate proteste la adresa Chinei, similare cu cele din Vietnam, fără însă a degenera în violențe.
La rândul său, Vietnam a protestat după ce China a amplasat o platformă de foraj în apropierea țărmului propriu, trimițând o flotilă. Aceasta a fost întâmpinată de aproximativ 50 de nave chineze aflate în misiune pentru protejarea instalației.
Pe de altă parte, insulele încadrate în platforma continentală, cu o zonă economică exclusivă de 200 de mile marine, sunt revendicate de China care susține suveranitatea asupra zonei, precum și asupra celei mai mari părți din Marea Chinei de Sud.
Urmare a tensiunilor de durată, prim-ministrul vietnamez, Nguyen Tan Dzung, a solicitat ca îngrijorările cu privire la Marea Chinei de Sud să fie incluse în declarația finală a celei de-a 24-a reuniuni ASEAN. Împlicate tot mai mult în problemele din zona Asia-Pacific, Statele Unite au criticat ultima acțiune a Chinei, catalogând-o ca fiind provocatoare și nejustificată. (Foto: BBC)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a arătat că problema nu ar trebui să privească ASEAN în ansamblu. Beijingul susține că nu este justificată „tentativa uneia sau a două țări de a folosi problema Mării de Sud pentru a afecta prietenia general și cooperarea între China și ASEAN”.

ASEANÎn timp ce Filipine și Vietnam sunt cei mai vocali critici ai Chinei, în Asia de Sud-Est, cu precădere ca urmare a disputelor privind Marea Chinei de Sud, zona maritimă este revendicată, de asemenea, în parte, și de alți membri ASEAN, cum sunt Brunei și Malaezia.
În 2012, ASEAN a suferit o serioasă lovitură de imagine în privința credibilității, în timpul președinției deținute de Cambodgia, atunci când miniștrii de externe nu a reușit să emită un comunicat comun. A fost pentru prima dată în istoria asociației când s-a întâmplat aceasta, ca urmare a punctelor de vedere divergente cu privire la problema Mării Chinei de Sud. Atunci, Filipine a acuzat de trădare Cambodgia, un aliat important al Chinei.

REFERINȚE >>>
Replici între liderii militari chinez și american
Uniunea Europeană va demara negocierile de investiții cu China și ASEAN
Taxe vamale de 0% pentru zece ţări ASEAN până în 2015
ASEAN prezintă un interes deosebit pentru Uniunea Europeană
ASEAN – Uniunea Europeană a Asiei de Sud-Est
Primul Summit de afaceri ASEAN – UE de la Jakarta, şansă de consolidare a comerţului regional şi al investiţiilor
Primul Summit de afaceri ASEAN – UE

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ASEAN, Asia, Asia - Pacific, China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.