Xi – Biden: Contre fără menajamente în primul dialog online!

În ciuda tonului optimist transmis oficial de ambele părți, dialogul SUA-China de astăzi, susținut la cel mai înalt nivel, prin intermediul președinților Joe Biden și Xi Jinping, nu a fost deloc lipsit de contre și reiterări ale pozițiilor și temelor pe care niciodată cele două țări nu vor ajunge la un consens.

În cadrul întâlnirii derulate în sistem video-conferință, președintele SUA a reiterat obiceiul de a interfera oriunde și oricând dorește, în tip ce China a repetat că nu va permite și că va reacționa cu fermitate atunci când interesele și suveranitatea îi vor fi afectate!

Dacă Biden a exprimat „îngrijorarea cu privire la practicile Chinei din Xinjiang, Tibet și Hong Kong, precum și cu privire la drepturile omului în general”, fiind „clar cu privire la necesitatea de a proteja muncitorii și industriile americane de practicile economice și comerciale neloiale chineze”, Xi a cerut SUA să își vadă de problemele interne, și să readucă „politica SUA față de China pe o cale rațională și practică”, pentru că Beijingul „nu aprobă utilizarea drepturilor omului pentru a se amesteca în treburile interne ale altor țări”.

Mai mult, președintele Xi a declarat că „Statele Unite ar trebui să înceteze să abuzeze sau să exagereze conceptul de securitate națională pentru a suprima afacerile chineze, dar și „să aibă în vedere efectele de propagare ale politicilor macroeconomice interne și să adopte politici macroeconomice responsabile.

În același ton a fost abordată și problema zonei Indo-Pacific, pe care SUA le văd „libere și deschise”, „pentru prosperitatea regiunii”, iar în ceea ce privește Taiwanul, deși rămân „angajate în politica ‚o singură China’ (…), Statele Unite se opun ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul” sau acțiunilor care „subminează pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

De partea cealaltă, președintele Xi a transmis că Beijingul „va fi obligat să ia măsuri ferme, în cazul în care forțele separatiste pentru ‚independența Taiwanului’ ne provoacă, ne forțează mâna sau chiar trec linia roșie”, sens în care a cerut Statelor Unite „să ia măsuri concrete pentru a-și îndeplini cuvântul de a nu căuta un nou Război Rece”.

Xi Jinping a subliniat „noul val de tensiuni de-a lungul strâmtorii Taiwan” și a atribuit tensiunile „încercărilor repetate ale autorităților din Taiwan de a căuta sprijinul SUA pentru agenda lor de independență, precum și intenția unor americani de a folosi Taiwanul pentru a opri China, acțiuni catalogate drept extrem de periculoase, la fel ca jocul cu focul, iar „cine se joacă cu focul, se va arde”.

 Mai mult, Xi a repetat că în lume „există doar o singură China, Taiwanul face parte din China, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă China.

 Numind reunificarea completă a Chinei drept „o aspirație împărtășită de toți fiii și fiicele națiunii chineze”, Xi a declarat: „Avem răbdare și ne vom strădui pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi”.

Pe acest fond, Xi Jinping a comparat SUA cu două nave uriașe care navighează în ocean, arătând că „este important ca cele două părți să mențină o mâna fermă pe timone, astfel încât cele două nave uriașe să spargă valurile și să forjeze înainte împreună, fără a pierde direcția sau viteza, cu atât mai puțin să se ciocnească între ele”, în condițiile în care „multilateralismul fără cooperarea China-SUA este incomplet”.

Privind politicile interne, cei doi lideri au abordat natura complexă a relațiilor bilaterale și necesitatea gestionării responsabile a concurenței. Dacă Biden a arătat că între SUA și China există „domenii în care interesele, valorile și perspectivele noastre diferă”, simultan cu decizia de a „continua să își susțină interesele și valorile împreună cu aliații și partenerii”, Xi Jinping a declarat că „China nu are intenția de a-și vinde propria cale de dezvoltare către lume, „fiecare parte trebuind să își administreze cât mai bine problemele interne și, în același timp, asume responsabilitățile internaționale.

În cadrul dialogului, cei doi lideri au făcut, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la provocările regionale cheie, inclusiv Coreea de Nord, Afganistan, Iran, relansarea economică globală și schimbările climatice, dar și despre necesitatea instituirii unui mecanism internațional de cooperare pentru prevenirea și controlul sănătății publice globale și a bolilor transmisibile (Xi Jinping).

Urmărind mesajele transmise pe surse oficiale, nu poți să nu observe repetiția obsesivă a părții americane pentru deschidere” și sinceritate”, în condițiile în care deja a devenit o etichetă a SUA din a nu-și respecta și onora cuvântul și datoriile, în a nu face ceea ce spune, ba chiar dimpotrivă.
De partea cealaltă, este de reținut declararea deschiderii mai ample a Chinei în plan economic și cu precădere pentru investitorii americani, simultan cu blocarea oricăror intenții de intervenție în afacerile interne, indiferent de temă.

 Surse: SUA AICI și AICI, CHINA AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.