China îl acuză pe Stoltenberg că acționeză și dezinformeză, complicând situația din Ucraina!

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto stânga), răspândește informații false privind implicarea Chinei în conflictul Rusia-Ucraina, în loc să se angajeze, alături de SUA, într-un dialog cu Rusia, pentru a pune capăt crizei din Ucraina, a declarat astăzi Wang Wenbin (foto dreapta), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Reacția oficialului vine după ce Stoltenberg a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă ținută la Bruxelles, că „China a oferit Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni flagrante și dezinformare. Aliații sunt îngrijorați că China ar putea oferi sprijin material pentru invazia rusă.” (vezi AICI declarațiile oficiale)

În fața acestor afirmații, Wang Wenbin a replicat că autoritățile de la Beijing au depus eforturi într-o manieră obiectivă și imparțială, pentru a promova încetarea focului de la o dată timpurie, pentru a se evita o criză umanitară și pentru a se restabili pacea și stabilitatea.

În acest sens, Ministerul chinez de Externe transmite că țările europene ar trebui să susțină principiul autonomiei strategice și să colaboreze cu țările relevante, inclusiv Rusia și Ucraina, pentru a construi o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă, prin dialog și negociere în spiritul securității indivizibile.

„Ceea ce este necesar pentru a rezolva problemele complexe este un cap neînfierbântat (cool head) și o minte rațională, care nu adaugă combustibil peste foc. Ceea ce este necesar pentru a restabili pacea este dialogul și comunicarea, nu presiunea și constrângerea. Ceea ce este necesar pentru a obține stabilitate pe termen lung, este grija față de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, fără a urmări confruntarea blocurilor și căutând securitatea absolută”, a declarat Wang Wenbin.

El a subliniat că poziția Chinei este în conformitate cu dorințele majorității țărilor și timpul va dovedi că se află pe partea corectă a istoriei, toate acuzațiile și suspiciunile nefondate la adresa Chinei se vor destrăma.

În conferința de presă de ieri, Stoltenberg a accentuat atacul la adresa Chinei, pe care o acuză că nu se poziționează clar împotriva Rusiei, în conflictul din Ucraina.

Ceea ce am văzut este că China nu a fost capabilă să condamne invazia. Ei s-au abținut în Adunarea Generală a ONU la votul asupra rezoluției care condamna clar invazia. De asemenea, am văzut că autoritățile de stat chineze au răspândit unele dintre aceleași minciuni despre Ucraina și despre NATO și, în acest fel, probabil sprijinul politic pentru Rusia. Și, desigur, pentru NATO, este deosebit de îngrijorător faptul că China a pus, pentru prima dată la îndoială unele dintre principiile cheie ale securității noastre, inclusiv dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și alege propria cale. Pentru că, în declarația comună a președintelui Xi și a președintelui Putin, de fapt, împreună, au declarat că sunt împotriva oricărei extinderi ulterioare a NATO și asta este nou. Parțial că lucrează atât de strâns împreună și parțial pentru că China se alătură Rusiei, în încercarea de a refuza națiunilor europene libertatea de a-și alege propria cale. Prin urmare, solicităm Rusiei, și aștept ca liderii când se vor întâlni mâine, să ceară Chinei să condamne invazia și să se angajeze în eforturi diplomatice pentru a găsi o cale pașnică de a pune capăt acestui război cât mai curând posibil și să nu ofere sprijin material.”Jens Stoltenberg, 23.02.2022

După cum se poate lesne observa, Secretarul General NATO traduce și înțelege greșit atât mesajul de neutralitate transmis de China, dar și necesitatea stabilirii unei arhitecturi de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă, prin dialog și negociere, nu prin șantaj politic și impunere de forță.

Mai mult, în repetate rânduri, autoritățile de la Beijing și diplomații chinezi au respins cu titlul de manipulare și dezinformare afirmațiile lansate de SUA și preluate de NATO, potrivit cărora Rusia a solicitat sprijin militar Chinei, în războiul din Ucraina.

“Afirmațiile conform cărora China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război, sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca noroi asupra Chinei”. (vezi AICI și AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China îl acuză pe Stoltenberg că acționeză și dezinformeză, complicând situația din Ucraina!

  1. Iulian Cucoli spune:

    Sub aspectul declarativ, pozitia Chinei este cea mai corecta. Asteapta, o mica greseala, pana va ajunge NATO poate sa nu mai fie defensiv, deja intra prin armament in Ucraina. Zelenski tot arunca gaz peste foc, cere sprijin si armament. Se adreseaza parlamentului din tarile NATO, cersind interventia. Nu se vrea totusi un razboi mondial, se vrea ca si China sa condame agresiunea Rusa in Ucraina, logic ar fi fost ca Zelenski sa se adreseze si Parlamentului chinez. A sarit peste si s- dus in Japonia. Va intreb este corect.,oare numai Putin este un criminal, numai el doreste un razboi? Sunt altiu care vor un razboi mondial.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.