Xinhua – Republica Moldova urmăreşte o relaţie substanţială cu China

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a promis, joi, să depună eforturi mai mari pentru continuarea legăturilor dintre ţara sa şi China, transmite agenţia oficială de presă chineză, Xinhua.
„Avem sentimente profund pozitive legate de relaţia excelentă dintre Republica Moldova şi China”, a spus Leancă, adăugând că relaţiile se bazează pe respect reciproc, prietenie şi non-amestec reciproc în treburile interne.
În cadrul unui interviu acordat Xinhua, ministrul Iurie Leancă a declarat că ceea ce este important acum este de a „aduce mai multă substanţă şi mai mult conţinut pentru această relaţie excelentă”. El a spus că relaţiile comerciale dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit în ultimii ani, iar cifre pozitive au fost observate în ceea ce priveşte creşterea importurilor şi exporturilor. Datele din China arată că volumul comerţului bilateral a atins 87,23 milioane USD în 2010, cu mult mai mare decât cel de acum zece ani.
„Este în interesul Republicii Moldova ca produsele noastre să aibă acces pe piaţa chineză”, a declarat Iurie Leancă, subliniind dorinţa moldovenilor de a aduce aici „produse strategice”, care vizează în primul rând vinul. Viceprim-ministrul Leancă a spus că Moldova aşteaptă cât mai multe produse şi investiţii chinezeşti în Republica Moldova.
Leancă a declarat că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor de stat şi private, cu privire la modul de a creşte nivelul investiţiilor în infrastructura, energia, agricultura şi noile tehnologii din R. Moldova. „Suntem foarte fericiţi să observăm că există o tendinţă de creştere a investiţiilor în Republica Moldova”, a mai spus Leancă. Acesta a subliniat că Republica Moldova are o forţă de muncă ieftină, dar educată, fapt care reprezintă un avantaj competitiv pentru atragerea de investiţii străine.
Leancă a declarat că a avut discuţii cu colegii chinezi privind simplificarea sistemului de vize existent între cele două ţări, pentru a asigura un acces mai uşor pentru oamenii de afaceri şi turişti.
În 2001, cele două guverne au ajuns la un acord cu privire la cooperarea în domeniul învăţământui, în baza căruia cele două ţări fac schimburi de studenţi. „Ne dorim mai mult tinerii moldoveni care să studiaze în China, în universităţile foarte bune de aici, pentru a învăţa limba chineză, pentru a se familiariza cu istoria şi civilizaţia chineză”, a spus Leancă, adăugând că studenţii vor juca un rol activ în construirea unor punţi de legătură între cele două ţări şi avansarea relaţiilor bilaterale.
Născut în anul 1963, Leanca a lucrat în cadrul Ministerului moldovean de Externe pentru mai mult de 20 de ani, mai consemnează agenţia chineză de presă.
Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Republica Moldova, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.