Doru-Romulus Costea: „Orice realizare în cooperarea bilaterală dintre România şi China este un atu pentru cooperarea 16 + 1”

Ambasadorul Romaniei in China Romulus-Doru Costea A„Orice realizare în cooperarea bilaterală dintre România şi China este un atu pentru cooperarea 16 + 1 şi punerea în aplicare a Agendei Strategice de cooperare China – UE 2020 (…) România fiind hotărâtă să joace un rol activ în dezvoltarea deplină a acestor parteneriate”, a declarat E.S. Doru-Romulus Costea (foto), Ambasadorul României în China, în cadrul Forumului relaţiilor dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est (ECE), desfăşurat, joi, la Beijing.
În cadrul evenimentului, ambasadori, cercetători şi reprezentanţi mass-media din China şi ţările ECE au discutat oportunităţile şi provocările cu care se confruntă cooperare China – ECE, dar şi impactul acestor relaţii în regiune şi în lume.
(Sursa: China.org.cn)

„Vizita premierul Li la Bucureşti şi participarea la summit-ul China-ECE a fost un moment extrem de important pentru consolidarea relaţiilor noastre bilaterale”, a spus Ambasadorul Costea, arătând că exporturile României către China au crescut cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, în timp ce investiţiile Chinei în România au cunoscut, de asemenea, paşi importanţi înainte.
China General Nuclear Power Holding Corporation a prezentat o ofertă în valoare de 7,7 miliarde USD pentru construcţia a două reactoare nucleare în România. Un alt contract, privind modernizarea unei centrale electrice pe bază de cărbune, în valoare de peste 300 milioane USD, a fost semnat, cu o companie chineză, în timpul vizitei efectuate în China de prim-ministrul României, la începutul acestei luni.

Vicepreşedintele Academiei Chineze de Comerţ Internaţional şi Cooperare Economică, Ren Hongbin, a arătat, în cadrul Forumului, că în anul 2013 2 Romania si China, un atu pentru cooperarea 16 + 1schimburile comerciale ale Chinei cu ţările ECE şi SUA au ajuns la 55 miliarde USD, în creştere cu 5,9% faţă de anul precedent, cifra fiind de 6,3 ori mai mare comparativ cu anul 2003. În primele şapte luni ale acestui an, comerţul total a crescut cu 10,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, importurile Chinei din cele 16 ţări au crescut cu 19%.

Investiţiile bilaterale în domenii precum finanţele, consultanţa juridică, imobiliară, producţia, agricultură şi infrastructura, au ajuns la un total de 3 miliarde USD. Ambele părţi (China – ECE) au semnat o serie de acorduri cu privire la protecţia investiţiilor, care au oferit garanţii instituţionale şi legale, pentru cooperare economică şi comercială.
Cu toate acestea, Ren Hongbin a subliniat că volumul schimburilor comerciale China – ECE în anul 2013 a fost de doar 1,3% din comerţul exterior al Chinei şi de 9,8% din volumul schimburilor comerciale China – UE. Pentru a creşte volumul schimburilor bilaterale, acesta a evidenţiat nevoia de soluţionare a fricţiunilor comerciale dintre China şi UE, care au afectat balanţa comercială dintre China şi ţările ECE. Ren a mai subliniat nevoia unei înţelegeri mai profunde între cele două regiuni, cu scopul de a căuta soluţii win-win.

De la izbucnirea crizei financiare globale, ţările vest-europene şi-au ajustat politicile economice faţă de noua abordare de „deschidere spre est”, cu scopul de a profita de oportunităţile oferite de comerţul cu China. Acceptarea în zona euro a investiţiilor chineze a contribuit la stabilizarea sistemului financiar, s-a arătat în cadrul Forumului.

Ambasadorul Ungariei în China, E.S. Szilas Cecilia, a arătat că parteneriatul strategic UE – China oferă un cadru favorabil şi un impuls pentru cooperarea China – ECE, iar Agenda Strategică de cooperare China – UE 2020 marcheaza cadrul de acţiune al ţărilor ECE în dezvoltarea relaţiilor cu China, în modul cel mai eficient. Deşi regiunea CEE nu este omogenă, Szilas a exprimat încrederea că ţările CEE pot avea o abordare regională coerentă în cooperarea China – ECE, bazată pe istoria comună şi dorinţa comună de dezvoltare.

Formatul China – Europa Centrală şi de Est include: Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Estonia, Lituania şi Letonia, toate fiind foste membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia.

REFERINŢE >>>
Xi Jinping: „România joacă un rol important în dezvoltarea relaţiilor chino – europene”
Interesele Europei Centrale și de Est în parteneriatul cu China
China doreşte dezvoltarea cooperării comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
COMENTARIU | China – ECE şi reacţiile emoţionale europene (I)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.