Autoritățile centrale au certitudinea că, în 2016, China va atinge o rată de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) cuprinsă între 6,5 și 7%, a declarat premierul Li Keqiang (foto), în timpul celei de-a patra sesiuni a celei de-a 12-a legislaturi a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC), deschise sâmbătă la Marea Sală a Poporului din Beijing. Șeful guvernului chinez a susținut că ţara are suficiente resurse şi instrumente politice pentru a atinge această rată de creştere, în ciuda dificultăţilor existente în economia globală.
În condițiile în care, în 2015, China a înregistrat o creştere a PIB de 6,9%, cea mai mică din ultimul sfert de secol, obiectivul de creştere stabilit pentru anul 2016 va fi realizat fără a se crește impozitele aplicate companiilor sau persoanelor fizice.
De asemenea, în acest an, uriașele proiecte de infrastructură publică şi mobilitatea muncitorilor ca urmare a închiderii unor obiective economice vechi și unități poluante vor beneficia de facilități finanțate de guvern și de atragerea de investitori privaţi.
China dispune încă de instrumente pentru a asigura macro-comanda economică, a declarat Li Keqiang în fața celor 3.000 de deputaţi veniți din întreaga ţară, anunțând că proiectul de buget 2016 a fost construit pe un deficit fiscal echivalent cu 3% din PIB, (2,3% în 2015), cu o creștere de 13% a masei monetare, în partea a doua a anului, peste nivelul de anul trecut.
„Creşterea moderată a deficitului public este proiectată pentru a acoperi fiscalitatea şi reducerile de taxe pentru întreprinderi, pentru a reduce povara acestora”, a susținut Li. Potrivit consilierului politic Li Daokui, guvernul de la Beijing estimează că deficitul aferent anului 2016 va fi de 2,18 trilioane yuani (335 miliarde USD), un nivel considerat „prudent şi rațional”.
În acest an, autoritățile chineze își propun să creeze 10 milioane de noi locuri de muncă, menținând rata șomajului urban sub 4,5%, fenomene sociale strâns legate de încurajarea prezenței mediului privat în industrie şi accelerarea urbanizării.
„Vom relaxa semnificativ restricţiile privind intrarea în pieţe, cum ar fi cele de electricitate, telecomunicaţii, transport, petrol, gaze naturale … vom încuraja companiile private să crească investiţiile în aceste domenii şi să participe la reforma întreprinderilor de stat”, a arătat Li.
Guvernul de la Beijing își propune ca în 2015 să susțină investiţiile în infrastructură, China urmând să investească 1,65 miliarde yuani în construcţia de drumuri şi 800 miliarde yuani în construcția de noi rețele de cale ferată. Adaptare China Daily, Xinhua
REFERINȚE >>>
China în 2015: 9.531 kilometri de cale ferată, 251.000 kilometri de drumuri
Economia internă şi politica externă, pe agenda forurilor consultative din China
China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor “Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping: China se va impune la nivel mondial în calitate de mare ţară
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Succesul comunist chinez şi soluţiile capitaliste