CHINA: Rusia – partener de securitate, SUA – partener economic

Drapelul RP ChinezeÎn contextul creşterii importanţei Chinei la nivel mondial, este resimţit un interes tot mai mare al chinezilor cu privire la relaţiile internaţionale şi parteneriatele pe care le dezvoltă decidenţii de la Beijing. Potrivit unui studiu realizat recent, chinezii cred că, în 2015, statutul Chinei în lume a crescut. Rusia este considerată cel mai important partener de securitate şi țară prietenă, în timp ce Statele Unite ale Americii reprezintă cel mai important partener economic.

China Daily_Diplomacy the key for peaceful coexistence_07.03.2016Sub titlul „Diplomacy the key for peaceful coexistence„, ediţia tipărită a China Daily a prezentat, luni, un studiu realizat în perioada 15-22 februarie a.c. (click imagine dreapta), în rândul a 7.344 de respondenţi din 19 oraşe chineze. Principalele teme urmărite au vizat percepţia publică privind China, în contextul relaţiilor internaţionale.

Cele mai clare opţiuni a fost exprimate cu privire la statutul internaţional, 85,8% dintre chinezi susţinând că în 2015 China a crescut (35% – a crescut foarte mult, 60,8% – a crescut într-o anumită măsură, 3,4% a scăzut într-o anumită măsură, 0,9% a scăzut foarte mult).

Potrivit studiului, chinezii consideră că cel mai important partener de securitate al Chinei a fost, în 2015, Federaţia Rusă (45,4%), urmată de Pakistan (10,4%), SUA (7,3%%), Uniunea Europeană (4,1%) şi Coreea de Nord (3,8%). Federaţia Rusă se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte opţiunea chinezilor cu privire la ţările prietene, cu 27,7%, fiind urmată îndeaproape de Pakistan 25,9%, Coreea de Sud 5,7%, Coreea de Nord 4,3% şi Africa de Sud 3,7%.

Din perspectivă economică, însă, chinezii indică Statele Unite ale Americii drept cele mai importante partenere ale Chinei în 2015, cu 39,1%, fiind urmate de Federaţia Rusă 13,9%, Uniunea Europeană 12,2%, Japonia 3% şi Germania 2,9%.

Editorii publicaţiei chineze au accentuat relaţiile de cooperare cu SUA, cel mai important jucător mondial al începutului de secol XXI, subliniind necesitatea dezvoltării dialogurilor şi parteneriatelor, în detrimentul fricţiunilor. Pe acest fond, analiştii chinezi apreciază că, pe termen lung, este puţin probabil să asistăm la o confruntare între China şi SUA.

„Pe termen lung, SUA – indiferent cine câştigă alegerile – nu va renunţa la strategia de a include China în tensiunile problemelor maritime, însă este puţin probabil să asistăm la un conflict major între China şi Statele Unite”, susţine Wu Enyuan, consultant politic, fost director al Institutului de studii „Rusia, Europa de Est Asia Centrală” al Academiei chineze de Ştiinţe Sociale.

Având în vedere sublinierea acestui punct de vedere, nu este de neglijat faptul că, între cele mai importante zece evenimente ale anului 2015, identificate de participanţii la studiu, pe primul loc a fost desemnată (52,9%) „participarea liderilor mondiali la parada militară de comemorare a celor 70 de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”, organizată la Beijing.

REFERINȚE >>>
China va atinge o rată de creștere cuprinsă între 6,5 și 7% în 2016

China în 2015: 9.531 kilometri de cale ferată, 251.000 kilometri de drumuri
Economia internă şi politica externă, pe agenda forurilor consultative din China
China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor “Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul Secretar General al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez
Xi Jinping: China se va impune la nivel mondial în calitate de mare ţară
China prezintă raportul intern înaintea schimbării
Succesul comunist chinez şi soluţiile capitaliste

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2016, Asia, China, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.