Procuratura chineză a dispus, pe durata anului 2013, arestarea unui număr de 879.817 persoane, suspecte în cazuri penale, în timp ce numărul celor judecaţi în dosare penale a fost de 1,32 milioane, se arată în raportul de activitate al Procuraturii Supreme a Poporului, prezentat de Procurorul General, Cao Jianming (foto), în cadrul Congresului Naţional al Poporului aflat în derulare la Beijing.
În raportul extrem de detaliat se arată că, anul trecut, au fost judecate pentru infracţiuni cu violenţă un număr de peste 500 de mii de persoane, infracţiuni legate de organizaţii de tip mafiot, trafic de droguri şi agresiuni sexuale împotriva minorilor. De asemenea, un număr de 2.295 de suspecţi privind traficul de femei şi copii au făcut obiectul urmăririi penale, alte 51.306 de persoane fiind cercetate pentru infracţiuni legate de muncă, mită, evaziune fiscală şi de privarea de drepturi.
Corupţia administrativ-politică
Un capitol aparte al raportului a vizat investigaţiile care au avut ca obiect 2.871 de funcţionari publici la nivel judeţean, 253 la nivel de oraş şi opt la nivel provincial şi de ministerial.
Procuratura a anchetat 2.581 de cazuri de corupţie, luare de mită şi deturnare de fonduri publice, în valoare de peste un milion de yuani (aproximativ 163.300 USD), numărul funcţionarilor publici cercetaţi şi pedepsiţi pentru implicare în cazuri de mituire comercială fiind de 4.549. De asemenea, numărul celor acuzaţi de dare de mită a fost de 5.515, în creştere cu 18,6%, faţă de anul anterior.
În activitatea procurorilor din 2013 se mai regăseşte şi trimiterea în judecată a unui număr de 84.202 de suspecţi acuzaţi de infracţiuni economice grave, fraude financiare, strângere ilegală de fonduri şi organizare de vânzări piramidale. Alţi 10.540 de suspecţi, implicaţi în cazuri de punere în pericol a siguranţei alimentare şi comercializare de medicamente false, au fost trimişi în judecată. De asemenea, un număr de 210 procurori au fost cercetaţi şi sancţionaţi pentru încălcarea legilor şi regulamentelor, în cadrul unei campanii aflate în curs de derulare în rândul personalului din Justiţie intitulată „Eradicarea oii negre”.
Un capitol aparte în raportul prezentat de Cao Jianming l-a constituit infracţiunile de mediu, un număr de 20.969 de suspecţi fiind trimişi în judecată pentru implicarea în evenimente care au condus la fenomene majore de poluare, acţiuni ilegale de minerit şi tăieri ilegale sau excesive de pădure.
Contracararea pericolelor la adresa Chinei
Având în vedere informaţiile prezentate, Procuratua Supremă a Poporului din China a anunţat că, în 2014, pentru a reduce rata infracţionalităţii economice şi pericolele la adresa ţării, va intensifica supravegherea, promovarea şi aplicarea strictă a legii, declarând toleranţă zero corupţiei.
O atenţie deosebită va fi acordată menţinerii stabilităţii sociale prin contracararea „forţelor ostile care vizează divizarea ţării şi răsturnarea sistemului, prin acţiuni teroriste care ar putea afecta securitatea socială, publică şi siguranţa oamenilor”.
REFERINŢE >>>
China va introduce impozitul pe proprietate
Provocările Chinei în 2014
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
ANALIZĂ | China – Reformele de piaţa intră într-o nouă eră
Reformarea economică a Chinei, resetarea funcţiei statului
China reduce impozitele pentru companiile mici
Scăderea impozitelor pe venit în China
România vs. China | Justiţia, o chestiune de încredere politică
56 de deputaţi din provincia Hunan aleşi prin darea de mită
Fostul lider comunist chinez Bo Xilai, condamnat definitiv la închisoare pe viaţă
PROCES DE CORUPŢIE ÎN CHINA – Bo Xilai acuzat de luare de mită, delapidare şi abuz de putere
Xinhua despre poziţia P.C. Chinez în cazul Bo Xilai
Poliţa chineză redeschide ancheta legată de moartea unui cetăţean britanic
Fost ministru chinez al Căilor Ferate a fost condamnat la moarte
CHINA | Faptele de corupţie şi luarea de mită vor fi pedepsite și mai aspru