Mai sunt câteva zile până la scrutinul din 11 decembrie, timp suficient pentru cei care doresc să voteze, să intre în regula impusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru aceste alegeri. Mai precis, românii din străinătate vor trebui să aibă asupra lor, pe lângă documentul de identitate (paşaport sau carte de identitate) şi un document care să ateste că locuiesc în străinătate!
Potrivit AEP, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza documentului de identitate, „însoţit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei”. (jos – captură doc AEP)
Prin „document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei” se înţelege dovada reşedinţei, emisă de poliţia de cartier sau district (în cazul rezidenţilor din China). Este important să nu se confunde acest document cu viza temporară sau de lungă durată.
Pentru obţinerea „documentului oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei” este necesar să fie solicitat sprijinul proprietarul imobilului, fie el privat sau autoritate de stat. Pentru valabilitate, documentul trebuie să poarte şi viza poliţiei de cartier sau district.
Cât de mult va afecta nouă cerinţă impusă de AEP prezenţa în procesul electoral din străinătate, este dificil de estimat. Cert este că nu vor fi puţini cei care fie vor renunţa să se mai prezinte la vot, fie nu vor fi lăsaţi să voteze în absenţa documentului.
Pentru detalii, consulaţi „Ghidul alegătorului român din străinătate” (pag. 25-26) emis de Autoritatea Electorală Permanentă. (jos – captură doc AEP)Pe de altă parte, românii care au optat pentru votul prin corespondenţă, trebuie să se asigure că plicul cu: certificatul de alegător completat, semnat şi datat şi buletinul de vot, va ajunge la sediul Biroului Electoral Central până la data de 8 decembrie 2016, ora 24.00 (ora României). În alte condiţii, plicurile livrate după această dată vor fi anulate.
Sunt ca si turist in Hamburg,am incercat sa votez si nu mi s-a permis,pe motiv ca nu am resedinta in Germania.Deci mi s-a luat dreptul de a vota, garantat de constitutie.