CHINA – ECE | Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în China

Ningbo 2015Sursa: MECT
Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în condiţiile unei balanţe comerciale deficitare pe această relaţie, a reprezentat una din temele discutate, duminică, în China, la Ningbo, de Florin Vodiţă, Secretar de Stat pentru comerţul exterior în Ministerul Economiei, Comerţului și Turismului (MECT), cu Wang Bingnan, ministrul adjunct al comerţului al R.P. Chineze.

Cu această ocazie a fost semnat „Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei, Comerţului și Turismului din România și Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind promovarea cooperării în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică Româno – Chineză în vederea dezvoltării Zonei Economice a Drumului Mătăsii”.

În cadrul “Expoziţiei pentru Comerţ și Investiţii China-Ţările din Europa Centrală și de Est”, programată la Ningbo în perioada 6-12 iunie, cei doi demnitari au abordat aspecte legate de stadiul schimburilor comerciale bilaterale. În acest context, partea română a solicitat urgentarea procedurii de obţinere a accesului pe piaţa chineză a unor produse agroalimentare românești, în special de origine animală.
S-a subliniat faptul că firmele din cele două ţări au acţionat activ pentru implementarea unor proiecte importante de investiţii în România în domenii precum energie, industria minieră, petrochime, parcuri industriale etc., exprimându-se speranţa că acestea se vor putea concretiza în scurt timp. În acest cadru, a fost prezentată și oferta Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului de către președintele agenţiei, Nicolae Minea, membru al delegaţiei române aflată la Ningbo.

În perioada următoare, o delegaţie de oficiali și oameni de afaceri din Ningbo se va deplasa în România, pentru a identifica obiective economice, inclusiv din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, care să facă obiectul unor acţiuni de cooperare în domenii ca: achiziţii, joint-venture, modernizare ș.a.
S-a subliniat totodată, importanţa acordată României de către R.P. Chineză, atât în plan bilateral, cât și în cel al coooperării regionale în formatul China-Ţările Europei Centrale și de Est, care constituie o componentă importantă a coooperării China – U.E.
Partenerii de dialog au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică să aibă loc la Beijing, în luna octombrie 2015, perioada exactă urmând a fi stabilită ulterior.

REFERINȚE >>>
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
INTERVIU – Titus Corlăţean: “Un nou Drum al Mătăsii nu este contradictoriu cu interesele economice ale UE”
Reuniunea liderilor locali-naționali ai țărilor aflate de-a lungul Centurii economice și al Drumului Mătăsii
România intenționează să deschidă un Birou de Promovare Turistică la Beijing
INTERVIU – „Relaţia dintre România şi China este o relaţie specială”
Xu Feihong: “România se situează în poarta drumului mătăsii Asia-Europa”
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Li Keqiang: “China nu are nicio intenţie de a concura cu alte ţări pentru supremaţie”
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China a pus 1,5 miliarde USD într-un fond care caută investiţii şi în România
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Înţelege China, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.