CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015

China - ECE, NINGBO iunie 2015Autorităţile chineze se află pe ultima turnantă a pregătirilor pentru prima ediţie a Expoziţiei de Investiţii şi Comerţ China – Europa Centrală şi de Est (ECE), eveniment programat să se desfăşoare în perioada 8 – 12 iunie, în oraşul Ningbo din provincia chineză sud-estică Zhejiang. În marja discuţiilor derulate, în 2014, la reuniunea de cooperare China – ECE de la Belgrad, la Ningbo sunt programate 15 evenimente economico-culturale. (Sursa: www.cceecexpo.org)

Potrivit organizatorilor, la Ningbo este programată prima expoziţie cuprinzătoare având ca tematică investiţiile şi comerţul dintre China şi ţările ECE, gazdele oficiale fiind Ministerul chinez al Comerţului şi Guvernul provinciei Zhejiang.
Având ca temă promovarea, deschiderea, cooperarea şi dezvoltarea în comun a proiectului „O centură, un Drum”, evenimentul programat luna viitoare va include simpozioane, expoziţii de investiţii comerciale, conferinţe şi forumuri, dar şi schimburi culturale.

Grupul ECESimpozioanele pe teme de investiţii vor urmării cooperarea între China şi cele 16 țări din formatul Europa Centrală și de Est (foto) la care vor fi prezente Camerele de Comerţ, fiind vizate investiţiile şi în parcurile industriale. Evenimentele comerciale vor fi organizate în Centrul Internaţional de Conferinţe şi Expoziţii din Ningbo, spaţiu care asigură 5.000 de metri pătraţi şi poate găzdui 250 de standuri.
Simultan cu evenimentul China – ECE, la Ningbo se va derula şi cea de a 14-a ediţie a Târgului Internaţional de Produse din China, care va acoperii o suprafaţă de aproape 100.000 de metri patrati.

Reuniunea China – ECE de la Ningbo va mai include forumuri şi conferinţe pe tema cooperării şi dezvoltării, o reuniune a primarilor şi o dezbatere pe tema cooperării educaţionale. La nivel cultural, evenimentul programează acţiuni de promovare şi cooperare în domeniul turistic, expoziţii de artă, de fotografie, precum şi lansarea unui site dedicat cooperării economice, comerciale, culturale şi de schimburi artistice China-ECE.

La evenimentul smiliar organizat în 2014, au participat un total de 180 de companii din cele 16 ţări ECE, prezentând sute de produse alimentare, obiecte de artizanat şi produse cosmetice. De partea cealaltă, aproape 3.500 de firme chineze au manifestat interesul pentru produsele est-europene.

„Deşi Ningbo se bucură de o economie privată prosperă şi de investiţii străine substanţiale, cooperarea comercială cu ţările ECE este relativ redusă. Totuşi, în ultimii ani, tot mai multe companii din Ningbo sunt interesate să caute oportunităţi comerciale în ţările ECE, ca urmare a resurselor umane din această zonă”, a declarat Chen Weirong, directorul Biroului de Administrare a Investiţiilor din Străinătate din cadrul Comisiei pentru Comerţ din Ningbo.Orasul NingboÎn 2014, volumul total al importurilor şi exporturilor realizat de Ningbo cu ţările ECE a ajuns la la 2.443 miliarde USD, în creştere cu 7,6% comparativ cu anul 2013. De asemenea, până la sfârşitul anului 2014, autorităţile din Ningbo au aprobat 72 de proiecte de investiţii străine aparţinând companiilor din ţările ECE, cu o valoare contractuală totală de 156,21 milioane USD. În aceeaşi perioadă, un total de 34 de întreprinderi din Ningbo au lansat proiecte în ţările ECE, nivelul total al investiţiilor ridicându-se la 20,37 miliane USD.

Potrivit părţii chineze, Expoziţia de la Ningbo va contribui la aprofundarea cooperării comerciale şi investiţionale dintre China şi ţările ECE, în condiţiile în care industriile de îmbrăcăminte, electrocasnice, construcţii navale şi de fabricaţie sunt sectoare puternice în Ningbo, iar industria agricolă şi agricultura, în special produsele de origine animală şi produse alimentare reprezintă puncte forte ale ţărilor ECE.

ORAȘUL NINGBO

Ningbo noapteaBiblioteca din NingboNingbo (宁波 „valuri liniştite”) este un oraş port din provincia chineză Zhejiang, cu o populație de 7,6 milioane (3,5 milioane în zona nou construită). Având la Est Marea Chinei de Est, Ningbo se află la Sud de Golful Hangzhou, care o separă de orașele Jiaxing și Shanghai.

Ningbo este unul dintre mai vechi oraşe din China, cu o istorie datând din perioada Culturii Hemudu (4800 Î.Hr.). În urmă cu 2000 de ani, era cunoscut oraş comercial aflat pe Drumul Mătăsii. Ulterior, în perioada Dinastiei Tang, a devenit important port chinez, pentru ca în Dinastia Song să fie un important punct de comerţ exterior.

REFERINȚE >>>
România intenționează să deschidă un Birou de Promovare Turistică la Beijing
China a pus 1,5 miliarde USD într-un fond care caută investiţii şi în România
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile
China – ECE | Pasaj maritim-rutier Pireu – Budapesta, pentru accelerarea comerţului
China şi România doresc accelerarea cooperării în domeniul energiei termo-nucleare şi transporturilor
TANJUG | Summit-ul CHINA – ECE, oportunitate pentru promovarea cooperărilor economice
Cooperarea România – China în cadrul formatului China – ECE
Perspectivele coperării China – ECE, în contextul relațiilor China – UE
Reuniunea China – Europa Centrală şi de Est, Belgrad 2014
INTERVIU | Constantin Niţă: România trebuie să intensifice relaţiile economice cu China
Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”
Interesele Europei Centrale și de Est în parteneriatul cu China
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
Victor Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China
Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
Premierii chinez şi român s-au întâlnit la Beijing
Premierul României primit de Preşedintele Chinei
Companiile chineze au cerut şanse egale cu celelalte companii la licitaţiile din România

Decizia politică de la Bucureşti vitală pentru colaborarea cu China
Premierul României solicită creşterea investiţiilor chineze
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.